Αυθαίρετα: Νομιμοποίηση με έκπτωση και 80 μηνιαίες δόσεις

Εκπτώσεις  που φτάνουν και το 60% - Μείωση του παραβόλου κατά 50% για πολεοδομικές παρανομίες που δεν ξεπερνούν τα 100 τετραγωνικά μέτρα - Δείτε αναλυτικά 

Η νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα επιχειρεί να προσελκύσει τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν ενταχθεί στους προηγούμενους νόμους με εκπτώσεις  που φτάνουν το 60% και σε 80 δόσεις.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στην Βουλή 
και αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδαπροβλέπει μείωση του παραβόλου κατά 50% για πολεοδομικές παρανομίες που δεν ξεπερνούν τα 100 τετραγωνικά μέτρα, ενώ μια σειρά από παραβάσεις όπως οι πέργκολες, οι αποθήκες, τα δώματα και οι πισίνες μπορούν να τακτοποιηθούν με την έκδοση άδειας για εργασίες μικρής κλίμακας που υποβάλλονται ηλεκτρονικά και ισχύουν χωρίς άλλη διαδικασία. Για κατοικίες που έχουν χτιστεί πριν το 1975 οι ιδιοκτήτες μπορούν να πληρώσουν 250 ευρώ και να νομιμοποιήσουν μικροαυθαιρεσίες, όπως πέργκολες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε χθες Τετάρτη την όγδοη παράταση στις προθεσμίες υπαγωγής στον ισχύοντα νόμο 4178/13, καταθέτοντας παράλληλα στη Βουλή έναν νέο νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ο οποίος είχε τεθεί σε διαβούλευση πριν από έναν χρόνο.

Υπό τον τίτλο «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» περιλαμβάνει ρυθμίσεις που καλύπτουν ευρεία θεματολογία, από την ακύρωση μεταβιβάσεων, μισθώσεων και παραχωρήσεων αυθαιρέτων και την ταυτότητα κτιρίου έως τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων.

Η γενικότερη φιλοσοφία είναι μείωση των παραβόλων και των προστίμων για τα αυθαίρετα, υπό προϋποθέσεις και αύξηση των δόσεων.

Ειδικότερα, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται:

 • κατά 20%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις νέες ρυθμίσεις έως την 08/12/2017.
 • κατά 10%, εφόσον υπαχθεί από την 09/12/2017 έως την 08/06/2018.
 • κατά 10% στις περιπτώσεις που υποβληθεί μελέτη στατικής επάρκειας ταυτόχρονα με τη δήλωση υπαγωγής

Αντίθετα, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο, αυξάνεται:

 • κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις νέες διατάξεις από την 09/06/2018 έως την 08/12/2018.
 • κατά 20%, εφόσον η νομιμοποίηση γίνει μετά την 09/12/2018.
 • κατά 10% αν βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχει εκδοθεί και ισχύουν ΠΔ καθορισμού όρων δόμησης.

Σε περίπτωση που για την υπαγωγή αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στατικής ενίσχυσης (βάσει στατικής μελέτης μηχανικού), το ενιαίο ειδικό πρόστιμο, μειώνεται κατά:

 • 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3
 • 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2
 • 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1.

Εάν ολοκληρωθούν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης (βάσει μελέτης αρμόδιου μηχανικού), το ενιαίο ειδικό πρόστιμο, μειώνεται έως:

 • 50% για υπερβάσεις έως 250 τ.μ. σε οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες με χρήση κατοικίας και έως 500 τ.μ. σε οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες με άλλες χρήσεις πλην κατοικίας.
 • 30% για μεγαλύτερες υπερβάσεις

Αποπληρωμή σε 80 δόσεις

Το πρόστιμο θα καταβάλλεται σε 80 μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας δόσης, το ανεξόφλητο ποσό θα προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Για εφάπαξ καταβολή έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, παρέχεται έκπτωση 20% του προστίμου. Εάν καταβληθεί το 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής η έκπτωση θα είναι 10%.

Στο νομοσχέδιο παραμένει η διάταξη η οποία είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις όταν το νομικό κείμενο είχε τεθεί για πρώτη φορά σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με αυτή, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή, ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης. Στην απαγόρευση εμπίπτει και η εισφορά ακινήτου σε εταιρεία.

Επίσης δεν επιτρέπεται η μίσθωση και η παραχώρηση ακινήτων στα οποία υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.

Εξαιρούνται τα ακίνητα, στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις:

 • που υφίστανται προ της 30-11-1955, ημερομηνίας ισχύος του από 9-8-1955 Β. Δ/τος ή
 • που έχουν απαλλαγεί από την κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 720/1977 (Α' 297) ή
 • που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 1337/1983 (Α' 33) ή της παρ. 8 και παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 1512/1985 (Α' 4) ή
 • που έχει ανασταλεί η κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15, 16, 20 και 21 του ν. 1337/1983 (Α' 33), όπως ισχύουν, χωρίς όμως να έχει απορριφθεί με απόφαση του αρμοδίου κατά περίπτωση οργάνου η αίτηση για την εξαίρεση από την κατεδάφιση ή
 • που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3399/2005 (Α' 255) ή
 • που έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3775/2009 (Α' 122) ή του ν. 3843/2010 (Α' 62) και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε αυτές η να έχει περατωθεί η διαδικασία της διατήρησης υπό τις προϋποθέσεις του παρόντος
 • που έχει περατωθεί η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου ή έχει καταβληθεί ποσοστό 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου εφόσον ορίζεται κατά τις διατάξεις του παρόντος και κατά τις διατάξεις του ν. 4014/2011 (Α' 209) και του ν. 4178/2013 (Α' 174) υπό τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου.

Πηγή Πίνακα: «Εφημερίδα των Συντακτών»

Δείτε βίντεο: Αυθαίρετα: Νομιμοποίηση με έκπτωση και 80 μηνιαίες δόσεις


ΣΧΟΛΙΑ (11)

ΕΓΩ ΛΕΩ ΤΟ ΑΛΛΟ..............

Η νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα επιχειρεί να προσελκύσει ΚΑΝΑ ΕΥΡΩΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΟΠΟΥ Κ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΟΤΙ Κ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ..... ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΤΕ, ,ΧΤΙΣΤΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΚΑΨΤΕ ΔΑΣΗ ΧΤΙΣΤΕ ΟΠΟΥ ΒΡΕΙΤΕ, ΑΚΟΜΑ Κ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΛΕΦΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ Κ ΜΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ..... ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΒΡΗΚΑΝ 1,84 ΤΟΥ ΤΜ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ 91 ΚΑΘΟΛΑ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΤΕ ΕΔΙΝΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΓΙΑ ΕΝΑ 2 ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡΒΑΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑ ΟΛΑ ΜΑΖΙ 2000 ΕΥΡΑ Κ ΤΩΡΑ ΛΕΝΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΗ ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΑΚΟΣΑΡΑΚΙ ΕΙΣΑΙ ΟΚ ΚΑΙ ΣΕ 800000 ΔΟΣΕΙΣ!!!!! ΘΑ ΜΟΥ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ;;;;;;;ΤΕΛΙΚΑ ΟΠΟΙΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΑΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑ....Σ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΜΕ ΝΟΜΙΜΑ ΜΕΣΑ

ΕΓΩ ΛΕΩ.........

Η νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα επιχειρεί να προσελκύσει ΚΑΝΑ ΕΥΡΩΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΟΠΟΥ Κ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΟΤΙ Κ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ..... ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΤΕ, ,ΧΤΙΣΤΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΚΑΨΤΕ ΔΑΣΗ ΧΤΙΣΤΕ ΟΠΟΥ ΒΡΕΙΤΕ, ΑΚΟΜΑ Κ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΛΕΦΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ Κ ΜΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ..... ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΒΡΗΚΑΝ 1,84 ΤΟΥ ΤΜ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ 91 ΚΑΘΟΛΑ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΤΕ ΕΔΙΝΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΓΙΑ ΕΝΑ 2 ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡΒΑΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑ ΟΛΑ ΜΑΖΙ 2000 ΕΥΡΑ Κ ΤΩΡΑ ΛΕΝΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΗ ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΑΚΟΣΑΡΑΚΙ ΕΙΣΑΙ ΟΚ ΚΑΙ ΣΕ 800000 ΔΟΣΕΙΣ!!!!! ΘΑ ΜΟΥ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ;;;;;;;ΤΕΛΙΚΑ ΟΠΟΙΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΑΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑ....Σ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΜΕ ΝΟΜΙΜΑ ΜΕΣΑ

αλ

Σε σοβαρο κρατος δεν νομιμοποιουνται ολα. Καποια ΠΡΕΠΕΙ να γκρεμιζονται και να αποκαθισταται η ζημια στο περιβαλλον.

Ο πραματευτής

Για περάστε παρακαλωωω. Ολα πουλιούνται ολα νομιμοποιούνται. Πλούσια δώρα. Οχι μονο τα ασημικά ξεπουλήσανε, αλλα και τα ντουβάρια. Η ξευτίλα σε ολο της το μεγαλείο. Οι αριστερές νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων έχουν ηθικό πλεονέκτημα.

danaos

Όλα νομιμοποιούνται,τα λεγόμενα τυφλά" οικόπεδα ,τα οποία κατέστησαν μη οικοδομήσιμη με ευθύνη της πολιτείας,εξακολουθούν αν μένουν στο σκοτάδι.Μην ακούτε τα παραμύθια ότι αυτά είδαν φως,γιατί ο νόμος Μπιρμίλη και οι συνεχεία κάποιες τροποποιήσεις-βελτιώσεις στην ουσία δεν έφεραν αποτελέσματα,γιατί οι μεν ΟΤΑ δεν κινούνται οίκοθεν για την έγκριση των δικτύων,όπως ορίζει ο νόμος, τα δε αιτήματα των πολιτών που έχουν έννομο συμφέρον κολλάνε στη γραφειοκρφατία. Οπότε? Το αποτέλεσμα είναι μηδέν! Η Λύση,πάντως,είναι απλή,αρκεί να υπάρχει βούληση πολιτική. Με νομοθετική ρύθμιση για περιοχές που υπάρχει Κτηματολόγιο και οι παραχωρηθείσα έκταση εμφανίζεται ως δημοτική,η διαδικασία έγκρισης των δικτύων να αποτελεί διαδικασία τυπική και όχι να χρειάζονται δικαιολογητικά περισσότερα από την ανάπλαση του Ελληνικού! Σημειώνεται ότι μιλάμε για οικόπεδα των 500 τμ εντός οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων,που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε πολίτες απλούς και φτωχούς. Ποιος να ενδιαφερθεί γι αυτούς?Δέκα περίπου χρόνια περιμένουμε το φως που κατά καιρούς μας υπόσχονται,αλλά εξακολουθούμε να μένουμε στο σκοτάδι,γιατί ,δυστυχώς, ο φτωχός ποτέ δε βρίσκει το δίκιο του. Αν κάποιος ακούει τη φωνή απόγνωσης αυτών των ανθρώπων, που απαξιώθηκαν οι περιουσίες τους, με ευθύνη,το ξαναλέω,της Πολιτείας,με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα,ας φροντίσει να δώσει λύση και στο θέμα αυτό.

εχει γλαρο!!!!!!

τι λετε ρε κοροιδο ειμαι να δωσω!!!!!!!οταν δινατε τα δανεια αβερτα κουβερτα τα επερνα διακοποδανεια γκομενοδανεια εχω την σπιταρωνα μου το μπαρμπεκιου ριχνω το καρβουνο στην σκαρα μου με τα παιδακια τα πριζολιδια τα λενομονατα!!!!!!!!!ωρε μανα μου εχω τα μπυρονια μου!!!! εχω το βαρελι με παγο ....... με της παγωμενες μπυρες μου!!!!!! βαζω και της ποδαρες μου στην πισινα!!!! ελλαδαρα!!!!!!

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Δεν υπαρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ να νομιμοποιήσει κανένας καμμια παράβαση γιατι: 1ον) θα δοθούν νεες παρατάσεις, παντα! 2ον) τα πρόστιμα ολο κ μειώνονται! 3ον) μονο με καταγγελία απο γείτονα μπορει να σου έρθει έλεγχος (κ σιγουρα ο «γειτονας» εχει ΚΑΙ αυτος παρανομίες να κρύψει, οποτε..). 4ον) οι χώροι που νομιμοποιούνται ΑΥΞΑΝΟΥΝ τα τμ της οικίας, δηλώνονται στο Ε9 κ πληρώνονται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΙ! 5ον) στις μεταβιβάσεις ο έλεγχος απο φίλο-μηχανικό δεν θα δείξει τις αυθαιρεσίες. Μονο αν ειναι για πούλημα το ακίνητο πρεπει να νομιμοποιηθεί αλλα εκει το διαπραγματεύεσαι στην τιμη. Οποτε αδικα ψάχνουν για πρόθυμα θύματα!..

@

ΩΡΑΙΟΣ Ο ΠΑΙΧΤΗΣ!

Δημήτρης Παπαχρήστου

Σχετικά με την ανέγερση και νομιμοποίηση αυθαιρέτου μέσα στο 2017 τί ισχύει? Τα ίδια ακριβώς?

AA

Αλλο ένα ηθικό πλεονέκτημα. Οι βίλες που χτίστηκαν με μαύρα λεφτά, τώρα νομιμοποιούνται με εκπτωση. Καίριο χτύπημα στο Κεφάλαιο κατάφερε ο Σύριζας πάλι... Οποιος είχε αμφιβολία, να μην ανησυχεί, χτίστε άφοβα στα δάση και όπου θέλετε, γιατί δεν υπάρχει κανένα κόστος τελικά

Πρίτς

Δε θα φάτε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tzkoutsolioutsos

Ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει καλέσει σε απολογία όλα τα εκτελεστικά μέλη της εταιρείας Folli- Follie, δηλαδή το διευθύνοντα σύμβουλο Τ. Κουτσολιούτσο, τον πρόεδρο Δ. Κουτσολιούτσο, και τα μέλη Κ. Κουτσολιούτσου και Ε. Ζαχαρίου

deh_arthroo

Αποφασισμένος να διατηρήσει την έκπτωση του 15% για τους συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ, που αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για την διατήρηση του πελατολογίου της στην λιανική αγορά του ρεύματος, εμφανίζεται ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, δίνοντας τέλος στα σενάρια για την επανεξέταση του μέτρου.

tourismos_oikon

Ενα «παράθυρο» και μία ευκαιρία που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη βλέπουν οι τουριστικοί φορείς ώστε να αντιμετωπιστούν δύο από τα χρόνια προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, αυτά της εποχικότητας και της αύξηση της μέσης ημερήσιας δαπάνης που παραμένει καθηλωμένη για πάνω από μία δεκαετία στα χαμηλά.

Dragi

Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει, πως η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί επισήμως πως θα τερματίσει σταδιακά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 2,4 τρισ. ευρώ, ενώ στη σκέψη του επικεφαλής της Mario Draghi βρίσκονται οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου