Συνέδριο για τις συνέπειες της υπερφορολόγησης και τις ακραίες μεθόδους της Εφορίας

Συνέδριο για τις συνέπειες της υπερφορολόγησης και τις ακραίες μεθόδους της Εφορίας

Τα βασικά σημεία της εισήγησης του διακεκριμένου του νομικού Γιώργου Μυλωνογιάννη που εξειδικεύεται στο φορολογικό δίκαιο- Οι υπερβάσεις του νόμου, η επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό και η επανακατάθεση μετρητών

Συνέδριο για τις συνέπειες της υπερφορολόγησης και τις ακραίες μεθόδους της Εφορίας
Στην πάταξη της φοροδιαφυγής με την συμβολή της τεχνολογίας, στις συνέπειες της υπερφορολόγησης αλλά  και στις διεθνείς τάσεις στο χώρο της φορολογίας είναι επικεντρωμένο το
 4th Athens Law Forum On Taxation. To συνέδριο ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο N.J.V Αthens Plaza και μεταξύ άλλων αναλύεται η νέα δομή και η λειτουργικότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Εξάλλου βασικός εισηγητής είναι ο διοικητής της ΑΑΔΕ
Γιώργος Πιτσιλής, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ βουλευτής
Απόστολος Βεσυρόπουλος
Κλείσιμο
.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους ομιλητές ξεχωρίζουν η καθηγήτρια Christiana HJI Panayi (Chair in Tax Law - Queen Mary University of London), ο Στέλιος Πέτσας (Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας), ο Κωνσταντίνος  Κόλλιας (Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος) και ο διακεκριμένος δικηγόρος Γιώργος Μυλωνογιάννης (εξειδικευμένος στο φορολογικό δίκαιο, στέλεχος του γραφείου Φορτσάκης, Διακόπουλος, Μυλωνογιάννης)

Η εισήγηση  του κ. Μυλωνογιάννη προκάλεσε εντύπωση σε τέσσερα σημεία της:
                                           
                                                Υπέρβαση του νόμου
   Η μέθοδος που ακολουθείται με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και την απαίτηση των ελεγκτών να τους παρασχεθούν δικαιολογητικά για κάθε μία τραπεζική πίστωση δεν προβλέπεται στο Νόμο. Οι μέθοδοι ελέγχου που περιγράφονται στο νόμο 4174/2013 (άρθρο 28) δεν περιλαμβάνει την παραπάνω ευρύτατα διαδεδομένη μεθοδολογία των εφοριών χωρίς κανείς να καταγγέλει ευθέως αυτή την κατάσταση κυρίως για να μην χαρακτηριστεί υπερασπιστής της φοροδιαφυγής. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε περιπτώσεις τραπεζικών συναλλαγών που λόγω έλλειψης κανόνων ελέγχου ερμηνεύονται με χίλιους δύο διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την άποψη του κάθε ελεγκτή.
Χρήματα που καταθέτει ο πατέρας στον φοιτητή γιό του ενώ αφορά υποχρέωση διατροφής που έχουν οι γονείς προς τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του αντιμετωπίζεται συχνά ως δωρεά υποκείμενης σε φόρο.
Μεταφορά χρημάτων από το νομικό πρόσωπο προς τον βασικό ιδιοκτήτη χαρακτηρίζεται συχνά δάνειο που υπόκειται σε χαρτοσήμανση 2,4% και στη χειρότερη περίπτωση δωρεά με φόρο 40% πλέον των προσαυξήσεων.
                                               
                                                    Οι καταθέσεις
  Εξαιρετικά άδικος αποδεικνύεται ο τρόπος ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων όταν οι ελεγχόμενοι είναι επαγγελματίες που είναι μέρος της δουλειάς τους η είσπραξη χρημάτων για λογαριασμό των πελατών τους. Λογιστές, δικηγόροι και εκτελωνιστές βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση όταν ο πελάτης τους έχει καταθέσει χρήματα για να πληρώσουν το ΙΚΑ, το ΦΠΑ, ή άλλη υποχρέωση και τώρα καλούνται από τις φορολογικές αρχές να προσκομίσουν έγγραφα που να αποδεικνύουν την πραγματική αιτία της κατάθεσης. Η "άσκηση" αυτή είναι εξαιρετικά δυσχερής γιατί αφορά συναλλαγές που έλαβαν χώρα πριν από πολλά χρόνια, ο πελάτης μπορεί να έχει εξαφανισθεί ή να μην έχει τηρήσει το αρχείο που θα απεδείκνυε το λόγο της συναλλαγής.

  Εφιαλτικό είναι επίσης το ελεγκτικό αυτό σκηνικό για τους δικηγόρους, εξηγεί ο κ. Μυλωνογιάννης,  που πολύ συχνά εισπράττουν χρήματα από ασφαλιστικές εταιρείες, από αντιδίκους κλπ προκειμένου να τα αποδώσουν στον πελάτη τους. Όταν η απόδοση των χρημάτων δεν γίνεται ενδοτραπεζικά, πρακτική που ήταν πολύ συνηθισμένη τα προηγούμενα χρόνια, ο έλεγχος συχνά αρνείται να αποδεχθεί την αιτιολογία και καταλογίζει το συνολικό ποσό ως αδήλωτο εισόδημα του δικηγόρου. Σε παρόμοια αποτελέσματα μπορεί να καταλήξουν όταν ο δικηγόρος εισπράττει από τον πελάτη χρήματα για να καταβάλει εγγυήσεις υπέρ του πελάτη ή για να προβεί σε αγορές για λογαριασμό του.

                                              Χρήματα από το εξωτερικό
  Ένα φαινόμενο που αν δεν καταπολεμηθεί θα καταλήξει στην αποφυγή εισαγωγής χρημάτων από το εξωτερικό είναι η εμμονή του ελεγκτικού μηχανισμού να ζητά την ιχνηλασία (tracing) της κίνησης των κεφαλαίων όταν κάποιος εισάγει χρήματα από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Σημαντικές κατηγορίες επιχειρηματιών όπως οι εφοπλιστές που επενδύουν στην Ελλάδα χρήματα τα οποία κερδίζουν στο εξωτερικό, καλούνται να παρέξουν εξηγήσεις για την ακριβή προέλευση των κεφαλαίων που εισάγουν. Αν οι εξηγήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, θα πληρώσουν φόρο που φτάνει μέχρι το 88% των κεφαλαίων αυτών. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το λεγόμενο αφορολόγητο ναυτιλιακό συνάλλαγμα που ήταν πάντοτε καλοδεχούμενο στη χώρα μας καθίσταται ξαφνικά με την εφαρμογή της παραπάνω ελεγκτικής μεθόδου αντικείμενο βαρύτατης φορολόγησης. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως με τέτοιες πρακτικές η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων καθίσταται ακόμα ένας ευσεβής πόθος των Ελλήνων.
                                              
                                                     Επανακατάθεση μετρητών

  Για την περίφημη ιστορία των επανακαταθέσεων μετρητών ισχύουν τα εξής υπογράμμισε ο κ. Μυλωνογιάννης. Μέχρι το Νοέμβριο του 2015 οι ελεγκτές δεν αποδέχονταν το δικαίωμα των φορολογουμένων να διατηρούν μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος. Όταν κάποιος κατέθετε μετρητά στον λογαριασμό του, θα έπρεπε να είχε αναλάβει  τουλάχιστον το ισόποσο την παραμονή της κατάθεσης αυτής. Διαφορετικά του επιβαλλόταν φορολογία για το ποσό της κατάθεσης 40% πλέον προσαυξήσεων. Η τραγική αυτή κατάσταση διορθώθηκε με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ αλλά για λόγους ακατανόητους πολύ συχνά οι ελεγκτές θέτουν αυθαίρετες προθεσμίες μεταξύ ανάληψης και επανακατάθεσης μετρητών.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης