Αγώνας δρόμου για τον ανάδοχο των «ορφανών» κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Αγώνας δρόμου για τον ανάδοχο των «ορφανών» κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Δεν αποκλείονται και ξένοι ενδιαφερόμενοι - Μέχρι την Τρίτη οι αποφάσεις - Πληροφορίες του newmoney.gr αναφέρουν ότι τα ελληνικά υποκαταστήματα της Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας θα περάσουν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Αγώνας δρόμου για τον ανάδοχο των «ορφανών» κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για όσους έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα, καθησυχάζουν στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας ότι η πολιτική συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για την Κύπρο διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες στην Ελλάδα, διασφαλίζει τη σταθερότητα της ευρωζώνης και δεν επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Ωστόσο κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσουν αγώνα δρόμου μέχρι την Τρίτη το πρωί, για να έχουν δοθεί  σε έλληνα ή ξένο «ανάδοχο» (και όχι απλώς να επιλεγεί ποιος θα είναι) τα εν Ελλάδι υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών. Η ΤτΕ θα διερευνήσει την το ενδιαφέρον υφιστάμενων τραπεζών στην Ελλάδα ή και ξένων, αν προκύψει. Ανώτατος τραπεζικός αξιωματούχος πάντως απέφυγε να επιβεβαιώσει αν η τελική επιλογή θα είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Κλείσιμο
Όπως υποστήριξε ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης απαντώντας σε ερωτήσεις του newmoney.gr αν θα ληφθούν μέτρα σε περίπτωση κύματος αναλήψεων καταθέσεων την Τρίτη «ουδεμία ανησυχία υπάρχει για τους καταθέτες. Αυτοί που έμειναν στην Ελλάδα βγήκαν κερδισμένοι και θα παραμείνουν κερδισμένοι. Η απόφαση αποδεικνύει ότι ούτε σε μια ακραία περίπτωση όπως αυτή που ανέκυψε, κινδυνεύουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε ανάλογη σκέψη για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι ιδιάζουσα περίπτωση».  

Όλα πάντως θα εξαρτηθούν και από το αν θα επικυρωθεί η απόφαση του Γιούρογκρουπ από την κυπριακή Βουλή.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως:

- Δεν υπάρχει απόφαση περί μη διαπραγμάτευσης των μετοχών κυπριακών τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι θέμα απόφασης της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο πρόεδρος της οποίας κ.Μποτόπουλος μετείχε επίσης στη σύσκεψη του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

-Η επιλογή της τράπεζας-«αναδόχου» που θα απορροφήσει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών θα γίνει πριν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληικών  τραπεζών

-Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα προχωρήσει με το ισχύον χρονοδιάγραμμα. Δεν θα πάει πιο πίσω.

Ερωτηματικά παραμένουν για το ποιος θα επωμιστεί το κόστος της διάσωσης των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Στις περιπτώσεις αυτές, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, το κόστος επιμερίζεται 50%-50% και στις δύο χώρες, αλλά υπάρχει πολιτική απόφαση το κόστος για την Ελλάδα να «ουδετερεοποιηθεί», χωρίς πάντως να δίνει άλλες διευκρινίσεις για το πώς μπορεί αυτό να συμβεί στην πράξη.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας μετείχαν -εκτός από τον κ.Στουρνάρα-  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, ο διοικητής της ΤτΕ κ.Γιώργος Προβόυπολος, ο υποδιοκητής της ΤτΕ κ. Παπαδάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κων. Μποτόπουλος και μέσω τηλεδιάσκεψης –χωρίς δικαίωμα ψήφου- η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ.Σακελλαρίου.

Πληροφορίες, πάντως, από το newmoney.gr αναφέρουν ότι, από το πρωί της Τρίτης, θα περάσουν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τα ελληνικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.

Με τον τρόπο αυτό, η «ομπρέλα» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τις καταθέσεις Ελλήνων στις κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και δεν θα υποστούν οι πελάτες τους το κούρεμα.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Η πλήρης δήλωση Στουρνάρα έχει ως εξής

«Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας συγκλήθηκε σήμερα με θέμα την απόφαση που ελήφθη από το Eurogroup  αναφορικά με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Eurogroup και Κυπριακών Αρχών σε σχέση με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η ως άνω συμφωνία διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες των υποκαταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα, διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν επιβαρύνει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο της ως άνω συμφωνίας, το Συμβούλιο ομόφωνα εισηγείται την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Για τον σκοπό αυτόν, η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των υφισταμένων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς αγορά των ως άνω στοιχείων».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης