Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (αυτο)βιογραφείται: «Εγώ τολμάω, ας φωνάζουν όσο θέλουν»

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (αυτο)βιογραφείται: «Εγώ τολμάω, ας φωνάζουν όσο θέλουν»

«Είναι θέματα που δεν τα είπε κανείς άλλος. Τολμηρά θέματα! Εγώ, όμως, τολμάω…. Έτσι κι αλλιώς, εγώ ήμουν τολμηρός στα νιάτα μου. Τώρα σε λίγο θα πεθάνω. Τους γράφω εκεί που ξέρεις. Ας βρίζουν και ας φωνάζουν όσο θέλουν. Εγώ πια μπορώ τα τελευταία χρόνια να μιλώ λίγο πιο καθαρά».
Αυτές οι φράσεις του Ντίνου Χριστιανόπουλου  έρχονται και ξανάρχονται στο μυαλό της καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σωτηρίας Σταυρακοπούλου, συγγραφέως του πολυσυζητημένου βιβλίου «Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου», που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τον «Ιανό»  και μιλάει στο «Πρώτο Θέμα».

3699_NTINOS_XRISTIANOPOYLOS_08102013
«Ήταν για μένα έργο ζωής», λέει στο «Πρώτο Θέμα» η κυρία Σταυρακοπούλου, που επί δέκα χρόνια συνομιλούσε με τον ποιητή.

Ήταν τολμηρή απόφαση να εκδώσει αυτό το βιβλίο;
«Από την αρχή είχα ενδοιασμούς αν έπρεπε να βγει το βιβλίο. Επέμενε όμως ο Χριστιανόπουλος, λέγοντάς μου πολλές φορές, και με διάφορους τρόπους, ότι με θεωρούσε την πιο κατάλληλη για να μου αφηγείται τις σκέψεις και τα γεγονότα της ζωής του κι εγώ να τα καταγράφω προς διάσωση», συμπληρώνει.

staurakopoulou


Περίμενε τις αντιδράσεις από μερικούς λογοτέχνες και πανεπιστημιακούς;
Κλείσιμο
«Με το που κυκλοφόρησε το βιβλίο, υπήρξαν ορισμένες παρεξηγήσεις που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από επιτήδειους, οι οποίοι απομόνωσαν φράσεις του ίδιου του ποιητή, παραβλέποντας το πλούσιο πληροφοριακό υλικό και τον συνολικό τόνο του βιβλίου, που είναι σαφώς ειρωνικός και διανθισμένος με πικρόχολα σχόλια».

Τι έχει να απαντήσει σ’ εκείνους που ξεσηκώθηκαν εναντίον του βιβλίου της;
«Ασφαλώς ο Χριστιανόπουλος είναι ένας ιδιόρρυθμος άνθρωπος. Φυσικά, γνωρίζουμε όλοι ότι το μεγαλύτερο μέρος του πολιτισμού μας δημιουργήθηκε από παρόμοιους ανθρώπους κι είναι κρίμα, κάποιοι από τους μαθητές του Χριστιανόπουλου που κάποτε ορκίζονταν στο όνομά του, να θέλουν τώρα να «θάψουν» το έργο του, γιατί έχει ένα μικρό αρνητικό σχόλιο, είτε για κάποιο βιβλίο τους ή για τον χαρακτήρα τους».

Παρουσίαση | "Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου" στην Αθήνα | Εκδόσεις IANOS


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΤΑΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η Σωτηρία Σταυρακοπούλου γεννήθηκε στον Βόλο και σπούδασε κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ανήκουν η πρώιμη δημώδης και η καθαυτό νεοελληνική λογοτεχνία. Έχει εκδώσει μια σειρά από μελέτες φιλολογικές, ενώ αξιοσημείωτη είναι η παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας με οχτώ πεζογραφήματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης