Έξοδος στις αγορές: Σήμερα η τιμολόγηση της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου

Έξοδος στις αγορές: Σήμερα η τιμολόγηση της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου

Το αργότερο μέχρι το απόγευμα θα έχει αποφασιστεί το ύψος των χρημάτων που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο και το επιτόκιο

Την έξοδο από τα Mνημόνια
ετοιμάζεται να διακηρύξει σήμερα η κυβέρνηση με αφορμή την έκδοση του πενταετούς ομολόγου. 

Μια ακριβή έκδοση που γίνεται με στόχο να επιτευχθεί επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που είχε πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014.  

Σήμερα το πρωί οι έξι ανάδοχοι αναμένεται να έχουν σχεδόν σαφή εικόνα για την πορεία της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, ενώ το αργότερο μέχρι το απόγευμα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο σκέλη της δημόσιας προσφοράς και θα γίνει η τιμολόγηση της έκδοσης. Δηλαδή θα αποφασιστεί το ύψος των χρημάτων που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο και το επιτόκιο.  

Η δημόσια προσφορά απευθύνεται ταυτόχρονα αφενός στους κατόχους ομολογιών που λήγουν το 2019 και αφετέρου σε νέους επενδυτές με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών. Από πλευράς διαδικασίας οι έξι ανάδοχοι αναδόχων Bank of America-Merrill Lynch, Goldman Sachs, Deutsche Bank, BNP Paribas Citigroup και HSBC, θα τιμολογήσουν πρώτα την ανταλλαγή των παλιών ομολόγων και στη συνέχεια στους νέους επενδυτές με βάση τις προσφορές στο βιβλίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έξι ανάδοχοι που είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, έχουν ήδη κάνει την κατάλληλη προεργασία και για αυτό η δημόσια προσφορά «τρέχει» μόλις ένα 24ωρο. Η κυβέρνηση με το συνδυασμό της ταυτόχρονης ανταλλαγής και της δημόσιας προσφοράς επιδιώκει να επιτύχει επιτόκιο της τάξης του 4,5% ή δυνατόν και χαμηλότερο. Ο στόχος είναι πολιτικά να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για το χαμένο χρόνο από την τελευταία προσφυγή της χώρας στις αγορές το 2014, όπου το επιτόκιο ήταν 4,95%.

Μια έωλη προσπάθεια, αφού κάτι τέτοιο μπορεί για λίγο να διασώσει επικοινωνιακά τα προσχήματα, αν και η σύγκριση του 2014 με το σήμερα όσον αφορά το επιτόκιο είναι τελείως παραπλανητική, καθώς οι συνθήκες στις αγορές είναι απολύτως  διαφορετικές και εκείνο που μετράει δεν είναι το ονομαστικό επιτόκιο, αλλά η σύγκρισή τους σε σχέση με τα άλλα αντίστοιχα επιτόκια της αγοράς, κυρίως δε εκείνα της Γερμανίας.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι εκτός απροόπτου, το επιτόκιο του νέου πενταετούς θα διαμορφωθεί  στο 4,5% ή και λίγο χαμηλότερα, ενώ οι εκτιμήσεις στις τράπεζες έκαναν λόγο για υπερκάλυψη που θα υπερβεί τις τρεις φορές.  

Διαβάστε τι αναφέρεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως
Το Μαξίμου περιμένει τα… νταούλια των αγορών


Τον ρυθμό των αγορών περιμένει να χορέψει η κυβερνητική ηγεσία που στο παρελθόν είχε την ψευδαίσθηση -ή μήπως την αυταπάτη;- για το ακριβώς αντίθετο: ότι, δηλαδή θα κτυπούσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ τα νταούλια και τους ζουρνάδες και οι αγορές θα χόρευαν στον δικό τους ρυθμό. 

Παρά την παταγώδη, ωστόσο, διάψευση των προεκλογικών προσδοκιών των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προσωπικά του κ. Τσίπρα, στον οποίο ανήκει η δήλωση για τα νταούλια και τις αγορές, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για «χορούς και πανηγύρια», καθώς, χωρίς να περιμένει τη διαμόρφωση του επιτοκίου, προεξοφλεί την επιτυχή κατάληξη της έκδοσης του ομολόγου το οποίο αφορά από τη μια προσφορά επαναγοράς παλαιότερου τίτλου του Δημοσίου που είχε εκδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με λήξη το 2019 και, αφετέρου έκδοση επιπλέον τίτλων με λήξη το 2022.

Είναι προφανές, όπως σχολιάζουν στελέχη της αντιπολίτευσης, ότι όλη αυτή η μεθόδευση γίνεται εκ μέρους της κυβέρνησης για να φανεί ότι οι όροι -τουλάχιστον στο δεύτερο σκέλος της έκδοσης- είναι καλύτεροι εκείνων που είχαν επιτευχτεί από την κυβέρνηση Σαμαρά την άνοιξη του 2014. Και γι΄ αυτό, όπως επισημαίνουν, έχει επιστρατευτεί πληθώρα ξένων τραπεζών που με υψηλές προμήθειες, τις οποίες θα τους καταβάλει το ελληνικό δημόσιο θα φροντίσουν, ως ανάδοχοι, να καλυφθεί πολλές φορές η έκδοση. 

Η αίσθηση που δημιουργείται και από το πνεύμα που διέπει τη σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου -γίνεται λόγος για «σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές»- είναι ότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο από εκείνο της ανάλογης απόπειρας εξόδου στις αγορές του 2014 και αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 4%. 

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης στην παρούσα συγκυρία όταν τα δάνεια από τον ESM είναι με επιβάρυνση που δεν φθάνει ούτε καν στο 1%. Ενώ θεσμικοί παράγοντες με κύρος, όπως ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά και ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στρουρνάρας, ήταν διστακτικοί στη βεβιασμένη έξοδο στις αγορές.

Πολιτικά στελέχη αποδίδουν την κυβερνητική σπουδή σε «επικοινωνιακούς σχεδιασμούς» που στόχο έχουν «να καλλιεργήσουν κλίμα τεχνικής ευφορίας» και να βρουν «αφορμές για πανηγυρισμούς» που να υποστηρίζουν το κυβερνητικό αφήγημα για το επερχόμενο τέλος της επιτροπείας και των Μνημονίων, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όταν εκκρεμεί η εφαρμογή νέων σκληρών μέτρων όπως είναι η νέα περικοπή των συντάξεων το 2019 και η δραστικότερη μείωση του αφορολόγητου το 2020.

Σύμφωνα, πάντως, με την κυβερνητική προπαγάνδα, όπως αποτυπώθηκε σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η έκδοση του ομολόγου είναι συναλλαγή, η οποία «βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα», όπως ήταν: 

*Η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. 
*Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017. 
*Η έξοδος της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017. 
*Η συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017. 
*Η αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017. 

Ποτάμι: Την έκδοση έχουν αναλάβει τα… «κοράκια»

Με εξαίρεση το Ποτάμι, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης απέφυγαν τον σχολιασμό της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Σεβαστουπόλεως επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να βγούμε στις αγορές που ξόρκιζε κάποτε, αλλά χωρίς νταούλια και ζουρνάδες».

Όπως σημειώνουν οι επιτελείς του Ποταμιού, «πέντε μεγάλες διεθνείς τράπεζες, από αυτές που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποκαλούσαν "κοράκια", έχουν αναλάβει την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Καλωσορίζουμε την προσγείωση του κ.Τσίπρα στην πραγματικότητα ύστερα από 2,5 χρόνια ψέματα, "αυταπάτες" και λάθη». 

«Είναι βέβαιο, προσθέτει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, «ότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης θα σπεύσει να πανηγυρίσει και να συγκρίνει την σημερινή πραγματικότητα με το 2014. Οι συνθήκες σήμερα όμως είναι εντελώς διαφορετικές. Εκείνο που μετράει είναι η σύγκριση του επιτοκίου που θα πετύχουμε με αυτά που δανείζονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να μας εμπιστευτούν πλήρως οι αγορές. Για να δανείζεται η χώρα με βιώσιμα επιτόκια, χρειάζεται να είναι ανταγωνιστική και με υγιή δημόσια οικονομικά». Και η ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως καταλήγει ως εξής: «Χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, εκσυγχρονισμός του κράτους και χτίσιμο εμπιστοσύνης. Πράγματα ασύμβατα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

ΣΧΟΛΙΑ (16)

ΕΛΛΗΝ

ΕΠΙΤΟΚΙΟ 4,7% ΓΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ! ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΗΔΗ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΚΑΘΩΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΑΓΕ ΠΟΡΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ!! ΟΣΟΙ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ ΒΓΗΚΑΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ! ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΟ 100% ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ!! ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΜΑΣ ΕΦΤΥΣΑΝ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2,5 ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ 2014!! ΚΑΙ ΜΗ ΓΕΛΙΕΣΤΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ 4,95% ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΑΝ 3% ΣΗΜΕΡΑ!! ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΥΤΕ ΜΕ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ!! ΕΙΜΑΙ ΠΙΑ ΒΕΒΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ, ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΓΡΑΜΜΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΟΥ 3ΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ! ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΑ!!

Αμπελόκηποι

Βλέπω στους αναδόχους την Goldman Sachs, την Deutsche Bank και άλλους διεθνείς τοκογλύφους. Φαίνεται πως οι αγορές βαράνε τον ζουρνά και οι Τσίπρας χορεύει

@

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ!

γκ

Μετά από 3 χρόνια ξαναβγαίνουμε στις αγορές, με το ίδιο περίπου επιτόκιο. Τρία χρόνια χαμένα. Ευχαριστούμε αλέξη, γιάνη, ευγένιε, φλαμπουρ κλπ....

Χορευταράς Συντάγματος

Δεν ήταν τελείως χαμένα. Υπήρχε ένα αρνητικό κέρδος 100 δισεκατομμυρίων (το μεγαλύτερο ποσοστό για μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με λεφτά φορολογουμενων), capital controls, εκποίηση δημόσιας περιουσιας για 99 χρονια σε καλύτερους διαχειριστές, μνημόνια μέχρι το 2060, πούλημα διαφορων δημοσιων πραγμάτων στο 1/10 της τιμής που ζητούσαν οι γερμανόδουλοι σαμαροβενιζελοι, ύφεση, .... Πρέπει να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο - δεν μείναμε στο email το Χαρδούβελη.

Κομισάριος

Αξίζει να πάρουμε (μη επονείδιστο) χρέος με πενταπλάσιο επιτόκιο από ότι μας δίνουν οι τοκογλύφοι καθώς έχουμε εκλογές μπροστά και έχουμε συντρόφους που περιμένουν να τακτοποιηθούν - δεν μπορούμε να έχουμε τους τοκογλύφους να μας ελέγχουν που τα ξοδεύουμε.

βλάκας, γλοιώδης, ρουφιάνος με ηθικό πλεονέκτημα

Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου δεν απευθύνεται στην ελεύθερη αγορά για να διαπιστώσει κανείς αν πράγματι υπάρχει εμπιστοσύνη των ξένων στην ελληνική οικονομία. Είναι μία στημένη ιστορία μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ελληνικής κυβέρνησης και των 6 αναδόχων ξένων τραπεζών, υπό τη διεύθυνση του οίκου Rothchild, σε απολύτως προστατευμένο περιβάλλον, που δεν περιμένει πραγματικό όγκο επενδυτών. Το ποσό των 4 και κάτι δισ. που ζητάει να δανειστεί η χώρα έχει ήδη υπερκαλυφθεί συμφωνημένα από τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες, που αποφάσισαν "ελεύθερα"... με το πιστόλι στον κρόταφο. Και από τις θυγατρικές ή συγγενείς των 6 ξένων τραπεζών που έχουν μπει προσυνεννοημένα με κέρδος. Επίσης, από μικρό αριθμό funds, που έχουν σκοπό να κερδοσκοπήσουν γρήγορα, αγοράζοντας με κέρδος και πουλώντας με ακόμα μεγαλύτερο. η διαφορά μεταξύ του 1% που δανείζεται σήμερα η χώρα και του πάνω από 4% που θα δανειστεί αύριο, θα πληρωθεί από την τσέπη του κορόιδου. Για τη θεατρική παράσταση "από απόψε οι αγορές εμπιστεύονται την Ελλάδα". Οι αγορές θα χορεύουν στο νταούλι του πράγματος που έχουμε για πρωθυπουργό και της παρέας του!

..

4 δισεκατομμύρια είναι πασατέμπος αλλά τα ζώα τον μασάνε ακόμα τον σανό. Και ναι, είναι κανονικά στημένο για να μοιράσουν βραχυπρόθεσμα και να χρεώσουν και άλλο αργότερα. Αργότερα θα φανεί το πραγματικό παλούκι.

δεν

ελεγες τα ιδια οταν ο αλητης ο Σαχλαμαρας, αφου αδειασε τα ταμεια δανειζοταν με 5% για να ταισει κατι βλακες τσιρακια του σαν και σενα

πρεπει

να αλλαξετε κα8οδηγηση εκει στην Συγγρου, ολοι τις ιδιες μαλακιες λετε, ζωα. Ο τσιπρας δανειστηκε και δανειζεται για να ξεχρεωσει τα σπασμενα τα δικα σας χαραμοφαιδες, που σας πληρωνουν για να ειστε ολη μερα πανω απο ενα πληκτρολογιο και να αναπαραγατε μαλακιες

Είναι μια παρηγοριά ...

Τουλάχιστον κάποιοι φαίνεται να καταλαβαίνουν. Είναι μια παρηγοριά όταν ζεις σε κοινωνία κρετίνων.

η χαρά του χρεοκοπημένου

Τι πελώρια χαρά, βγαίνουμε στις αγορές. Για άλλη μια φορά θα δανειστούμε αν και χρεοκοπημένοι. Και φυσικά θα πρέπει κάποτε να γίνει αποπληρωμή αλλά δεν βαριέσαι αδελφέ. Και φυσικά το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο από της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της ... δεν έχει τέλος. Αλλά εμείς θα βγούμε γιατί όπως είπε άλλος πρέπει να πείσουμε τους ιθαγενείς ότι εδώ υπάρχει ένα success story. Χρεοκοπημένο κράτος. Χρεοκοπημένοι πάμφτωχοι πολίτες. Τώρα άλλο ένα δάνειο που κάποτε θα πρέπει να εξοφληθεί. Εφόσον καταστρέψαμε την οικονομία μας και δεν παράγουμε τίποτα πρέπει να το πάρουμε. Εφόσον κυβερνούν δηλωμένοι κομμουνιστές είναι μονόδρομος να το πάρουμε. Εφόσον αποφασίζουν πολίτες που δημιούργησαν το έκτρωμα "πρώτη φορά αριστερά χωρίς γραβάτες και μυαλά" το δικαιούνται.

καλο

οι κουμμουνιστες ζουνε με δανεικα απο τις αγορες, το αλλο με τον τοτο το ξερς

Αριστερός - Ταξικος

Κλαμα οι δεξιουληδες τρομο ο Κουλης και επανεκλογη του μεγαλου παικτη Αλεξη το 2019...Παλι φαπα

ωδή στην βλακεία

Ναι λεβέντη μου, σε εσένα απευθύνεται ο αρχηγός σου και για να πείσει εσένα βγαίνει στις αγορές. Βλέπω δεν ήταν δύσκολο να σε πείσει. Φαντάζομαι είσαι ή πυρηνικός επιστήμονας ή οικονομολόγος. Όπως κάθε συριζαίος επιστήμονας.

???

Τι σχέση έχει ο πυρηνικός επιστήμονας με τον οικονομολόγο; Πυρηνικός επιστήμονας για να γίνεις απαιτεί ιδιαίτερα υψηλό δείκτη νοημοσύνης, ενώ οικονομολόγος γίνεται ο κάθε ένας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ERT_Mundial2018

Τι και αν βρέθηκε στην κορυφή της τηλεθέασης το μήνα που διεξάγονταν το Μουντιάλ της Ρωσίας; Τι και αν ο τελικός έφτασε κατά μέσο όρο το 63%, πιάνοντας μάλιστα και το απίθανο για τα τηλεοπτικά χρονικά 74,6%.

lignitis

Για την τρίτη και «φαρμακερή» δημοπρασία ΝΟΜΕ εντός του 2018 προετοιμάζεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τις εταιρείες του κλάδου να προεξοφλούν ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Στην εκτίναξη των τιμών συνηγορούν μεταξύ άλλων οι πολύ υψηλές τιμές ρεύματος στην ΕΕ αλλά και το μέλλον των ΝΟΜΕ μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κατά την οποία αναμένεται η αποκλιμάκωση των ποσοτήτων ενέργειας που θα δημοπρατούνται.