TikTok: Γιατί η Τέιλορ Σουίφτ και άλλοι μεγάλοι σταρ αποσύρουν τη μουσική τους από την δημοφιλή πλατφόρμα

TikTok: Γιατί η Τέιλορ Σουίφτ και άλλοι μεγάλοι σταρ αποσύρουν τη μουσική τους από την δημοφιλή πλατφόρμα

Για τακτικές εκφοβισμού το κατηγορεί την κοινωνική πλατφόρμα η δισκογραφική εταιρεία Universal

universal-tiktok-arthrou
Στις τακτικές εκφοβισμού που χρησιμοποιεί το TikTok προκειμένου να εξασφαλίσει μια όσο τον δυνατόν ευνοϊκότερη συμφωνία για τη χρήση της μουσικής αποδίδει ο δισκογραφικός κολοσσός Universal τη μεγάλη κρίση που έχει ξεσπάσει στη σχέση της με την δημοφιλή κοινωνική πλατφόρμα η οποία οδήγησε στην απόσυρση από αυτήν της μουσικής των καλλιτεχνών που εκπροσωπεί, μεταξύ των οποίων κορυφαία ονόματα όπως η Τέιλορ Σουίφτ, η Αντέλ, οι U2, οι Coldplay κ.α.

Τα τελευταία 24ωρα κάποια από τα δημοφιλέστερα τραγούδια όλων των εποχών δεν ακούγονται πλέον στο TikTok καθώς οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την ανανέωση της σύμβασης συνεργασίας τους που έληξε στις 31 Ιανουαρίου. Προφανώς, ο αρνητικός αντίκτυπος αυτού του «διαζυγίου» θα βαρύνει και τους δύο αφού το μεν TikTok χάνει ένα πολύτιμο μέρος από τη μουσική δυναμική του ενώ η Universal στερείται ένα δυνατό, παγκόσμιο διαφημιστικό εργαλείο για την προώθηση της μουσικής της.

Παρόλα αυτά, σε σχετική ανακοίνωσή της η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο δηλώνει πως σκοπεύει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των καλλιτεχνών που εκπροσωπεί με κάθε κόστος αλλά και πως δεν πρόκειται να υποκύψει στις τακτικές εκφοβισμού που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας μειώνοντας μειώνοντας τόσο τους καλλιτέχνες όσο και τους φανς τους

Κομβικό σημείο της διαφωνίας είναι το οικονομικό σκέλος της σύμβασης καθώς, σύμφωνα με την Universal, το ποσοστό αμοιβής που πρότεινε το TikTok για τη χρήση της μουσικής τραγουδιστών και δημιουργών δεν ήταν απλά κατώτερο αυτού που ίσχυε μέχρι προ ημερών, αλλά αποτελεί ένα μικρό κλάσμα της αμοιβής που πληρώνουν οι άλλες μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης το οποίο αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των συνολικών του εσόδων τα οποία ολοένα και αυξάνονται.

Κλείσιμο
Δεδομένου, μάλιστα, ότι, όπως παραδέχεται και το ίδιο το TikTok, τα ραγδαία αυξανόμενα διαφημιστικά του έσοδα βασίζονται στη μουσική, η Univesral εξηγεί πως δεν μπορεί να μην διασφαλίσει τους καλλιτέχνες της και τα δικαιώματά τους: «Το TikTok προσπαθεί να χτίσει μια επιχείρηση βασισμένη στη μουσική, χωρίς να ανταμείβει δίκαια τη μουσική για τη χρήση αυτή» καταγγέλλει ο δισκογραφικός κολοσσός στηλιτεύοντας μάλιστα την επιλογή της κοινωνικής πλατφόρμας να τον απειλήσει πως θα αφαιρέσει επιλεκτικά τη μουσική κάποιων νέων, ανερχόμενων καλλιτεχνών στερώντας τους τη δυνατότητα της διαφήμισης και θα κρατήσει μόνον αυτή των σούπερ σταρς. «Δεν θα συμφωνούσαμε ποτέ ως προς αυτά. Έχουμε την πρωταρχική ευθύνη απέναντι στους καλλιτέχνες μας να αγωνιστούμε για μια νέα συμφωνία βάση της οποία θα αποζημιώνονται δίκαια για τη δουλειά τους σε μια πλατφόρμα που θα σέβεται την ανθρώπινη δημιουργικότητα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Τιμούμε τις ευθύνες μας με απόλυτη σοβαρότητα. Ο εκφοβισμός και οι απειλές δεν θα μας κάνουν να «τρέξουμε» μακριά από αυτέ;» αναφέρει με νόημα η ανακοίνωση της Univesral.

Τα δύο άλλα αγκάθια που εμποδίζουν την ανανέωση της συνεργασίας σχετίζονται με τις εγγυήσεις που ζητά η Universal όσον αφορά στην προστασία των καλλιτεχνών από τις καταστροφικές, όπως τις χαρακτηρίζει, συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και στην διαδικτυακή ασφάλεια των χρηστών του TikTok: «Στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, το TikTok επιτρέπει να «πλημμυρίσει» με ηχογραφήσεις που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη- καθώς αναπτύσσει εργαλεία ώστε να επιτρέψει, προωθήσει και ενθαρρύνει την δημιουργία μουσική τεχνητής νοημοσύνης εντός της πλατφόρμας. Στη συνέχεια απαιτεί να εξασφαλίσει συμβατικό δικαίωμα, βάσει του οποίου θα επέτρεπε σε αυτό το υλικό να απομειώνει τα δικαιώματα των ανθρώπων καλλιτεχνών, λόγω της αντικατάστασης τους από καλλιτέχνες AI» υποστηρίζει η Univesral προσθέτοντας επίσης πως «το TikTok καταβάλλει ελάχιστη προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ποσότητες περιεχομένου που παραβιάζουν τη μουσική των καλλιτεχνών μας και μέχρι στιγμής δεν έχει προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στο αυξανόμενο κύμα ζητημάτων ακατάλληλου περιεχομένου φανατισμού, εκφοβισμού και παρενόχλησης».


Ειδήσεις σήμερα:

«Πάρε τον πατέρα σου να έρθει να τον σκοτώσουμε» - Τρόμος για 13χρονο στην Καλλιθέα σε ενέδρα που του έστησαν 4 ανήλικοι

Βίντεο: Είπαν στον Κασσελάκη ότι ανέβηκε σε τρακτέρ Στάγερ στην Ημαθία και αυτός άκουσε... Στάλιν!

Ποια είναι η 27χρονη Νάρα Μπαπτίστα που ερωτεύτηκε ο Βενσάν Κασέλ - Η γνωριμία και η ομοιότητα με την πρώην
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης