Διαφωνία Γερμανίας – ΗΠΑ για το ρόλο της ΕΚΤ στην κρίση

Διαφωνία Γερμανίας – ΗΠΑ για το ρόλο της ΕΚΤ στην κρίση

Η Ουάσινγκτον πιέζει τους Ευρωπαίους για άμεση λύση στο πρόβλημα χρέους – Ποιους θα δει και τι θα ζητήσει ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών....

Διαφωνία Γερμανίας – ΗΠΑ για το ρόλο της ΕΚΤ στην κρίση
Η Ουάσινγκτον πιέζει τους Ευρωπαίους για άμεση λύση στο πρόβλημα χρέους – Ποιους θα δει και τι θα ζητήσει ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών.

Την απόλυτη στήριξη  των ΗΠΑ στις προσπάθειες των  ηγετών της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους επανέλαβε ο  Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Tίμοθι Γκάιτνερ, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κλείσιμο
Ο κύριος Γκάιτνερ τόνισε την σπουδαιότητα της συμμετοχής του ΔΝΤ στην προσπάθεια της Ευρώπης και δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορούν να υπολογίζουν σε συνέχιση της στήριξης αυτής, τόσο από το Ταμείο, όσο και από την αμερικανική κυβέρνηση.

Παράλληλα όμως τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα για την κρίση, πρέπει να παρέμβει πιο δυναμικά, λέγοντας πως το κλειδί της επιτυχημένης αντιμετώπισης της κρίσης είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η πιο ‘στενή’ δημοσιονομική ένωση και η στήριξη από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες.

Αυτή η τελευταία  παράμετρος των δηλώσεων Γκάιτνερ προκάλεσε  την άμεση απάντηση από τον  Γερμανό υπουργό Οικονομικών, μια  απάντηση που δείχνει ξεκάθαρα και  τη διαφορά στον τρόπο σκέψης, λειτουργίας και εν τέλει … νοοτροπίας μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον.

Ο κύριος Σόιμπλε  δήλωσε πως η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι  εταίροι της «σέβονται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ» και πως εκείνο που τώρα εξετάζεται είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM)…

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα έχει τις επόμενες ημέρες σειρά συναντήσεων με κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στην Ευρώπη, σε μια αποστολή … πίεσης προς την Ευρώπη να αναλάβει δράση, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση και η Fed φοβούνται πως η Ευρώπη αποτελεί κίνδυνο για την ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Ο κύριος Γκάιτνερ θα συναντηθεί τις επόμενες ώρες στο  Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον υπουργό Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν. Στη συνέχεια στη Μασσαλία έχει προγραμματιστεί η συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Την Παρασκευή ο Τίμοθι Γκάιντερ θα επισκεφθεί το Μιλάνο για συζητήσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης