Συμψηφίζονται βεβαιωμένοι φόροι, ΦΠΑ, πρόστιμα και οφειλές με χρέη του Δημοσίου

Συμψηφίζονται βεβαιωμένοι φόροι, ΦΠΑ, πρόστιμα και οφειλές με χρέη του Δημοσίου

«Ευχάριστες εκπλήξεις» για την αγορά επιφυλάσσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - 
«Ανάσα» για επιχειρηματίες και επαγγελματίες - Στόχος να μπει τέλος στο «Κράτος-μπαταχτσή» που όλο ζητάει και ποτέ δεν δίνει... - Διαβάστε πώς θα γίνεται ο συμψηφισμός 

Συμψηφίζονται βεβαιωμένοι φόροι, ΦΠΑ, πρόστιμα και οφειλές με χρέη του Δημοσίου
«Ευχάριστες εκπλήξεις» για την αγορά επιφυλάσσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αν η Τρόικα δεχτεί τις ρυθμίσεις για τον συμψηφισμό μεταξύ χρεών ιδιώτών και δημοσίου, τις οποίες έχει προαναγγείλει προ καιρού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στους βουλευτές της ΝΔ, εκτιμάται ότι θα πάρουν μεγάλη ανάσα επιχειρήσεις και επαγγελματίες που στενάζουν εδώ και χρόνια από το βάρος των φόρων και την έλλειψη ρευστότητος, αλλά από φέτος θα μπορέσουν να «πατσίσουν» τα χρέη αυτά με χρήματα που τους χρωστά (αλλά δεν πληρώνει) το Δημόσιο.

Με βάση το μέτρο, όπως σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, θα επεκταθεί ο συμψηφισμός οφειλών και απαιτήσεων σε όλους τους φορείς και οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης.
Έτσι, όπως όλα δείχνουν, θα συμψηφίζονται οι απαιτήσεις κατά του Δημοσίου με οφειλές που είναι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ «υπέρ τρίτων» (π.χ. υπέρ ΝΠΔΔ, τράπεζας κ.λπ.). Επίσης θα συμψηφίζονται και οφειλές προς το Δημόσιο με απαιτήσεις του οφειλέτη κατά ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΟΠΑΔ, δημόσιων επιχειρήσεων, νοσοκομείων κ.λπ.
 
Από το  μέτρο αυτό αναμένεται να ευνοηθούν ιδιαίτερα:
- Εξαγωγικές επιχειρήσεις που δεν τους έχει επιστραφεί ΦΠΑ

- Ιατροί και φαρμακοποιοί που έχουν χρέη στην εφορία επειδή προκαταβάλλουν φόρους και ΦΠΑ στο δημόσιο, ενώ δεν ο ΕΟΠΠΥ τους χρωστά και δεν πληρώνει πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Κλείσιμο

- Προμηθευτές και επαγγελματίες που έχουν απαιτήσεις από ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ αλλά ταυτόχρονα χρωστούν στην εφορία.

Τα οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανή. Σήμερα όλοι αυτοί κινδυνεύουν με διώξεις και κατασχέσεις για χρέη σε Εφορία – ΙΚΑ ή, αν επιλέξουν να πληρώσουν το δημόσιο, μπαίνουν στον Τειρεσία επειδή χρωστούν στις τράπεζες κλπ. Και όλα αυτά,παρότι εχουν λαμβάνειν οι ίδιοι για οφειλές του Δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων κλπ.

Στο εξής όμως, αν πχ ένας φαρμακοποιός χρωστά στην Εφορία 25.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος αλλά ο ΕΟΠΠΥ του χρωστά πχ 30.000 ευρώ (για τα οποία ο επαγγελματίας έχει ήδη προκαταβάλει και ΦΠΑ 1.950 ευρώ) με την ενεργοποίηση της ρύθμισης θα έχει εξοφλήσει το χρέος του στην εφορία. Σε επόμενη φάση είτε θα λάβει τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ είτε θα τα συμψηφίσει με μελλοντικό φόρο εισοδήματος.
 
 
Πώς θα γίνεται ο συμψηφισμός
 
Το σχέδιο που διαπραγματεύεται το οικονομικό επιτελείο με την Τρόικα στηρίζεται στην ιδέα να συμψηφίζονται αυτεπάγγελτα κάθε βεβαιωμένος φόρος, ληξιπρόθεσμη οφειλή ή ακόμα και χρέη που επιχειρηματίες και επιτηδευματίες έχουν σε διαδικασία ρύθμισης, με ποσά που οφείλουν οι φορείς του δημοσίου στους φορολογουμένους.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτει πιθανότατα την άλλη Πέμπτη στη Βουλή, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην τροποποίηση του άρθρου 11 του Ν. 3943/2011 ώστε να επιτραπεί ο συμψηφισμός οφειλών και απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου σε όλους τους φορείς και οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης, όπως δήμοι, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΝΠΙΔ κ.ά.
 
Με τον τρόπο αυτό αφενός θα μειωθούν δραστικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου που είναι και όρος στο Μνημόνιο- ενώ, αφετέρου, θα περιορισθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση «το μέτρο δεν αποτελεί απαίτηση του Μνημονίου αλλά είναι απόφαση του πρωθυπουργού», λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Στόχος του είναι να βάλει τέλος στο «Κράτος-μπαταχτσή» που όλο ζητάει και ποτέ δεν δίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα,  ενώ η αρχική εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών αναφερόταν σε συμψηφισμό μόνον του ΦΠΑ με οφειλές του Δημοσίου, τελικά διαφαίνεται πως η οριστική ρύθμιση θα αφορά όλες ανεξαρτήτως τις οφειλές και όλους τους φόρους.

Ωστόσο το μέτρο συναντά και τεχνικές δυσκολίες καθώς για να διενεργηθεί ο συμψηφισμός θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένη και εκκαθαρισμένη η χρηματική απαίτηση του ιδιώτη κατά των φορέων του δημοσίου, κάτι που ίσως σημαίνει πως θα παίρνει χρόνο για να εφαρμοστεί.

Μέχρι σήμερα, συμψηφίζονται μόνον τα χρέη που είναι βεβαιωμένα στο «στενό» Δημόσιο με απαιτήσεις ιδιωτών από το «στενό» Δημόσιο. Δεν συμψηφίζονται δηλαδή  οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο (από φόρους κλπ) με τα χρέη προς τον ιδιώτη από τους ΟΤΑ (δήμοι, περιφέρειες), τα ΝΠΔΔ, τον ΕΟΠΥΥ, τον ΟΠΑΔ, τις ΔΕΚΟ, τα κρατικά νοσοκομεία κ. λπ. , καθ' όσον δεν υφίσταται «αμοιβαιότητα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης