Έπεσε «μπαλτάς» στον επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργο Λούκο

Έπεσε «μπαλτάς» στον επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργο Λούκο

Ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, «καρατόμησε» τον πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών - Εκκρεμεί ποινική δίωξη εις βάρος του και άλλων τεσσάρων προσώπων του οργανισμού για ζημία 2,7 εκατ. ευρώ - Η ανακοίνωση του υπουργείου

Έπεσε «μπαλτάς» στον επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργο Λούκο
«Πλούσιο» παρασκήνιο και ποικίλες αντιδράσεις συνοδεύουν την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, να «καρατομήσει» τον πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργο Λούκο.

Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από τον καλλιτεχνικό κόσμο, η μεγάλη πλειοψηφία του οποίου εκτιμά ότι η κίνηση του υπουργού Πολιτισμού είναι λανθασμένη, καθώς ο κ. Λούκος θεωρείται ως εκ των πλέον ικανών για τη θέση αυτή, την οποία δικαίως κατείχε -σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις όσων αντιδρούν.

Το υπουργείο Πολιτισμού, πάντως, με ανακοίνωση-«καταπέλτη», «ξηλώνει» τον Γιώργο Λούκο από επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών, «χρεώνοντάς» του οικονομική ζημία, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, για την οποία μάλιστα υπάρχει και ποινική δίωξη εις βάρος του, σε βαθμό κακουργήματος.

Κλείσιμο
Μάλιστα, έπειτα από την επιστολή καλλιτεχνών υπέρ του κ. Λούκου, το υπουργείο, αισθανόμενο ίσως την ανάγκη να εξηγήσει την απόφασή του, ξεκαθαρίζει μεν ότι εκτιμά το καλλιτεχνικό έργο του αποπεμφθέντος κ. Λούκου, ωστόσο δεν δύναται να παραμείνει στη θέση του.

Η επιστολή του υπουργείου έχει ως εξής:

Σχετικά με τον δημόσιο οργανισμό Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.

Σχετικά με την υπόθεση της οικονομικής διαχείρισης του οργανισμού Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει, για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να δοθεί τέλος στην επικρατούσα ασάφεια, να επισημάνει τα εξής:

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, αμέσως μόλις έλαβε γνώση του θέματος που αφορά στη ζημία ύψους 2.735.762,54 ευρώ στον δημόσιο οργανισμό Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., κατόπιν έρευνας  του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), αναζήτησε, ως κατά νόμο εποπτεύουσα αρχή, το εν λόγω πόρισμα.  Σημειώνεται ότι έως τότε το πόρισμα ουδέποτε είχε διαβιβαστεί στον Υπουργό Πολιτισμού. Σε συνάντηση που έγινε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού με τον Πρόεδρο της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. κ. Γ. Λούκο, ο Υπουργός Πολιτισμού -έχοντας  γνώση, πλέον, του πορίσματος- συζήτησε με τον πρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ τις επιπτώσεις του θέματος που είχε δημιουργηθεί για το παρόν και το μέλλον του οργανισμού.  

Τις ίδιες ημέρες, ο Υπουργός έλαβε γνώση της ανοιχτής επιστολής που του απηύθυναν καλλιτέχνες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, σημείωναν: «Η διοίκηση του Φεστιβάλ ανακοίνωσε πως το θέμα αφορά σε υπόθεση που ξεκίνησε πριν την ανάληψη καθηκόντων από τον σημερινό πρόεδρο, για την οποία εκείνος ενημερώθηκε καθυστερημένα και στην οποία έθεσε τέρμα μόλις την αντελήφθη […]. Έτσι καταλήγουμε δυστυχώς να πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια σχεδόν συνειδητή προσπάθεια, να σπιλωθούν το ήθος και η προσφορά του Γιώργου Λούκου». Δυστυχώς, αυτό το απόσπασμα της επιστολής τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα:

1. Η ζημία της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. προξενήθηκε από πράξεις ή παραλείψεις που σχεδόν στην ολότητά τους έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας και με την υπογραφή του κ. Λούκου, ως Προέδρου του Δ.Σ. και νομίμου εκπροσώπου της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., ήτοι μετά το τέλος του 2005.
2. Το πόρισμα του ΓΛΚ, που διαπίστωσε ζημία ύψους 2.735.762,54 ευρώ, διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση από το ΣΔΟΕ.
3. Μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά τεσσάρων προσώπων, ένα εκ των οποίων είναι ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ κ. Γιώργος Λούκος. Η δίωξη αυτή βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.
4. Παραλλήλως, η υπόθεση διερευνάται και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  κ. Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τον Υπουργό, ώστε να προβεί στις αναγκαίες διοικητικές ενέργειες, λόγω αρμοδιότητας.

Συνεπώς, δεδομένης  της δικαστικής εκκρεμότητας σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης και ανεξαρτήτως κινήτρων και επιμερισμού ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων, θέματα επί των οποίων το ΥΠΠΟΑ δεν έχει καμία αρμοδιότητα, όπως και ανεξάρτητα από τη βαθιά εκτίμηση που ο Υπουργός τρέφει για το έργο και την προσφορά του κ. Γιώργου Λούκου, ο Πρόεδρος της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. δεν είναι δυνατό να παραμείνει επικεφαλής του δημόσιου οργανισμού, όσο εκκρεμεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσής του.

Πολιτικά και διοικητικά, το ΥΠΠΟΑ οφείλει να εγγυηθεί το κύρος του θεσμού και να διασφαλίσει ότι η διοίκηση της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., απαλλαγμένη από οποιαδήποτε υπόνοια κακοδιαχείρισης, θα συνεχίσει απρόσκοπτα την πολιτιστική αποστολή της, όπως αυτή προσδιορίζεται στον ιδρυτικό της νόμο.

Το ΥΠΠΟΑ είναι βέβαιο ότι οι καλλιτέχνες και οι πολλοί φίλοι του Φεστιβάλ θα κατανοήσουν ως πολίτες την αναγκαιότητα αυτής της δύσκολης απόφασης.Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης