Βενζίνη: Στα ύψη η τιμή της παγκοσμίως - Φόβοι για νέες αυξήσεις

Βενζίνη: Στα ύψη η τιμή της παγκοσμίως - Φόβοι για νέες αυξήσεις

Τα χαμηλά αποθέματα και η αυξημένη ζήτηση σε περιοχές-κλειδιά έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ανά τον κόσμο και ανεβάζουν ακόμη πιο ψηλά το κόστος διαβίωσης

venzini
H τιμή της βενζίνης έχει αρχίσει να αυξάνεται παντού, κάτι το οποίο ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη για περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα futures της βενζίνης αυξήθηκαν σε υψηλό εννέα μηνών στην αγορά της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, οι τιμές στα πρατήρια της Ασίας έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται. Η διεθνής αγορά αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω των απροσδόκητων προβλημάτων σε πολλά διυλιστήρια και των μειωμένων αποθεμάτων σε κύρια αποθεματικά κέντρα όπως αυτά του Κόλπου του Μεξικού και της Σιγκαπούρης.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αγορές ενέργειας, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως αν και τα futures του αργού είναι σχετικά σταθερά σε ετήσιο επίπεδο, τα αμερικανικά ΣΜΕ βενζίνης έχουν καταγράψει ράλι άνω του 20%, σύμφωνα με το Bloomberg. Η ανάκαμψη της τιμής της βενζίνης ενδέχεται να αποτελεί πρόβλημα για τις κεντρικές τράπεζες όπως τη Fed και την ΕΚΤ, δεδομένης της όλης προσπάθειας για μείωσης του πληθωρισμού.

Το αυξημένο κόστος της ενέργειας αποτέλεσε έναν από τους κύριους παράγοντες οι οποίοι αύξησαν τον πληθωρισμό παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, παράλληλα, η μείωση των τιμών στα πρατήρια θα αποτελέσει και κύριο μέλημα για τον Πρόεδρο Μπάιντεν, δεδομένων των επερχόμενων εκλογών το 2024.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Citigroup, Άντριου Χόλενχορστ, «το υψηλότερο ενεργειακό κόστος ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές καταναλωτή και να επιδεινώσει την ύφεση, ιδιαίτερα σε έναν τομέα όπου η αύξηση των τιμών έχει περιοριστεί».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

Ειδήσεις σήμερα:

Δραματικές στιγμές στην Αγχίαλο - Καλύτερη εικόνα από τις πυρκαγιές σε Βόλο, Λαμία, Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο


Υποχωρεί από σήμερα ο καύσωνας: Στους 37 ο υδράργυρος, βοριάδες μέχρι και 7 μποφόρ


Πάνω από 1000 άτομα για φιλοξενία στο εκθεσιακό κέντρο Βόλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης