Πώς ερμηνεύει το Μαξίμου και ποια είναι η πραγματικότητα μετά το Eurogroup

Πώς ερμηνεύει το Μαξίμου και ποια είναι η πραγματικότητα μετά το Eurogroup

Όχι πια «δόσεις», πρωτογενή πλεονάσματα μόνον ως το 2060 για να βγούμε στις αγορές - Βιώσιμο το χρέος, λέει τώρα η κυβέρνηση - Ανακούφιση στις αγορές για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ανάσα μετά από 13 μήνες ασφυξίας και αβεβαιότητας παίρνει και πάλι η αγορά, μετά την συμφωνία στο Eurogroup, που νιώθει την ανάγκη να αφήσει πίσω της ό,τι την ταλάνισε. Καλή ή κακή, η συμφωνία με τους δανειστές είναι πλέον δεδομένη και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος που αποτυπώνεται στην υποχώρηση των spreads εχθές -κατά 0,3 μονάδες έστω- σε 4,6% από 4,9% προχθές για το διετές ομόλογο και από 5,9% σε 5,6% για το δεκαετές.

Ωστόσο τα «εάν και εφόσον» της νέας συμφωνίας παραμένουν πολλά -ή και αυξάνονται σε σχέση με τη συμφωνία του Μαΐου του 2016- και αυτό βολεύει, μέχρι να λυθούν το 2018, για να πανηγυρίζουν τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και η πλευρά των δανειστών.

Για αυτό η κυβέρνηση στέκεται σε δύο κυρίως σημεία της συμφωνίας, που προέκυψε μετά από 13 μήνες διαπραγματεύσεων. Αλλά και πάλι επιλέγει να βλέπει το ποτήρι «μισογεμάτο» και όχι «μισοάδειο», όπως στην πραγματικότητα είναι.


Οι λέξεις – κλειδιά της συμφωνίας
Από μια ανακοίνωση 1390 λέξεων που εξέδωσε το Eurogroup, στο διάγγελμά του χθες ο Πρωθυπουργός επέλεξε να κρατήσει ... τις τελευταίες 50, που λένε ότι:
- «Στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να προσφέρει στήριξη στην Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές». Η κυβέρνηση λέει πως αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρξει ξανά Μνημόνιο μετά τον Αύγουστο του 2018. Από την άλλη όμως σημαίνει και ότι η επιστροφή στις αγορές μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος.

- «Το Eurogroup συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά». Με άλλα λόγια, η στήριξη που υπόσχονται οι δανειστές έγκειται στο εξής: μέχρι το τέλος του προγράμματος το δημόσιο θα καλύπτει από μόνο του τις ανάγκες του, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και χωρίς τις δόσεις που υπολόγιζε. Ό,τι περισσεύει , οι δανειστές θα τα φυλάνε για να τα έχει «κάβα» τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα, ώστε να μη φοβούνται οι ξένοι επενδυτές πως δεν θα πάρουν τα λεφτά τους αν αρχίσουν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα.

Αυτό σημαίνει ότι το Κράτος θα πιέζεται από φέτος κιόλας να βρίσκει χρήματα, χωρίς να στηρίζεται στους δανειστές που δεν θα βάλουν ξανά άλλα λεφτά για τη χώρα μας.

Στην πραγματικότητα, η υπόλοιπη ανακοίνωση του Eurogroup υπογραμμίζει πως όλα θα γίνουν:
- «Με βάση τους όρους που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016». Δηλαδή «εάν χρειαστεί», αφού δεν απαλείφθηκε τελικά το “εάν” που από πέρυσι ενοχλούσε τον κύριο Τσακαλώτο.

- «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος». Δηλαδή αν ΕΕ-ΕΚΤ και ΔΝΤ συμφωνήσουν ότι η Αθήνα τα κάνει όλα καλά και δεν τους δώσει (ή δεν βρουν) άλλες αφορμές και «πατήματα» για να τρενάρουν την αξιολόγηση και μετά τον Αύγουστο του 2018 , όπως έγινε από πέρυσι τον Μάιο μέχρι εφέτος τον Ιούνιο, αλλά και το 2013-2014 που το ΔΝΤ είχε στυλώσει τα πόδια και δεν έκλεινε καμιά αξιολόγηση.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ακόμη και στην φράση από την ανακοίνωση του Eurogroup, για να πει ότι «πήραμε 15ετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων και ισόποσο πάγωμα των επιτοκίων». Η ανακοίνωση του Eurogroup όμως λέει άλλα πράγματα. Συγκεκριμένα μιλά για «παράταση του μέσου χρόνου ωρίμανσης του δανείου του EFSF αλλά και των επιτοκίων μεταξύ 0 και 15 ετών. Όπως συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016 αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη». Άρα η παράταση μπορεί να είναι για 15 έτη, μπορεί όμως να είναι και... για μηδέν! Από το 0 ως το 15, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συγκράτησαν μόνον τον αριθμό 15!

Ιδιαίτερη σημασία για την τακτική του Μαξίμου έχει και το σχόλιο πως στις 15 Ιουνίου «υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους, σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας».

Η αναφορά αυτή κρύβει δύο πράγματα:
α) το ΔΝΤ μπαίνει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να βάλει λεφτά, άρα λέει “ναι” μέχρι να δει τους ευρωπαίους να παίρνουν τις αποφάσεις για ελάφρυνση χρέους, που δεν τις πήραν εδώ και 4,5 χρόνια (από τον Νοέμβριο του 2012)

β) ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «βιώσιμο» το χρέος και χωρίς «κούρεμα», αρκεί να το πουν αυτό οι δανειστές που μέχρι το δημοψήφισμα του 2015 έλεγαν πως είναι βιώσιμο, αλλά μετά τα πράγματα άλλαξαν και επεβλήθη διαρκής λιτότητα και πλεονάσματα από περίπου 2% και άνω μέχρι το 2060.

​Όσο για την Αναπτυξιακή τράπεζα κλπ, ήδη η ΕΣΕΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της πως μακάρι να υλοποιηθεί και σύντομα. Αλλά γεγονός είναι πως και σε άλλες αποφάσεις​ του Eurogroup και Συνόδους Κορυφής από το 2010 και μέχρι πέρυσι έχει γίνει πολύς λόγος για Αναπτυξιακά σχέδια, αναπτυξιακά κονδύλια, επενδυτική Τράπεζα (με την KWV κλπ) αλλά όλα έχουν μείνει στο συρτάρι.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Παναγιώτης

Ερμηνεία Τσίπρα προς τους κομματικούς : " Σύντροφοι σας βόλεψα για δυο ακόμη χρόνια στις καρέκλες σας, βάλτε όμως τα δυνατά σας για να μην χάσουμε αυγά και καλάθια στις εκλογές. Το έπιασες Καρανίκα; το νου σου μη χαθεί καμμία ψήφος μπαρόβιου.

Άγγελος

Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία πανηγυρίζουν οι σαλτιμπάγκοι των Συριζανεληστών, ότι πέτυχαν το 3.5% να ισχύσει μόνο μέχρι το 2022 και το 2% μέχρι το 2060. Τον Μάρτιο του 2017 κυκλοφόρησε από την Κομισσιόν μελέτη με τίτλο "IN-DEPTH ANALYSIS Greece's financial assistance programme (March 2017)" Στην πρώτη σελίδα αναφέρει ότι "The latest DSA published by the COM is of June 2016. According to the European Stability Mechanism (ESM), and as a result of the short-term debt relief measures adopted in January 2017, the Greek debt is sustainable".Δηλαδή το χρέος μας είναι βιώσιμο με βασει ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία στην 11 σελίδα αναφέρει,"the expected primary surplus is 0.5% in 2016, 1.75% in 2017 and 3.5% from 2018 until 2030, and decline to 1.5% by 2040;"Δηλαδή μας ζητούσαν πλεονάσματα 3.5% από το 2018 μέχρι το 2030 και μετά σταδιακή μείωση στο 1.5% μέχρι το 2040. Με αυτά τα δεδομένα και με υποτιθέμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 1.5%, η λιτότητα μέχρι το 2040 υπολογίζεται στα 153,12 δις ευρώ. Τι επέτυχαν οι φωστήρες μας θέλοντας να μην ακούγεται το 2030;. Πλεόνασμα 3.5% μέχρι το 2022 και 2% μέχρι το 2060 αντί του 1.5% μέχρι το 2040. Με αυτά τα δεδομένα η λιτότητα μας δίνει αποτέλεσμα 245,52 δις ευρώ. Διαφορά 92 δις περισσότερη λιτότητα. Οι ξύπνοι είδαν μόνο το τυράκι, την φάκα την αγνόησαν.

ΣΥΡΟΣ

Α) Μνημονιο υπάρχει αφού για ΜΙΣΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ πρέπει να πιάνουμε 3,5% περίσσευμα. Β) Ο Τσιπρας λέει παραμύθια. ΠΑΝΤΑ οι ευρωπαίοι (έντρομοι απέναντι στους εκλογείς τους σε θέματα νεων δανείων) έλεγαν ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΛΕΦΤΑ μετα το 2018. Αρα ή αντληση απο τις αγορές ή γκρεξιτ μετά το τέλος του προγράμματος ή έμμεσο νέο μνημόνιο μεσω ESM. Γ) Για το 2019 μπορεί να πληρώσουμε τις μικρές ληξεις ομολογων. Αλλά να μας πεί ο Τσιπρας πως θα πληρώσουμε τα 106 δις που ληγουν μεταξυ 2020-2023. ΑΣΑΦΕΙΑ. Εάν ο ESM και η ΕΚΤ βάλουν χοντρή πλάτη για να βγούμε στις αγορές, θα το κάνουν χωρίς μνημόνιο; Συμπέρασμα: κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Οι οικονομολόγοι όμως γελάνε με τη προοπτική πως το εμφυλιοπολεμικό μαρξιστικό ελληνικό μόρφωμα θα δανείζεται με 2,5% όπως η Πορτογαλλία. Οι απρόσωπες ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΛΕΝΕ ΠΑΝΤΑ (εκτος από περιοδους φουσκας) την ΑΛΗΘΕΙΑ. Και ο Τσιπρας με το 5,7% και τις 805 μονάδες είναι κάτω από το....2014 (4,9% και 1250μοναδες!).

Αντίστροφη μέτρηση για τον σύριζα...

Οι αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες: 4 Νοεμβρίου 2018, 19 Μαίου 2019 και 15 Σεπτεμβρίου 2019. Στην 1η περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο στις 20 Αυγούστου 2018 και δεν θα έχουν εφαρμοσθεί οι περικοπές στις συντάξεις, (οι οποίες προβλέπονται να εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019) , στη 2η περίπτωση θα διεξαχθούν ταυτόχρονα ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, (για να μη λειτουργήσουν ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές οι ευρωεκλογές), ενώ η 3η περίπτωση είναι το ακρότατο χρονικό όριο διεξαγωγής εκλογών, (με την πλήρη συμπλήρωση της τετραετίας)... Aπό την 25η Ιανουαρίου 2015, (οπότε και ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση ο σύριζα...), έχουν ήδη παρέλθει 875 ημέρες. Θεωρώντας πιθανότερη την 1η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 504 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 2η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 700 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 3η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 819 ημέρες, μέχρις ότου να εκδιωχθεί με τις κλωτσιές από τον ελληνικό λαό!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lira

η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια από το 13,5% στο 16,5% για να γλιτώσει την λίρα, που έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά - Μεγάλη η πίεση για τις τουρκικές επιχειρήσεις - Πανικός στα κατεχόμενα της Κύπρου μετά την κατάπτωση του τουρκικού νομίσματος

tsakalwtos

Ποια φόρμουλα εξετάζεται - Γιατί παραμένει στο τραπέζι η προληπτική γραμμή στήριξης - Ο Τσακαλώτος πριν μπει στα αεροπλάνο εκθείασε το σχέδιο του Υπερταμείου στέλνοντας μήνυμα ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων

scope__1_

«Οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης είναι πλέον πιο διαχειρίσιμοι, αντανακλώντας την ανάγκη χρηματοδότησης στο 20% περίπου του χρέους στα τέλη του 2017 για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Jakob Suwalski, επικεφαλής αναλυτής του οίκου Scope Ratings για την Ελλάδα