Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, το εξαιρετικό μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Το έβδομο ρούχο»

Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, το εξαιρετικό μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Το έβδομο ρούχο»

Το δράμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας ζωντανεύει μέσα από τις προσωπικές μνήμες τριών γυναικών. Μια σκυταλοδρομία εξομολογήσεων και αναμνήσεων, τρεις παράλληλοι ποταμοί βιωμάτων που ενώνονται μαγικά σε μια κεντρική, συγκλονιστική ροή.

BOOK-XRWMA
Βαθιά ελληνικό και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικο, ιστορικό αλλά και αριστοτεχνικά μυθοπλαστικό, «Το έβδομο ρούχο» της Ευγενίας Φακίνου θεωρείται δικαίως σαν ένα από τα μοντέρνα κλασικά της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Καθόλου συμπτωματικά, διασκευάστηκε ως σενάριο θεατρικής παράστασης με την επιμέλεια δύο ιερών τεράτων του χώρου, του Λευτέρη Βογιατζή και του Δημήτρη Μαυρίκιου. Έτσι, «Το έβδομο ρούχο» αποθεώθηκε δύο φορές από το κοινό, μία ως βιβλίο και μία ως σκηνικό θέαμα. 

Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, το εξαιρετικό μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Το έβδομο ρούχο»


BOOK-IN-ARTICLE
Κλείσιμο


Στον πυρήνα της αφήγησης, το «ρούχο» -με κάθε συμβολική και τελετουργική σημασία του- περνά από γενιά σε γενιά, από τα χέρια της γιαγιάς, στην κόρη και την εγγονή. Η ζωή της πρώτης σημαδεύεται από τη Μικρασιατική Καταστροφή, της δεύτερης από την Κατοχή και τον Εμφύλιο, της τρίτης από τη δικτατορία και τη μεταπολίτευση. Παρόλ' αυτά, δεν υπάρχει τίποτα ακαδημαϊκό ή θεωρητικό, «στεγνό» στο κείμενο της Φακίνου. Αντιθέτως, η πολυβραβευμένη συγγραφέας αφηγείται την επίσημη, τη «μεγάλη» ιστορία, μέσα από τα βιώματα, ενίοτε και τα τραύματα, των μεμονωμένων πλην αλληλοσυνδεδεμένων πρωταγωνιστριών της. Κατ' αυτό τον τρόπο «Το έβδομο ρούχο» περιστρέφεται γύρω από αληθινά γεγονότα, χωρίς όμως να εγκλωβίζεται σε αυτά, καθώς ανάμεσα στις γραμμές παρεισφρέουν συμβάντα όπως πχ ένας φόνος που τινάζει στον αέρα κάθε κανονικότητα και κάθε βεβαιότητα. Όσο για το ίδιο το «έβδομο ρούχο», ταξιδεύει, αναζητείται εναγωνίως και χάνεται στην αέναη περιπέτεια του χρόνου.

Αυτή την Κυριακή, μη χάσετε μαζί με το ΘΕΜΑ το σπουδαίο μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Το έβδομο ρούχο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης