Η Μαριάννα Κατσουλίδη στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» με την έκθεση «Animus – Anima(l)»

Η Μαριάννα Κατσουλίδη στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» με την έκθεση «Animus – Anima(l)»

Η αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ παρουσιάζει την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαριάννας Κατσουλίδη.

Η Μαριάννα Κατσουλίδη στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» με την έκθεση «Animus – Anima(l)»
Θα παρουσιαστούν έργα μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων. Είναι ζωγραφισμένα με λαδομπογιά σε μουσαμά, που με τη δική της γραφή τα έργα έχουν τη μοναδικότητα, την ιδιαιτερότητα  και τη διαφορετικότητά τους. Τα θέματα της Μαριάννας Κατσουλίδη είναι ανθρωποκεντρικά και τα χρώματά της αποτυπώνουν στα έργα της μαγικές ή απλές ιστορίες, με δυναμικότητα.

Οι αναφορές στο animus με τις αυστηρές μορφές των χορευτριών και στο anima με την εκφραστική γλυκύτητα των στρατιωτών, είναι σαφείς. Σύμφωνα με τον Καρλ Γιούνγκ anima είναι το θηλυκό στοιχείο στον άνδρα, animus το αρσενικό στοιχείο στη γυναίκα. Και τα δυο είναι δυναμικά, ενεργητικά στοιχεία που διακρίνουν και τα δύο φύλα. Κινητοποιούν και ζωογονούν την ψυχή προς περισσότερη έκφραση, δημιουργικότητα και επικοινωνία με το ασυνείδητο. Ανοίγουν ένα μονοπάτι προς την ολοκλήρωση.

Η anima είναι το αρχέτυπο της ζωής. Αντιπροσωπεύει όλες τις γυναικείες τάσεις του άνδρα: συναισθηματικότητα, διαίσθηση, ενσυναίσθηση, οικειότητα με τη φύση, καλλιτεχνικές τάσεις, την ικανότητα να αγαπά προσωπικά και τη σχέση με το ασυνείδητο. Για το λόγο αυτό οι ανδρικές μορφές των έργων φαίνονται συναισθηματικές, εύθραυστες, υποκειμενικές και ενδοσκοπικές.



Το animus αντιπροσωπεύει όλες τις αρσενικές ψυχολογικές τάσεις της γυναίκας όπως αντικειμενικότητα, πρακτική σκέψη, ενδιαφέρον για τους ηθικούς νόμους και διανοητικότητα. Στους πίνακες αποδίδεται με τις γυναικείες μορφές να αποπνέουν επιβλητικότητα, ανεξαρτησία, αυταρχικότητα, διανοητικότητα και δύναμη χαρακτήρος.
Χρωματικά, οι έννοιες των anima και animus  ενισχύονται με την επιλογή της αχρωμίας στις χορεύτριες και της χρήσης του έντονου χρώματος στους στρατιώτες.
Από τον κατάλογο της έκθεσης, που προλογίζει η Ειρέν Παλιούρα
Ιστορικός Τέχνης – Εκτιμήτρια

Βιογραφικό
Η Μαριάννα Κατσουλίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Από το 2000 – 2005 σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη. Το 2006-2008 συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ., με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη. Έχει κάνει 6 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις. Έργα της υπάρχουν στη συλλογή του Μουσείου Φρυσίρα, στη συλλογή Μοσχανδρέου, στη συλλογή του Luciano Benetton, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί επίσης με την Σκηνογραφία και την Χαρακτική και τα τελευταία χρόνια διδάσκει Σχέδιο, Χρώμα και Χαρακτική στο Vellios School of Art. Την ενδιαφέρουν οι εφαρμογές της Ζωγραφικής στην σύγχρονη ψυχοθεραπεία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εγκαίνια: 22 Οκτωβρίου 2015, ώρα: 19.30 έως 22.30
                Διάρκεια: 22 Οκτωβρίου έως 14 Νοεμβρίου 2015
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:  ΤΡΙΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11.00 – 20.00
                      ΤΕΤΑΡΤΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ 11.00 – 14.30
                         ΚΥΡΙΑΚΗ & ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Ηροδότου 5, Κολωνάκι, 106 74 Αθήνα
                                              Τηλ. + 30 210 8239465 – Fax + 30 210 8820655


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης