Bloomberg: Οι Έλληνες έκρυψαν σε στρώματα 10 δισ. ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες

Bloomberg: Οι Έλληνες έκρυψαν σε στρώματα 10 δισ. ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες

Δείτε τα γραφήματα του οικονομικού πρακτορείου - Παρόμοια εικόνα είχε καταγραφεί στους μήνες πριν την κορύφωση της πολιτικής κρίσης του 2012

Bloomberg: Οι Έλληνες έκρυψαν σε στρώματα 10 δισ. ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες
Απάντηση στο ερώτημα που πηγαίνουν τα χρήματα που αντλούνται από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες οπότε και παρατηρείται αυξημένη εκροή καταθέσεων επιχειρεί να δώσει το Bloomberg.

«Έχουν μεταφέρει τα χρήματα σε άλλες τράπεζες ή τα κρύβουν κάτω από στρώματα ή κάτω από πλακάκια μπάνιου;» διατυπώνει το ερώτημα το οικονομικό πρακτορείο.

Κλείσιμο
Σε μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εκδοχή της μεταφοράς χρημάτων σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς ο δείκτης «τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία» δεν έχει σημειώσει κάποια κατακόρυφη άνοδο τους τελευταίους μήνες.



«Αυτό, όμως, δεν λέει όλη την αλήθεια» παρατηρείται στο άρθρο καθώς όπως εξηγείται, «ο δείκτης "τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία" δείχνει τον αριθμό των χαρτονομισμάτων που η Ελλάδα έχει κατανείμει ως προς το ποσοστό που της αναλογεί στην συνολική κυκλοφορία τραπεζογραμματίων στην ζώνη του ευρώ. Κάθε επιπλέον ανάγκη σε ρευστό της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται στην κατηγορία «καθαρές υποχρεώσεις, που σχετίζονται με την κατανομή των χαρτονομισμάτων του ευρώ σε όλο το Eurosystem».

Ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν μηδενικός στην αρχή της ελληνικής κρίσης το 2009, έφτασε στα υψηλά επίπεδα των 22 δισ. ευρώ τους μήνες που προηγήθηκαν της πολιτικής κρίσης του 2012 και από τότε σημειώνει πτώση. Αυτό, όμως, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο όταν, δηλαδή, επανήλθε η πολιτική κρίση στην Ελλάδα.



Σύμφωνα με το Bloomberg για να αντιληφθεί κανείς το πραγματικό μέγεθος του ρευστού στην Ελλάδα πρέπει να προσθέσουμε τους δύο δείκτες με αποτέλεσμα τον παρακάτω πίνακα. Όπως φαίνεται τους τρεις τελευταίους μήνες, μέχρι τον Φεβρουάριο, υπάρχει μια αύξηση της τάξεως των 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. «Αυτά είναι πολλά στρώματα» καταλήγει με σαρκαστικό τόνο το άρθρο του Bloomberg.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης