Wall Street: Δυναμική στην αγορά έδωσε το ράλι στις Big Tech – Νέο ρεκόρ για τον S&P 500

Wall Street: Δυναμική στην αγορά έδωσε το ράλι στις Big Tech – Νέο ρεκόρ για τον S&P 500

Οι επενδυτές επέλεξαν να αγνοήσουν τα ισχυρά στοιχεία της απασχόλησης που εκτιμάται ότι καθυστερούν την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων - Ψηλότερα από το αναμενόμενο ο μέσος όρος κερδοφορίας του τριμήνου

wall_street_dow
Το ισχυρό momentum στις τεχνολογικές μετοχές αποδείχτηκε υπεραρκετό για να αντισταθμίσει τις ανησυχίες που πυροδότησε η ισχυρή έκθεση για την απασχόληση και να στείλει έτσι όλους τους δείκτες της Wall Street στα… πράσινα. Μάλιστα, ο S&P 500 κατέγραψε ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ!

Έτσι, ο πιο… επιφυλακτικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 38.654 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε δυναμική άνοδο ύψους 1,07% στις 4.958 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκανε άλμα κατά 1,74% αγγίζοντας τις 15.628 μονάδες.

Έτσι, και το σύνολο της εβδομάδας ήταν ανοδικό και μάλιστα με τους δείκτες να συμπληρώνουν τέταρτη εβδομάδα με θετικό πρόσημο. Για την εβδομάδα τα κέρδη του S&P έφτασαν το 1,6%, για τον Nasdaq το 1,8% και για τον Dow το 1,6%.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, και οι αποδόσεις των ομολόγων κατέγραψαν ισχυρά κέρδη. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε κατά σχεδόν 17 μονάδες στο 4,026% και του 2ετούς κατά σχεδόν 18 μονάδες στο 4,372%.

Κλείσιμο
Οι επενδυτές είχαν να επιλέξουν δύο διαφορετικές κατευθύνσεις με βάση τα μαντάτα που είχαν από το μέτωπο των μάκρο και το πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Σήμερα επέλεξαν να αντλήσουν αισιοδοξία από τις ισχυρές επιδόσεις των Big Tech, όμως αργά ή γρήγορα το κλίμα θα βαρύνει και πάλι δεδομένου πως η έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων φαίνεται πως όλο και απομακρύνεται.

Τα σημερινά απρόσμενα ισχυρά στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης αιφνιδίασαν αναλυτές και επενδυτές. Η έκθεση Ιανουαρίου έδειξε πως στην αγορά προστέθηκαν 353.000 θέσεις εργασίας, ένα τεράστιο νούμερο σχεδόν υπερδιπλάσιο των εκτιμήσεων για 185.000 προσλήψεις. Έτσι, και ο δείκτης της ανεργίας έμεινε αμετάβλητος στο 3,7% αντί της εκτίμησης για μικρή άνοδο στο 3,8%.

Παράλληλα ο μέσος όρος αύξησης των μισθών διαμορφώθηκε στο 4,5% σε ετήσια βάση, αρκετά πάνω από το εκτιμώμενο 4,1%.

Το πρόβλημα είναι πως όσο συντηρείται η εικόνα υπερθέρμανσης της αγοράς εργασίας κρατώντας ψηλά τους μισθούς και άρα τις πληθωριστικές πιέσεις, η Fed θα διστάζει να αλλάξει ρότα. Άλλωστε, το συμβούλιο και ο Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισαν προς τις αγορές την Τετάρτη πως δεν πρόκειται να ξεκινήσουν τις περικοπές των επιτοκίων, αν δεν βεβαιωθούν πως ο πληθωρισμός έχει μπει σε σταθερά πτωτική τροχιά προς το στόχο του 2%.

Μετά τα σημερινά στοιχεία το σύνολο των αναλυτών υποστήριξε πως είναι πλέον απίθανο η Fed να προχωρήσει σε περικοπή στη συνεδρίαση του Μαρτίου, όπως ήλπιζαν οι επενδυτές μέχρι πρότινος, ενώ στις αγορές swap περιορίστηκαν και οι πιθανότητες μείωσης στη συνεδρίαση του Μαΐου.

Η αλλαγή κλίματος στο μέτωπο της Fed αποτυπώθηκε στην αγορά ομολόγων και τα κέρδη του δολαρίου.

Στις αγορές μετοχών από την άλλη μέτρησε περισσότερο η ισχυρή δυναμική των Big Tech.

Ξεχώρισε η μετοχή της Meta που χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα που δημοσίευσε συνάμα με την ανακοίνωση της πως θα μοιράσει για πρώτη φορά μέρισμα ύψους 50 σεντ επιδόθηκε σε ένα ράλι της τάξεως του 21%. Με το άλμα αυτό η χρηματιστηριακή της αξία αυξήθηκε κατά 200 δισ. δολάρια φτάνοντας το 1,2 τρισ.

Από κοντά και οι έτερες «Υπέροχες Επτά» όπως η Amazon και η Nvidia, καθώς και εταιρείες ημιαγωγών. Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε μόνο η Apple, καθώς η αγορά ανησυχεί για την πτώση των πωλήσεων της στην Κίνα, αλλά και η Tesla που βρίσκεται σε έναν κυκεώνα προβλημάτων που συνεχώς διογκώνεται.

Υψηλά κέρδη κοντά στο 5% και για τη μετοχή της Mattel, καθώς έγινε γνωστό πως η Barington Capital, που είναι μια επενδυτική γνωστή για την ακτιβιστική της δράση, κατάφερε να «χτίσει» ένα αξιοσημείωτο μερίδιο στην εταιρεία, ώστε να αρχίσει να την πιέσει για αναδιάρθρωση και πώληση μονάδων της, όπως η Fisher-Price.

Στους κερδισμένους και οι πετρελαϊκοί κολοσσοί της ExxonMobil και της Chevron που ανακοίνωσαν επίσης πολύ ισχυρά κέρδη και μάλιστα τα δεύτερα μεγαλύτερα σε ετήσια βάση εδώ και μια δεκαετία. Για την Exxon το 2023 ήταν η πιο κερδοφόρα χρονιά από το 2012 και για την Chevron από το 2013, γεγονός που γιορτάστηκε αναλόγως από τους μετόχους τους.

Σε γενικές γραμμές, εξάλλου, η σεζόν των εταιρικών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου αποδεικνύεται πολύ καλύτερη από ότι αναμενόταν. Τα μέχρι τώρα στοιχεία της LSEG δείχνουν πως περίπου το 80% των επιχειρήσεων που έχουν δημοσιεύσει στοιχεία έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις προσδοκίες.

Έτσι, πλέον ο μέσος όρος κερδοφορίας τριμήνου για τις επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500 έχει αυξηθεί στο 7,8% σε ετήσια βάση, ήτοι αισθητά υψηλότερα από το 4,7% που προέβλεπε η αγορά με την έναρξη της χρονιάς.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα τον μειώσετε ασφαλίζοντας το ακίνητό σας - 20 ερωτήσεις και απαντήσεις από την ΑΑΔΕ, δείτε παραδείγματα

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του παιδόφιλου που ήρθε από την Πάτρα στον Πειραιά για να συνευρεθεί με 13χρονη

Πάτρα: Ξεσπά ο σύντροφος της 26χρονης Λυδίας που πέθανε ξαφνικά - Έφυγε από λάθος των γιατρών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης