Ακρίβεια - Έρευνα της ΓΣΕΕ: 7 στους 10 έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής

Ακρίβεια - Έρευνα της ΓΣΕΕ: 7 στους 10 έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής

Το 47% πιστεύει ότι δύσκολα θα αντεπεξέλθει τον χειμώνα λόγω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης - Το 63% ζητά αυξήσεις σε μισθούς με συλλογικές συμβάσεις

akriveia-supermarket-agores-trofima-akrivatrofima
Πάνω από 19% της αγοραστικής δύναμης των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό  χάθηκε τον Ιούλιο εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού ενώ ακόμα περισσότερο στο 29.2% ανέρχεται η απώλεια της αγοραστικής δύναμης για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Παράλληλα το 71% των ερωτηθέντων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα δήλωσε ότι έχει περικόψει την αγορά βασικών ειδών διατροφής λόγω της εκτόξευσης των τιμών. Επίσης σύμφωνα με έρευνα των ευρωπαϊκών συνδικάτων για να καλύψει ο Έλληνας εργαζόμενος το αυξημένο κόστος εργασίας πρέπει να δουλέψει 54 ημέρες.

Αυτά είναι τα θέματα αιχμής που ανέδειξε το προεδρείο της ΓΣΕΕ σε συνέντευξη τύπου εν όψει της ΔΕΘ, εξαγγέλλοντας 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα η ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας.

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα από τα μεγέθη της οικονομίας , ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης τόνισε ότι η κατανάλωση παραμένει ανθεκτική παρά την ακρίβεια, κάτι όμως που δε θα μπορέσει να συνεχιστεί καθώς για να είναι βιώσιμη η αύξηση της κατανάλωσης πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και η απασχόληση.

Αντίθετα δε μπορεί να καταστεί βιώσιμη αν στηρίζεται στα επιδόματα.

Ο κ. Αργείτης ανέφερε επίσης την πρόταση της ΓΣΕΕ για μείωση του ΦΠΑ στα ήδη διατροφής κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες με δεδομένο ότι τα έσοδα ΦΠΑ από τα πετρελαιοειδή και τα είδη διατροφής αυξήθηκαν κατά 2.8 δις ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του ινστιτούτου επεσήμαναν ότι ναι μεν μειώθηκε η ανεργία αλλά η απασχόληση υστερεί εμφανίζοντας ποσοστό κάτω από το 60%, δηλαδή δέκα ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

krisi-akriveia-market


Ενδεικτικά της δυσκολίας που έχουν οι μισθωτοί να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια είναι και τα στοιχεία που αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα της Αlco σε συνεργασία με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε δείγμα 1500 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν περνάει στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων ιδιωτικού τομέα.

Κλείσιμο
Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022.

Το 71% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνει ότι έχει οδηγηθεί σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής.

Συγκεκριμένα:

 Το 71% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής (Πολύ και Αρκετά).

 Το 20% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να ανταπεξέλθει ΚΑΘΟΛΟΥ στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης του χειμώνα. Ενώ το 47% δηλώνει ΔΥΣΚΟΛΑ, το 30% ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΑ και το 3% ΕΥΚΟΛΑ.

 Το 63% θεωρεί την αύξηση των μισθών και του Κατώτατου μισθού ως το αποτελεσματικότερο μέσο για τη προστασία του βιοτικού του επιπέδου από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και την ενέργεια. Την μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης το 31% και μόλις το 3% επιλέγει την λύση των επιδομάτων.

Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω την αναγκαιότητα και την αξία των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

 Το 39% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του. Το 48% εξ αυτών δηλώνει ότι εργάζεται πάνω από 7 ώρες την εβδομάδα.

 Το 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία.

 Η μεγάλη πλειοψηφία, το 65%, των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και το 20% με απόφαση της κυβέρνησης.

 Τέλος, το 30% τω εργαζομένων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος επεσήμανε:

« Μας λένε να μη ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς ανατροφοδοτείται ο πληθωρισμός . Εμείς είμαστε αυτοί που τα κόστη τα μεταφέραμε στην κατανάλωση.;

Ερευνά στης συνοσπονδίας των ευρωπαϊκών συνδικάτων καταδεικνύει την αντιστοιχία του κόστους της ενέργειας και των ημερών εργασίας . Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα . Οι εργαζόμενοι στη Γαλλία και τη Ρουμανία χρειάζονται 30 ημέρες για να καλύψουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας , στην Ελλάδα απαιτούνται 54 ημέρες εργασία και στην Τσεχία 65.

Επίσης για να πληρωθεί ο ετήσιος λογαριασμός ενέργειας, στη Λιθουανία απαιτούνται 11 ημέρες εργασίας και στην Ελλάδα 36.

Η φτώχεια έχει επιδεινωθεί. Έχουμε προτείνει μείωση του ΦΠΑ για τα ειδη διατροφής και αναστολή λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας . Η κυβέρνηση να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική και όχι επιδοματική με τα υπερκέρδη των εταιρών .

Ο κατώτατος μισθός χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο από την κυβέρνηση. Ακούστηκε και η επαναφορά των 751 ευρώ παραμονές εκλογών. Ωστόσο αν λάβουμε υπόψη μας την ευρωπαική πρακτική που προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι το 60% του διάμεσου και το 50% του μέσου μισθού τότε θα πρέπει να αυξηθεί πάνω από τα 751 ευρώ. Επίσης οι αυξήσεις πρέπει να περάσουν σε όλη τη γκάμα των μισθών κάτι που είναι δύσκολο καθώς μόνο το 24% των εργαζόμενων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις έναντι 70% στην ΕΕ.

Οι μισθωτοί πληρώνουν την ακρίβεια. Εισηγούμαι στη διοίκηση της ΓΣΕΕ με αυτή την αιχμή εν όψει και του προϋπολογισμού 24ωρη γενική απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς ο κ. Παναγόπουλος αν έχουν πέσει στελέχη της ΓΣΕΕ θύματα παρακολουθήσεων της ΕΥΠ απάντησε: « Το 2008-2009 η υπηρεσία απορρήτων του ΟΤΕ ανακάλυψε απενεργοποιημένο κοριό στο γραφείο του προέδρους


Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ: Η Βρετανία δακρύζει για τη «Λίλιμπετ» - Τι ακολουθεί

Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ: Τα παιδιά του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ θα μπορούν πλέον να πάρουν βασιλικούς τίτλους

Μητροπολίτης Κοζάνης για τους βιασμούς: Σήμερα γυρίζουν ημίγυμνες οι κόρες και οι εγγονές σας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης