Το γλωσσάρι του καλού streaming

Το γλωσσάρι του καλού streaming

Τι σημαίνει ΟΤΤ; Και πότε έγινε (ξανά) μόδα το «βλέπουμε μαζί τηλεόραση»;

glosssari01
Εν όψει όλων αυτών των συναρπαστικών αλλαγών στο τηλεοπτικό πεδίο που θα συμβούν από το φθινόπωρο και μετά (όπως έχουμε γράψει εδώ ένα πρώτο μέρος και εδώ ένα δεύτερο), ξεδιαλύνουμε λίγο περισσότερο το κουβάρι, επιστρέφοντας στα βασικά. Τη γλώσσα δηλαδή, και τους όρους που έχουν γεννηθεί (ή προσαρμοστεί) για να περιγράψουν συμπεριφορές και... πράγματα στο καινούργιο αυτό πεδίο εμπειρίας.
glosssari02


Streaming
Στα ελληνικά: Ερμμ, streaming. Η κυριολεκτική απόδοση είναι «ρέοντας».
Τι σημαίνει: Τεχνολογία μέσω της οποίας παραδίδεται περιεχόμενο (ταινίες, σειρές, μουσική) σε υπολογιστές και κινητά μέσω του ίντερνετ. Το streaming μεταδίδει δεδομένα σε συνεχή ροή, επιτρέποντας στους χρήστες να δουν ή να ακούσουν άμεσα την επιλογή τους. Ανάλογα με την εκάστοτε ταχύτητα σύνδεσης, ναι, ξέρουμε.

Cord cutters
Στα ελληνικά: Έλα ντε
Τι σημαίνει: Αναφέρεται σε όσους αποφασίζουν να διακόψουν τη σχέση τους με το «καλώδιο», την καλωδιακή/δορυφορική δηλαδή, και να στραφούν προς τις υπηρεσίες streaming.

Video on Demand (VoD)
Στα ελληνικά: Βίντεο κατά παραγγελία
Τι σημαίνει: Η δυνατότητα να βλέπεις ή να ακούς περιεχόμενο όποτε επιλέγεις/επιθυμείς, αντί να πρέπει να περιμένεις τη μετάδοση από το πρόγραμμα του εκάστοτε καναλιού. Υπάρχει όμως και κατά παραγγελία και ζωντανό. Το κατά παραγγελία κυμαίνεται γύρω στο 95% της συνολικής θέασης οπτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Το κατά παραγγελία περιεχόμενο μπορείς να το βρεις σε set-top boxes, συσκευές ΟΤΤ, κινητά, το διαδίκτυο και υπηρεσίες streaming.

Ad Based Video on Demand (AVoD)
Στα ελληνικά: Βίντεο κατά παραγγελία, με διαφημίσεις
Τι σημαίνει: Δωρεάν υπηρεσία streaming που προσφέρει κατά παραγγελία περιεχόμενο σε καταναλωτές και περιλαμβάνει διαφημίσεις, όπως τα Sling TV και Roku.
Τι σημαίνει πραγματικά: Κάθε ευρώ που γλιτώνουν τα χέρια, το πληρώνουν τα μάτια.

Subscription Video on Demand (SVoD)
Στα ελληνικά: Κατά παραγγελία Βίντεο, με Συνδρομή.
Τι σημαίνει: Μια υπηρεσία ΟΤΤ την οποία πληρώνεις (με το μήνα, την εβδομάδα, ή ετησίως), όπως Netflix, Amazon Prime, HBO Now κ.α.

Transactional Video on Demand (TVoD)
Στα ελληνικά: Κατά παραγγελία Βίντεο, με Συναλλαγή
Τι σημαίνει: Ενοικίαση ή αγορά μεμονωμένων προϊόντων, βλέπε iTunes και Amazon.

Direct to Consumer (DTC)
Στα ελληνικά: Απευθείας στον Καταναλωτή
Τι σημαίνει: Χωρίς μεσάζοντες. Το Netflix δηλαδή, που δεν έχει ανάγκη από κάποιο κανάλι για να φτάσει στην τηλεόραση, το κινητό ή τον υπολογιστή σου.

Over-the-top (OTT):
Στα ελληνικά: Κυριολεκτικά, πάνω-από-την-κορυφή. Δεν υπάρχει αντίστοιχη φράση στα ελληνικά.
Τι σημαίνει όμως: Μέσες άκρες, ο όρος ΟΤΤ αναφέρεται σε οπτικοακουστικό ή άλλου τύπου μιντιακό περιεχόμενο που φτάνει σπίτι σου μέσω ίντερνετ. Ενώ υπάρχουν συστήματα OTT εδώ και καιρό, κυρίως για φωνητικές υπηρεσίες που δεν απαιτούν πάροχο τηλεπικοινωνίας (βλ. WhatsApp), ο ορισμός πλέον αφορά συνήθως τις υπηρεσίες οπτικοακουστικού περιεχομένου, το οποίο όμως ούτε ελέγχεται ούτε διανέμεται από καλωδιακά ή άμεσης μετάδοσης δορυφορικά τηλεοπτικά συστήματα.
Διαφέρει από την αγορά ή ενοικίαση οπτικοακουστικού υλικού από έναν πάροχο ίντερνετ (Internet Service Provider), όπως η pay τηλεόραση, το VoD και το IPTV (βλ. παρακάτω). Το OTT περιεχόμενο αναφέρεται στο περιεχόμενο που παραδίδεται από τρίτους στον καταναλωτή, με τον πάροχο ίντερνετ απλά να μεταφέρει IP πακέτα.
Τι σημαίνει πραγματικά: Φθηνότερες τιμές, άμεση παράδοση
Μια μικρή ιστορία εδώ: Το OTT χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά όταν οι πληρωμές Voice over Internet Protocol (VoIP, δες παρακάτω) άρχισαν να «πηγαίνουν πάνω» (over the top) από τους «τοίχους» των τοπικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων, δηλαδή τους παρέκαμπταν. Αυτό σήμαινε ουσιαστικά φθηνότερες κλήσεις για τον καταναλωτή και καλαμιά στο μονοπώλιο των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

OTT Content
Στα ελληνικά: ΟΤΤ περιεχόμενο
Τι σημαίνει: Το OTT περιεχόμενο αναφέρεται σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που μεταφέρονται απευθείας στους χρήστες. Χωρίς τη χρήση καλωδιακής ή δορυφορικής τηλεόρασης, το OTT περιεχόμενο μπορεί κανείς να το κατεβάσει και να το δει on demand, κατά παραγγελία. Οι περισσότερες εταιρείες που έχουμε αναφέρει ως τώρα είναι OTT, όπως Netflix, Hulu, Amazon Prime και HBO Now. Τα YouTube και Vimeo θεωρούνται επίσης ΟΤΤ, αλλά δεν ανταγωνίζονται τόσο άμεσα τα παραδοσιακά τηλεοπτικά κανάλια.

ΟΤΤ Messaging
Στα ελληνικά: ΟΤΤ μηνύματα
Τι σημαίνει: Είμαστε πλήρως εξοικειωμένοι μ’ αυτό πια: Μηνύματα μέσω ίντερνετ, ήτοι WhatsApp, iMessage, Viber κλπ. Όλα αυτά χρειάζονται σύνδεση φυσικά, άρα η έννοια του «κόβω το καλώδιο» δε συνεπάγεται και αποδέσμευση από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Αλλά, οκ.

OTT Device
Στα ελληνικά: Συσκευή OTT
Τι σημαίνει: Μια συσκευή που συνδέεται σε τηλεόραση για να επιτρέψει τη μετάδοση περιεχομένου μέσω του ίντερνετ (Roku, Apple TV, Smart τηλεοράσεις, video game κονσόλες)

Intelligent OTT
Στα ελληνικά: Νοήμον ΟΤΤ
Τι σημαίνει: Μια υπηρεσία ΟΤΤ που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί τη δραστηριότητα και να κάνει προτάσεις ανάλογα με τις συνήθειές σου, ό,τι ακριβώς κάνει το YouTube ή το Spotify (όχι πάντα επιτυχώς).

Multichannel Video Programming Distributor (MVPD)
Στα ελληνικά: Χρειάζεται ανάσα εδώ - Διανομέας Προγραμμάτων Βίντεο από Πολλαπλά Κανάλια. Ή, MVPD και καθαρίσαμε.
Τι σημαίνει: Μια υπηρεσία που συγκεντρώνει (και προσφέρει στη συνέχεια) πολλαπλά τηλεοπτικά κανάλια. Αν είναι δε virtual, τότε αυτό συμβαίνει μέσω ίντερνετ. Τα virtual ενίοτε χαρακτηρίζονται και ως «λεπτές δεσμίδες (skinny bundles)» γιατί προσφέρουν λιγότερα κανάλια από τις παραδοσιακές καλωδιακές ή δορυφορικές συνδρομές. Παραδείγματα είναι τα Roku, Sling TV, DirecTV Now, Playstation Vue, Hulu Live.

Geo-Blocking
Στα ελληνικά: Γεωγραφικό μπλοκ
Τι σημαίνει: Η (εκνευριστική) δυνατότητα που έχουν οι εταιρείες να αποτρέψουν την πρόσβαση στο περιεχόμενό τους βάσει γεωγραφικής τοποθεσίας. Ο λόγος που δεν έχουμε πρόσβαση στο Hulu πχ. εδώ στην Ελλάδα.

Voice over Internet Protocol (VoIP)
Στα ελληνικά: Φωνή επί Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου
Τι σημαίνει: Η αξιοποίηση της σύνδεσης ίντερνετ για να μεταφερθούν φωνητικά δεδομένα μέσω του Internet Protocol αντί του παραδοσιακού τηλεφωνικού δικτύου: άρα, τηλεφωνία μέσω διαδικτύου.

Internet Protocol Television (IPTV)
Στα ελληνικά: Τηλεόραση μέσω διαδικτυακού πρωτοκόλλου
Τι σημαίνει: Ελλείψει καλύτερης έμπνευσης, τηλεόραση μέσω διαδικτύου

Co-Viewing
Στα ελληνικά: Βλέπω μαζί (τηλεόραση)
Τι σημαίνει: Αυτό που κάποτε όλη η οικογένεια καθόταν μαζί για να δει Απαράδεκτους και Thundercats, τώρα έχει (άλλη) αξία. Διαφημιστική, προφανώς. Ουσιαστικά, το Co-viewing μετρά το αν υπάρχει ένας ή περισσότεροι άνθρωποι στο δωμάτιο όταν παίζεται μια διαφήμιση σε μια οθόνη.

Connected TV
Στα ελληνικά: Συνδεδεμένη τηλεόραση
Τι σημαίνει: Όποια τηλεόραση συνδέεται με το ίντερνετ (Smart τηλεοράσεις, Apple τηλεοράσεις, Tivo, Roku, ΧBox, PlayStation κ.α.). Διαφημιστική λεξούλα, σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Views
Στα ελληνικά: Προβολές
Τι σημαίνει: Η πιο δημοφιλής μέθοδος μέτρησης στο ψηφιακό βίντεο. Ο ορισμός όμως αλλάζει ανάλογα με την πλατφόρμα. Τα Facebook και Instagram μετρούν τα views στα 3 δευτερόλεπτα, ενώ το Snapchat και τα Instagram Stories από τη στιγμή που αρχίζει να παίζεται το βίντεο. Το YouTube μπορεί να μετρήσει ένα view οποιαδήποτε στιγμή από την έναρξή του μέχρι και 30 δευτερόλεπτα μετά. Φέξε μου και γλίστρησα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης