Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο δημιουργός του πρώτου πιστού αντιγράφου τους εκτιμά ότι θα επιστραφούν πριν τις εκλογές του 2023

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο δημιουργός του πρώτου πιστού αντιγράφου τους εκτιμά ότι θα επιστραφούν πριν τις εκλογές του 2023

Το πρώτο αντίγραφο είναι το κεφάλι ενός αλόγου, από τα τέσσερα συνολικά που υπήρχαν στο αέτωμα του Παρθενώνα

glipta
Ένας Βρετανός επιστήμονας επιχειρεί να δώσει λύση στη μακρά διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου σχετικά με τον επαναπατρισμό τον Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο λόγος για τον ιδρυτή του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας με έδρα της Οξφόρδη, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο πιστό αντίγραφο ενός από τα γλυπτά που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη των Αθηνών διαμηνύοντας στους ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου πως ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς στην πατρίδα τους και να τοποθετήσουν στις προθήκες τους τα αντίγραφα.

Ο ίδιος, μάλιστα, επικαλούμενος επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, εκφράζει την εκτίμηση πως τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Αθήνα πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023!
Parthenon_Marbles_-_first_copy_2

Το πρώτο αντίγραφο γλυπτού του Παρθενώνα, που δημιούργησε ο Ρότζερ Μάικλ, μαζί με την ομάδα των συνεργατών του, είναι το κεφάλι ενός αλόγου, από τα τέσσερα συνολικά που υπήρχαν στο αέτωμα του Παρθενώνα,  που δημιουργήθηκε από πεντελικό μάρμαρο, το ίδιο υλικό δηλαδή που είχε χρησιμοποιήσει και ο Φειδίας κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Κλείσιμο
Με τη βοήθεια ενός ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας, ο βάρος ενός τόνου μαρμάρινος όγκος σμιλεύτηκε ακριβώς πάνω στα πρότυπα του αυθεντικού εκθέματος το οποίο σαρώθηκε κρυφά, από ειδικές κάμερες, προκειμένου να αποδοθούν οι διαστάσεις και οι λεπτομέρειες με απόλυτη ακρίβεια.

Parthenon_Marbles_-_first_copy_creating


Εκτός από το κεφάλι του αλόγου που πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα σήμερα, η ομάδα του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας έχει ήδη ξεκινήσει να δουλεύει για την δημιουργία ενός ακόμη πιστού αντιγράφου μιας μετόπης του Παρθενώνα που αναπαριστά την μονομαχία Κενταύρου με Λαπίθη, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι έχει δυνατότητα να κατασκευάσει αντίγραφα όλων των ελληνικών γλυπτών που βρίσκονται σε βρετανικό έδαφος

Οι διαπραγματεύσεις

Ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας, το οποίο δημιουργεί αντίγραφα και για αντικείμενα που έχουν αποσπαστεί από διάφορα μουσεία του κόσμου, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στους «Times» πως συνομίλησε, πρόσφατα, με τον νέο Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, σχετικά με το ενδεχόμενο της έκθεσης των αντιγράφων στους χώρους του μουσείου, και εκείνος δεν το απέκλεισε. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. η επίσημη στάση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αρνητική απέναντι στον επαναπατρισμό των Γλυπτών αν και προσφάτως εκφράστηκε η διάθεση για την εξεύρεση «μιας συμφωνίας όπου και οι δύο χώρες θα μπορούν να διηγούνται ιστορίες τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο».


Για τον Ρότζερ Μάικλ η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αποτελεί ένα ηθικό ζήτημα που πρέπει άμεσα να επιλυθεί: «Όταν κλέβετε πράγματα και τα εκθέτετε σε δημόσια προβολή, μην εκπλαγείτε αν αργά ή γρήγορα κάποιος έρθει και πει: «Μου το έκλεψες και το θέλω πίσω» δήλωσε με νόημα ο ίδιος προσθέτοντας: «Πλέον υπάρχει μικρή ανοχή σε θέματα πολιτιστικής οικειοποίησης και η στάση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εποχή».

Pathenon_Marbles_-_Bretakinni_-_metopi

Επιπλέον, ο ίδιος δήλωσε πως έχει έρθει σε επαφή και με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού που εντυπωσιάστηκε από την πιστότητα των αντιγράφων, ανησυχεί, ωστόσο, μήπως η βρετανική πλευρά τα χρησιμοποιήσει εις βάρος των Ελλήνων. «Αυτό που θέλουν οι Έλληνες είναι η επιστροφή των Γλυπτών. Τους αρέσει ο τρόπος με τον οποίο το πρότζεκτ αυτό έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία, αλλά φοβούνται ότι τα αντίγραφα είναι τόσο καλά που το Βρετανικό Μουσείο θα γυρίσει και θα πει: «Ναι, αυτά τα αντίγραφα είναι τέλεια. Είναι κατασκευασμένα από πεντελικό μάρμαρο. Κρατήστε τα». Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία τους».

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως η δική του πρόθεση ήταν εξαρχής «να υποστηριχθούν οι συζητήσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα σχετικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών» εκφράζοντας μάλιστα την βεβαιότητα ότι οι δυο πλευρές θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία. «Δεν μπορώ να αποκαλύψω όλες τις λεπτομέρειες αλλά επεξεργάζονται μια πολύ ευαίσθητη συμφωνία και υπάρχει ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του» δήλωσε στην σκωτσέζικη εφημερίδα «The National» επικαλούμενος επαφές που έχουν γίνει μεταξύ του Προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και του Έλληνα πρέσβη στην Βρετανία Ιωάννη Ραπτάκη, εκφράζοντας, μάλιστα, την εκτίμηση πως «τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023».

Φωτογραφίες: Institute for Digital Archaeology


Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Δεν είμαι κλέφτης για να με δικάζουν, λέει η γιαγιά με τα τερλίκια που αθωώθηκε

ΗΠΑ: Ράπερ έπεσε νεκρός από πυρά σε μπόουλινγκ στο Χιούστον μετά από καβγά - Σκληρές φωτογραφίες

Τσιάρας: Στην αίθουσα τελετών του Εφετείου η δίκη για το Μάτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης