Γ. Στουρνάρας: «Πλησιάζουν στο τέλος οι θυσίες του λαού»

Γ. Στουρνάρας: «Πλησιάζουν στο τέλος οι θυσίες του λαού»

«Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και η απομάκρυνση της δραχμοφοβίας θα έρθουν από την καταβολή της επόμενης δόσης» διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος «ατυχήματος» χωρίς τη δόση


Γ. Στουρνάρας: «Πλησιάζουν στο τέλος οι θυσίες του λαού»
Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες, διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.

Μιλώντας ενώπιον των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 20 Νοεμβρίου.

«Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και η απομάκρυνση της δραχμοφοβίας θα έρθουν από την καταβολή της επόμενης δόσης» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ χαρακτήρισε εποικοδομητικό το χτεσινό Eurogroup.

Όπως είπε, είχε απευθύνει έκκληση να υπάρξει πολιτικό μήνυμα ηχηρό για τις προσπάθειες της Ελλάδας και να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη εκταμίευση. «Η δήλωση ικανοποίησε και τις δύο μου αυτές απαιτήσεις» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, ο κ. Στουρνάρας είπε, σε δραματικούς τόνους, ότι θα υπάρξει χρεοκοπία και αφερεγγυότητα, που θα έχει αντίκτυπο πέραν της Ελλάδας.
Κλείσιμο
Αν και όπως είπε, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ατυχήματος είναι υψηλότατος, γι' αυτό «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η πιο σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση του ΑΕΠ.

«Ακόμη και μισή μονάδα του ΑΕΠ ανάπτυξη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Εάν το ελληνικό ΑΕΠ είναι κατά 0,5% υψηλότερο από τις προβλέψεις της τρόικας, το 2020 η διαφορά στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ μπορεί να φτάσει έως και τις 15 ποσοστιαίες μονάδες» υπογράμμισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο θέμα της επιμήκυνσης και των όρων της σύμβασης ο κ. Στουρνάρας είπε: «Μακάρι οι πιστωτές μας να ήταν περισσότερο γενναιόδωροι και να μας έδιναν περισσότερο χρόνο. Ωστόσο οι όροι που είναι καλοί και διαπραγματευόμαστε για καλύτερους. Σε αντάλλαγμα για τους καλούς όρους μας έχουν βάλει σε ένα αυστηρό πρόγραμμα».

Ερωτηθείς σχετικά με το  αν τα χρήματα θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας ή στην ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα κατατίθενται στην ΤτΕ.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι από εδώ και στο εξής, η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι σε κάθε απόκλιση από τις αρχικές εκτιμήσεις θα έρχονται νέα μέτρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη ιδιαίτερα προς τον ευρωπαϊκό νότο και πρόσθεσε: «Περιμένουμε έμπρακτη αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους. Την περιμένει όλος ο ελληνικός λαός».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης