Ρεύμα: «Μπούσουλας» για την Κομισιόν το ελληνικό πλαφόν και τα μέτρα της Ιβηρικής χερσονήσου

Ρεύμα: «Μπούσουλας» για την Κομισιόν το ελληνικό πλαφόν και τα μέτρα της Ιβηρικής χερσονήσου

Μέτρα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στο τραπέζι για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας

paragwgi_reumatos_xr
Με ορόσημο την 14η Σεπτεμβρίου που η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα περιγράψει την ευρωπαϊκή λύση για την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας πορεύονται οι οικονομίες των 27 κρατών –μελών, με στόχο μια κοινή ευρωπαϊκή λύση που θα βγάλει από το αδιέξοδο των ανατιμήσεων τη Γηραιά Ήπειρο.

Οι πολύμηνες αντιδράσεις του Νότου και οι προτάσεις ακόμη και της ελληνικής πλευράς που μέχρι πρότινος έδειχναν να πέφτουν στο κενό φαίνεται τώρα να κερδίζουν έδαφος στη μάχη για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών ενέργειας που καίει τις τελευταίες εβδομάδες ακόμη και τους πολέμαχους μιας κοινής παρέμβασης όπως είναι η Γερμανία.

Έδαφος στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις της Κομισιόν ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται κερδίζουν τρία κατά βάση σχέδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μελετώνται και άλλα καθώς στόχος είναι να αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις ώστε να υπάρξει η βέλτιστη λύση σε συνθήκες κανονικού και ενεργειακού πολέμου.

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση την τεχνολογία παραγωγής (λιγνίτης, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές, υδροηλεκτρικά).

Ο μηχανισμός αυτός αποτέλεσε από τις αρχές Ιουλίου την απάντηση της χώρας μας στην έλλειψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για το ρεύμα, έχοντας ήδη εξασφαλίσει έσοδα που προσεγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία επιστρέφονται στους καταναλωτές μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Κοντά σε αυτή την αξιολόγηση φαίνεται να είναι και η πρόταση που επιβλήθηκε στην ΕΕ από την Ελλάδα και αφορά τον διαχωρισμό της DAM αγοράς.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κανένας κίνδυνος κυρώσεων για τους S-300 στην Κρήτη


Ξεκινά σήμερα το φεστιβάλ για τα 48 χρόνια ΠΑΣΟΚ


Κέιτ Μος: Ο «παράξενος» τρόπος, με τον οποίο της χάρισε ο Ντεπ τα πρώτα της διαμάντια


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης