Επίδομα Θέρμανσης: Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων και παραστατικών στο “MyΘερμανση”

Επίδομα Θέρμανσης: Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων και παραστατικών στο “MyΘερμανση”

Τι ισχύει για παλιούς και νέους δικαιούχους - Ποιοι πρέπει να υποβάλουν τώρα τα τιμολόγια αγορών και ποιοι έχουν ακόμα περιθώριο - Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές

thermansi
Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από νέους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης δηλαδή τα νοικοκυριά που θα λάβουν για πρώτη φορά την ενίσχυση λόγω της διεύρυνσης των κριτηρίων. Όλοι αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της «MyΘερμανση» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μαζί με τα παραστατικά των αγορών (για όλα τα καύσιμα πλην του πετρελαίου θέρμανσής όπου γίνονται αυτόματες διασταυρώσεις) για να εισπράξουν την προκαταβολή έως τις 30 Δεκεμβρίου όπου θα γίνει ο επόμενος γύρος πληρωμών .

Σήμερα εξάλλου λήγει και η προθεσμία που έχουν οι παλαιοί δικαιούχοι (όσοι το έλαβαν και πέρυσι και πήραν ήδη προκαταβολή) για να καταχωρήσουν τα δικά τους παραστατικά αγορών. Το ποσό της προκαταβολής του επιδόματος (από 100 έως 750 ευρώ) θα συμψηφιστεί στο τέλος με τις υπόλοιπες δόσεις που θα εισπράξουν.
Ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί έως τώρα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» ξεπερνά τις 815.000 ενώ ήδη από την Παρασκευή των βράδυ 385.081 περσινοί δικαιούχοι είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ως προκαταβολή τα ποσά που έλαβαν την περσινή χειμερινή περίοδο.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το επίδομα θέρμανσης καταβάλλεται σε τρεις δόσεις:

Έως τις 30 Δεκεμβρίου 2021 στο σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 30 Νοεμβρίου και υπό την προϋπόθεση ότι τα απαιτούμενα στοιχεία έχουν καταχωρηθεί μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2021.
Έως τις 28 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 και υπό την προϋπόθεση ότι τα απαιτούμενα στοιχεία έχουν καταχωρηθεί έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2022.
Κλείσιμο
Έως τις 29 Απριλίου 2022 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση ότι τα απαιτούμενα στοιχεία έχουν καταχωρηθεί έως και τις 15 Απριλίου 2022.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, τα δικαιολογητικά αγορών για την περίοδο 1/10/2021 έως 31/3/2022, με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2022 θα καταχωρούνται έως τις 31 Μαΐου 2022 με το αντίστοιχο ποσό επιδόματος να καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης χορηγείται για την κατανάλωση των επιδοτούμενων καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία θεωρούνται κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές:

-καυσόξυλων και βιομάζας, πρόσθετη προϋπόθεση είναι το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.,500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8
- θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, ως πρόσθετη προϋπόθεση τίθεται το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Η αίτηση υποβάλλεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» , στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται κατά περίπτωση τα εξής στοιχεία:

– ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
– το ονοματεπώνυμό του,
– ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
– η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
– η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παρα-χωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
– τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
– το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
– τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).


Προσοχή, πριν την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Για τα υπόλοιπα καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και η επωνυμία της επιχείρησης – πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.

Δεν είναι αποδεκτή η συμπλήρωση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση αριθμού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που δεν ανήκει στον δικαιούχο του επιδόματος. Επιπλέον, δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να εκδοθεί στον ΑΦΜ του αιτούντος, δηλαδή στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στους κωδικούς ΤΑΧΙSnet με τους οποίους θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση. Στην περίπτωση πολυκατοικίας το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να εκδοθεί είτε στον ΑΦΜ της πολυκατοικίας.
Ειδήσεις σήμερα:

Ο Γιώργος Τράγκας και η «κληρονομιά της αναταραχής» - Την Πέμπτη η κηδεία του

Ο τηλεοπτικός καλαμπουρτζής, το σοκ των «Ράδιο Αρβύλα» κι ένα κορίτσι που έφτασε κοντά στον θάνατο

Ισχυροί βοριάδες, κρύο και βροχές - Έρχονται χιόνια και στην Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης