Θάνος Μικρούτσικος σε Κουτσούμπα: «Εγώ Δημήτρη μου είμαι οριστικά στο ΚΚΕ»

koutsoumpas_mikroutsikos

«Είχα κι εγώ τις επιφυλάξεις μου για το κόμμα επειδή δεν κυνηγούσε το εφικτό» είπε ο μεγάλος Θάνος Μικρούτσικος - Τι εξομολογήθηκε κατά την παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης του βιβλίου - CD «Καντάτα για τη Μακρόνησο - Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι»

Φορτισμένος από ολοφάνερη και ασυγκράτηση συγκίνηση. «Ακλόνητος λάτρης του Κάρολου Μαρξ». Οπως είπε. Προς το τέλος της μικρής δημόσιας εξομολόγησής του ο Θάνος Μικρούτσικος δήλωσε, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ: «Εγώ Δημήτρη μου είμαι οριστικά στο ΚΚΕ»

Η εκδήλωση σήμερα (Δευτέρα) το μεσημέρι με την ευκαιρία της νέας ηχογράφησης, νέας ενορχήστρωσης και νέας ερμηνείας των δύο παλιών, κλασικών, έργων του Θάνου «Καντάτα για την Μακρόνησο» του Γιάννη Ρίτσου. Και «Σπουδή σε ποιήματα» του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι. Και τα δύο σε ενιαίο CD της κομματικής εκδοτικής «Σύγχρονη Εποχή»

Η πιο ευτυχισμένη στιγμή στην διαδρομή του, οι τρεις συναυλίες που οργάνωσε το κόμμα για την επέτειο των εκατό χρόνων. Η στιγμή που «συνάντησε τόσο ανθρώπινη ευαισθησία και τόση κουλτούρα από εικοσιδύο χιλιάδες θεατές που με νεκρική σιγή παρακολούθησαν έργα σύγχρονης μουσικής»
mikroutsikos03

«Είχα κι εγώ τις επιφυλάξεις μου για το κόμμα» (προφανώς η αναφορά τότε που βρέθηκε ως υπουργός Πολιτισμού του Ανδρέα Παπανδρέου). «Είχα κι εγώ τις επιφυλάξεις μου για το κόμμα επειδή δεν κυνηγούσε το εφικτό. Αλλά όσα κόμματα ακολούθησαν αυτό το εφικτό, είτε ενσωματώθηκαν στο σύστημα είτε περιθωριοποίηθηκαν. Και το χειρότερο, εκατοντάδες χιλιάδες έστρεψαν προς την ακροδεξιά. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν τρέφει ψευδαισθήσεις. Είναι για μένα η πιο απελευθερωμένη στιγμή στα έξι χιλιάδες χρόνια ταξικής κοινωνίας» είπε ο Θάνος Μικρούτσικος.
mikroutsikos04

«Να πάμε σε μια κοινωνία που ο Ανθρωπος θα αυτοπραγματωθεί. Οπου ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει»

Οσο για την καλλιτεχνική διαδρομή του, θυμήθηκε ότι από τα μικρά του χρόνια άρχισε να γράφει μουσική. Οτι στο Ωδείο της Πάτρας ο καθηγητής τον έδερνε με την βέργα. Οτι τον έδερνε προκειμένου να τον επαναφέρει στην κλασική μουσική. Οτι εκείνος από την αρχή προσπάθησε να αναπτύξει τον δικό του ήχο ανάμεσα στην κλασική και την σύγχρονη μουσική. Οτι ο Γιάννης Χρήστου, που εγκατέλειψε πολύ νωρίς, είναι ο κορυφαίος της σύγχρονης μουσικής. Οτι Θεοδωράκης και Χατζιδάκις ήταν οδηγοί, φάροι αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση μεγάλη, ώστε να μην τους αντιγράψει.
mikroutsikos05

Οτι ο Γιάννης Ρίτσος, «μεγάλος, αναντικατάστατος δάσκαλος», τον συμβούλευε να γράφει για ό,τι τον καίει. «Σε καίει ο έρωτας; Γράψε για τον έρωτα. Σε καίει το βάσανο των αγωνιστών; Γράψε για την Μακρόνησο. Αλλά πρόσεξε να ξέρεις. Το «θέμα» δεν κάνει από μόνο του ένα έργο τέχνης. Είναι η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στη φόρμα και το περιεχόμενο».

«Κάθε φόρμα εκφράζει ένα διαφορετικό περιεχόμενο. Ας πούμε στη «Μακρόνησο» ένωσα δύο μουσικούς κόσμους. Τη κλασική με την σύγχρονη μουσική. Ο ήχος μου έπρεπε να είναι νέος και διαφορετικός».

Μετά από σαράντα δύο χρόνια από την πρώτη ηχογράφηση. Τότε με την Μαρία Δημητριάδη. Που ο Δημήτρης Κουτσούμπας την χαρακτήρισε «λιοντάρι του πολιτικού τραγουδιού». «Για εμένα η Μαρία εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη, by Far, δραματική ερμηνεύτρια που καταφέρνει να συνθέτει, αρμονικά, το λυρικό με το επικό».
mikroutsikos06

Στην καινούργια ηχογράφηση ερμηνεύει ο Κώστας Θωμαίδης. «Ο καλύτερος τραγουδιστής στα ενδιάμεσα ανάμεσα στο έντεχνο και κλασικό». Επίσης ερμηνεύει, τα μέρη της Μαρίας Δημητριάδη, η Ρίτα Αντωνοπούλου «που αφού πρώτα της έκανα μπόλικο «μασάζ» και αφού ξεπέρασε τους αρχικούς της φόβους, στο τέλος κατάφερε να αναμετρηθεί με την Μαρία Δημητριάδη».

Στο τέλος, εξακολουθώντας να είναι φορτισμένος με φανερή συγκίνηση, επανήλθε στη σχέση του με το ΚΚΕ «Αυτονόητη η ευγνωμοσύνη μου στο ΚΚΕ. Το πιο παλιό, ιστορικό κόμμα, το μοναδικό πο παλεύει για τα δικαιώματα των πολλών».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας προλόγισε την εκδήλωση για τα έργα του Θάνου Μικρούτικου. Και ήταν κάτι παραπάνω από θερμός. Τόσο για το έργο όσο και για την προσωπικότητα του Θάνου. Που δόξα τω θεώ, είναι ακμαίος, ορμητικός και σαρωτικός. Παρά την ασθένειά του που την πολεμάει σαν λιοντάρι αληθινό!
mikroutsikos01
Φωτογραφίες από την παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης του βιβλίου - CD «Καντάτα για τη Μακρόνησο - Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι». Πρόκειται για συλλεκτική έκδοση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ που συμπληρώνονται τον Νοέμβριο του 2018. Η νέα ηχογράφηση του ιστορικού δίσκου του 1976, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2018 με ερμηνευτές αυτή τη φορά τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη και συνοδεύεται από 64σέλιδο βιβλίο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».
mikroutsikos02

ΣΧΟΛΙΑ (31)

ΠΕΤΡΟΣ ΠΟΝΔΟΣ

Θλιβερό και εξοργιστικό. Τόσο ανόητο και απίστευτα ανώριμο από έναν μιας κάποιας ηλικίας (τελικά δεν ωριμάζει κανείς μηχανικά με την ηλικία και μόνο) που δεν τον άγγιξε αυτή η φασιστική ιδεολογία η οποία επιπλέον έχει δώσει τα θλιβερά της διαπιστευτήρια σε αρκετές δυστυχώς χώρες και σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της Υφηλίου ! Είναι αυτός σκεφτόμενος άνθρωπος; Είναι -που τόσο το θέλει - διανοούμενος; ένα αυταρχικών,δογματικών και αντιδημοκρατικών διαθέσεων άτομο κρύβει.Τι κρύβει δηλαδή! Το κραυγάζει ! Κι έχω την εντύπωση ότι και καλλιτεχνικά μια μετριότητα είναι αλλά μακιγιάρεται με την ποίηση.

Αληθειες

Κουμουνισμος ο ορισμός της ηλιθιότητας. Πιο ηλίθιος βρικόλακιαζεις.

Ναι ε;

Γιατί ποιος εμποδίζει τον ψαρά να γράφει ποιήματα; Πολλοί το κάνουν. Και ποιος εμποδίζει τον ποιητή να ψαρεύει; Εγώ ας πούμε που είμαι ποιητής, ψαρεύω! Μας δουλεύεις ρε Θάνο; 6000 χρόνια ανθρωπότητας μόνο ο Μαρξ που έκανε του κόσμου τα λάθη αξίζει; Τι να σου πω...

Μη χειρότερα!

«Να πάμε σε μια κοινωνία που ο Άνθρωπος θα αυτοπραγματωθεί. Όπου ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει». Αυτά δηλαδή θα πραγματοποιηθούν όταν έρθουν οι κομμουνιστές στην εξουσία; Χα, χα, χα! Και σε ποια παρακαλώ χώρα πραγματοποιήθηκαν, οέο; Στη Σοβ. Ένωση ή στην Ρουμανία του Τσαουσέσκου, ξανά οέο; Όταν γεράσει ο άνθρωπος και ασπρίσουν τα μαλλιά του, αν είχε ποτέ λίγο μυαλό, χάνει τα λογικά του.

Ν

Αλλος ενας κουμουνιστης που κρυφτηκε πισω απο το πασοκ και σας τα πηρε χοντρα βλακοελληνες ε βλακοελληνες.

ΕΙΠΕ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΣΟΚΑΡΑΣ. ΟΠΟΥ ΚΟΙΤΑΣ ΝΑ ΞΕΡΝΑΣ

Μάκης

Γύρισε πίσω στο ΠΑΣΟΚ, Θάνο. Η αγάπη είναι ζάλη....

ο ανθρωπος

στα στερνα του... ξεμωραινει.... ετσι και αυτος.... εζησε σαν δεξιος... και στο τελος... για τη "δοξα" λεει "δεν το γυριζω στο αριστερο" να κανω και εντυπωση???

Sotus

Ζηλεψε την δόξα των εγκληματιών

Θάνος

Τον βαρεσε η ασθένεια και θυμήθηκε τον υπαρΧτο.μονο λυπηση και θλίψη για τους ανθρώπους που ζουν στο παρελθόν και στο ανέφικτο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

largo-di-torre-argentina-romi

Θα διαθέσει το ποσό για την ανάπτυξη του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή Λάργκο ντι Τόρε Αρτζεντίνα - Ο οίκος κοσμημάτων είχε συντηρήσει και αποκαταστήσει και την Πιάτσα ντι Σπάνια, τα Ισπανικά Σκαλοπάτια, στην ιταλική πρωτεύουσα

cor

Ο ηθοποιός που έχει μείνει στην ιστορία για το ρόλο του στο αξέχαστο «Ο φίλος μου κι εγώ» («Withnail & I») παραδίδει μια καταπληκτική ερμηνεία πλάι στη Μελίσα ΜακΚάρθι στην ταινία «Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;»