Μια μελέτη με επίκεντρο τους μελοποιημένους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος με τίτλο «Τάσος Λειβαδίτης-Τραγουδάω, όπως τραγουδάει το ποτάμι». Το βιβλίο έχει εμπλουτιστεί με μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν, με ασπρόμαυρες προσωπικές φωτογραφίες του σπουδαίου Έλληνα ποιητή και μαρτυρίες των ανθρώπων που τον γνώρισαν.
«Ο μόνος αληθινός κριτής των δημιουργών είναι ο χρόνος. Αυτός αποδίδει τη δικαιοσύνη. Και στον Τάσο Λειβαδίτη ο χρόνος έδωσε όχι μόνο την αναγνώριση, αλλά και την αγάπη» σημειώνει ο εκδότης Θανάσης Συλιβός στον πρόλογο με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από το θάνατό του ανθρώπου που έγραψε εκατοντάδες ποιήματα αλλά και δεκάδες τραγούδια. «Στο βάθος η μουσική δεν είναι πάθος ή όνειρο, νοσταλγία ή ρεμβασμός, αλλά μια δικαιοσύνη», έλεγε.
Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο:
Ο Τάσος Λειβαδίτης γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1922 στο Μεταξουργείο. Ήταν Μεγάλο Σάββατο και του έδωσαν δύο ονόματα: Αναστάσιος και Παντελής. Ο πατέρας του, Λύσανδρος Λειβαδίτης, εύπορος μεγαλέμπορος που όμως πτώχευσε λόγω του πολέμου, καταγόταν από την Αρκαδία (Κοντοβάζαινα). Η μητέρα του, Βασιλική Κοντοπούλου, ήταν από την Αθήνα.
Είχε τέσσερα αδέλφια, τον Αλέκο, γνωστό ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου, τον Μίμη, μουσικό της Λυρικής, τη Χρυσαφένια και τον ετεροθαλή Κωνσταντίνο, από τον πρώτο γάμο της μητέρας του.
Το 1934 γράφτηκε στο 9ο Γυμνάσιο στην πλατεία Κουμουνδούρου, κοντά στο πατρικό του σπίτι που ήταν στην οδό Λεωνιδίου. Ανέμελα και ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, καθώς η οικονομική άνεση του πατέρα επέτρεπε να έχουν στο σπίτι υπηρεσία και δασκάλους μουσικής. Ο ίδιος έπαιζε πιάνο και βιολί, όπως και τα αδέλφια του.
Τελειώνοντας το γυμνάσιο, το 1940, γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η γερμανική κατοχή διέκοψε τις σπουδές του. Πήρε μέρος στην Αντίσταση και οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Στην καρδιά της Κατοχής, το 1943, πέθανε ο κατεστραμμένος οικονομικά πατέρας του και το 1951, ενώ ήταν εξορισμένος στη Μακρόνησο, η μητέρα του.