Χόλιγουντ εναντίον Netflix

Χόλιγουντ εναντίον Netflix

Ποιος είναι ποιος στους Πολέμους των Streaming?

cinemasss
Το 2019 θα είναι καταλυτική χρονιά για την τηλεόραση. Και για το σινεμά. Άρα και για μας. Στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά τα πλάνα των μεγάλων στούντιο στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον του Netflix. Ναι ναι, πόλεμος πράγματι (streaming wars) έχει ονομαστεί η περίοδος που διανύουμε, καθώς το Χόλιγουντ αναγκάζεται να εκσυγχρονιστεί ραγδαία, επαναπροσδιορίζοντας το περιεχόμενο, τους τρόπους διανομής και την επικοινωνία με το κοινό και προσαρμόζοντας τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες ώστε να εξελίξουν το προσωπικό τους direct-to-consumer / απευθείας-στον-καταναλωτή επιχειρηματικό μοντέλο.

Το ζήτημα είναι τεράστιο, και θα το καλύπτουμε σε διαφορετικά άρθρα μέσα στο επόμενο διάστημα. Πριν ξεκινήσουμε όμως την ανάλυση, στην πρώτη αυτή επαφή με το πεδίο μάχης, ας δούμε ένα πρώτο who is who για τα 5 βασικά στρατόπεδα.


Netflix


netflix


Τι είναι: Streaming Video on Demand (SVoD) πλατφόρμα

Σε ποιον ανήκει: Ριντ Χέιστινγκς, Μαρκ Ράντολφ (ιδρυτές), Τεντ Σαράντος (υπεύθυνος περιεχομένου)

Πόσους συνδρομητές έχει: 148 εκ. διεθνώς επί πληρωμής, 154 εκ. συμπεριλαμβανομένων των δωρεάν δοκιμών.

Τι περιεχόμενο έχει: Από το 2013, ξεκινώντας με το «House of Cards», προβάλλει τις δικές του παραγωγές. Ταυτόχρονα στο αρχείο του έχει σειρές όπως το «Friends», για το οποίο πλήρωσε 100 εκ. δολάρια στην Warner για το έτος 2019. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά ονόματα με τα οποία έχει κλείσει συμφωνίες για τα επόμενα χρόνια είναι η Σόντα Ράιμς («Grey’s Anatomy») και Ράιαν Μέρφι («American Horror Story»).

Μεγαλύτερες επιτυχίες: «House of Cards», «Orange is the New Black», «Stranger Things», «The Crown», «Roma»


orange




Πόσο κοστίζει η συνδρομή: Από 8.99 έως 15.99 δολάρια, ανάλογα με το πακέτο συνδρομής

Στην Ελλάδα: Ναι, από το 2016. Από 7.99 έως 11.99 ευρώ, ανάλογα με το πακέτο συνδρομής

Σε τι υπερτερεί: Δε βλέπουμε πια «τηλεόραση». Βλέπουμε «Netflix».

Σε τι μειονεκτεί: Ο ρυθμός με τον οποίο παρουσιάζει νέο υλικό έχει κουράσει κι έχει επηρεάσει την ποιότητα του περιεχομένου. Αλλά αυτό θα είναι το στοίχημα της εταιρείας στο κοντινό μέλλον, γιατί θα πρέπει να χτίσει το αρχείο της ώστε να πατάξει τον ανταγωνισμό. Η ταινιοθήκη του θα μειωθεί σημαντικά όταν πολλές ταινίες και σειρές θα επιστρέψουν στις «πατρίδες» τους (Warner, Disney κλπ) με το πέρας των συμβολαίων (περισσότερα επ’ αυτού προσεχώς).



Amazon Prime Video

Κλείσιμο
prime

Τι είναι: SVoD πλατφόρμα

Σε ποιον ανήκει: Στην Amazon (ιδρυτής/CEO Τζεφ Μπέζος, επικεφαλής Amazon Studios Τζένιφερ Σάλκι)

Πόσους συνδρομητές έχει: 110 εκ. στην Αμερική από τα τέλη του 2018 (δεν έχει ανακοινωθεί νούμερο για τους χρήστες διεθνώς).

Τι περιεχόμενο έχει: «Fleabag», «Transparent», και μια ταπεινή σειρά που λέγεται «Άρχοντας των δαχτυλιδιών» που βρίσκεται τώρα στα σκαριά.

Μεγαλύτερες επιτυχίες: «Fleabag», «Transparent»


fleabag


Πόσο κοστίζει η συνδρομή: 2,99 ευρώ για τους πρώτες 6 μήνες, 5,99 στη συνέχεια. Αν έχετε ήδη το Amazon Prime, συμπεριλαμβάνεται στην τιμή (7,99 λίρες).

Στην Ελλάδα: Ναι, από το 2016

Σε τι υπερτερεί: Είναι παιδί της Amazon. Το οικοσύστημά της από μόνο του προσφέρει μια πλειάδα δυνατοτήτων, από την παράδοση-σε-δύο-μέρες ως την πρόσβαση στη μουσική της πλατφόρμα αλλά και σε audio books.

Σε τι μειονεκτεί: Το πρωτότυπο υλικό της είναι συγκριτικά φτωχό (ιδίως στην Ελλάδα). Αλλά πέρσι ξόδεψε 6 δις. δολάρια για καινούριο περιεχόμενο. Ακόμα κι έτσι όμως το Netflix χρηματοδοτεί περίπου τις τριπλάσιες παραγωγές (76 η Amazon, 293 το Netflix την προηγούμενη χρονιά).




Apple TV+


apple


Τι είναι: SVoD πλατφόρμα

Σε ποιον ανήκει: Στη Disney. Just kidding.

Πόσους συνδρομητές έχει: Υπομονή, μέχρι να ανοίξει τα φτερά της.

Τι περιεχόμενο (θα) έχει: Εκπομπές/ταινίες με ονόματα όπως η Ρις Γουίδερσπουν, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, η Τζένιφερ Άνιστον, ο Στιβ Καρέλ και η Όπρα Γουίνφρι, αλλά και τη νέα ταινία της Σοφία Κόπολα με τον Μπιλ Μάρεϊ και τη Ρασίντα Τζόουνς (σε συνεργασία με την Α24). Οι καινούργιες σειρές θα μπουν στην πλατφόρμα το φθινόπωρο (ίσως).

aniston





Πόσο κοστίζει η συνδρομή: Χμμ, δεν ξέρουμε, γιατί δε μας είπαν.

Στην Ελλάδα: Ευελπιστούμε πως θα μάθουμε τον Σεπτέμβριο, όποτε και θα κάνουν την επόμενη ανακοίνωσή τους.

Σε τι υπερτερεί: Αν κινείστε ήδη στο οικοσύστημά της, τότε αναμένετε διάφορα μπόνους. Υπέρβαση για την Apple το ότι θα είναι διαθέσιμη και σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, όπως εκείνο του Roku. Θα συγκεντρώνει σε ένα interface πολλαπλές υπηρεσίες, όπως Showtime, HBO, Starz, Epix, CBS All Access, Sundance Now. Για το Hulu μάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το Hulu app.

Σε τι μειονεκτεί: Χρειάζεται χρόνο να φτιάξεις από το μηδέν ταινιοθήκη. Ίσως θα χρειαστεί να συνεργαστεί με κάποιον από τον οποίο να αντλεί περιεχόμενο για να αναπληρώσει.


Disney +


disneyplus



Τι είναι: SVoD πλατφόρμα, κονκισταδόρ

Σε ποιον ανήκει: Σε ένα ποντικάκι ☺ (O Μπομπ Άιγκερ είναι ο CEO.)

Πόσους συνδρομητές έχει: Προς το παρόν, κανέναν γιατί ξεκινά το Νοέμβριο. Η εταιρεία προβλέπει 60 με 90 εκ. συνδρομητές διεθνώς μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Τι περιεχόμενο έχει: Και τι δεν έχει. Όλη την ταινιοθήκη της Disney φυσικά, μαζί με Marvel, «Star Wars», Pixar, National Geographic, και όλα τα καλούδια πλέον της Fox, όπως «The Simpsons», «X-Men», Deadpool», «This is us». Το «Frozen 2» θα προβάλλεται αποκλειστικά εδώ, οπότε γονείς καταλαβαίνετε, μονόδρομος.

Μεγαλύτερες επιτυχίες: «Frozen», «Ο βασιλιάς των λιονταριών», «Avengers», «Μαίρη Πόπινς», «Φαντασία», «Star Wars: Η δύναμη ξυπνά»

Πόσο κοστίζει η συνδρομή: 6,99 δολάρια το μήνα

Στην Ελλάδα: Θα ξέρουμε (ίσως) μέχρι το Νοέμβριο. Μπορείτε να γραφτείτε εδώ για να λαμβάνετε ενημερώσεις: https://preview.disneyplus.com/gr/

Σε τι υπερτερεί: Η Disneyland στο σπίτι. Έχει επίσης την πλειοψηφία των μετοχών στο Hulu (δείτε παρακάτω), που σημαίνει ότι καλύπτει μικρούς και μεγάλους.

Σε τι μειονεκτεί: Ο πυρήνας ως γνωστόν εδώ είναι «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», οπότε εισέρχεσαι με δική σου ευθύνη.

starwars
frozen





WarnerMedia streaming service
(δεν έχει όνομα ακόμα)

warnermedia


Τι είναι: SVoD πλατφόρμα

Σε ποιον ανήκει: AT&T/WarnerMedia (Μπομπ Γκρίνμπλατ, πρόεδρος της WarnerMedia Entertainment and Direct-to-Consumer, επικεφαλής δηλαδή των HBO, TBS και της νέας streaming πλατφόρμας)
Πόσους συνδρομητές έχει: Κανέναν ακόμα

Τι περιεχόμενο έχει: Μέχρι πρότινος είχε τους περισσότερους τίτλους, αλλά αυτό άλλαξε μετά τη συγχώνευση Disney/Fox. Παρ’ολ’αυτά, μιλάμε για πολύ πράμα: HBO (άρα «GoT» και τα πρίκουέλ του), την ταινιοθήκη της Time Warner («Ένα αστέρι γεννιέται», «Harry Potter», DC Comics, «Casablanca»), σειρές όπως το «Friends» και το «Gossip Girl», τα Cartoon Network και Turner. Από το 2020 θα προσφέρει και πρωτότυπες εκπομπές/ταινίες. Θα θυσιάσει τα έσοδα από συμφωνίες με άλλες πλατφόρμες και θα κρατήσει όλο το περιεχόμενο αποκλειστικό στη δική της.


friends


Μεγαλύτερες επιτυχίες: «Ο σκοτεινός ιππότης» (και η «Επιστροφή» του), «Wonder Woman», «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου: Μέρος 2ο», «American Sniper»



Πόσο κοστίζει η συνδρομή: Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά σε άρθρο του Wall Street Journal, πηγή αναφέρει πως θα κυμανθεί στα 16 με 17 δολάρια το μήνα.

Στην Ελλάδα: Όχι, αρχικά μόνο στις ΗΠΑ (από τέλη του έτους).

Σε τι υπερτερεί: Για όλα τα παραπάνω, αλλά κι επειδή θέλει να εστιάσει στο curating, να τοποθετεί δηλαδή το σωστό προϊόν στη σωστή πλατφόρμα τη σωστή στιγμή. Πάει να μπει δηλαδή ανάμεσα στο σούπερ-μάρκετ του Netflix και τη mainstream Disney.

Σε τι μειονεκτεί: Αν ο μέσος θεατής αναγκαστεί για οικονομικούς λόγους να επιλέξει δύο συνδρομές, το κόστος μπορεί να είναι αποτρεπτικό.

Την επόμενη εβδομάδα συνεχίζουμε με Hulu, HBO, Roku, NBC κ.α.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης