Κάρολος - Καμίλα στην Αθήνα: Οι πρώτες εντυπώσεις τους, τα ρούχα που επέλεξαν και το αυριανό τους πρόγραμμα

Κάρολος - Καμίλα στην Αθήνα: Οι πρώτες εντυπώσεις τους, τα ρούχα που επέλεξαν και το αυριανό τους πρόγραμμα

Ο θαυμασμός του Πρίγκιπα της Ουαλίας για τα έργα της Πινακοθήκης, τα θερμά λόγια του για την Ελλάδα και η κομψή εμφάνιση της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο

Karolos__Camila_Proedriko
Με αρκετό κρύο αλλά με θερμά συναισθήματα υποδέχτηκε η Αθήνα τον Πρίγκιπα Κάρολο και την σύζυγό του Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα οι οποίοι, αν και διανύουμε μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας, αποδέχτηκαν την πρόσκληση να δώσουν το παρών στις επετειακές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Τρία χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη στη χώρα μας το πριγκιπικό ζεύγος πάτησε και πάλι και σε ελληνικό έδαφος, με πολύ καλή διάθεση, ενθουσιασμό για την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της πλήρως ανανεωμένης Εθνικής Πινακοθήκης και τα σπουδαία έργα που φιλοξενεί και την επθυμία να απολαύσει τις λίγες ώρες που θα περάσει στην Ελλάδα.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου και η σύζυγος του έφθασαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με ειδική πτήση, στις 5.30 το απόγευμα. Λίγα λεπτά αργότερα εμφανίστηκαν χαμογελαστοί στα σκαλιά του αεροσκάφους. Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας ήταν ντυμένος στα εθνικά χρώματα της Ελλάδα, με μπλε καρό κοσστούμι, λευκό πουκάμισο και γαλάζια γραβάτα ενώ η Δούκισσα της Κορνουάλης προτίμησε την ασφαλή επιλογή του μαύρου συνόλου το οποίο συνδύασε με μια κομψή λευκή κάπα.

Στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί, με το τιμητικό άγημα να έχει παραταχθεί, όπως εξάλλου απαιτεί το πρωτόκολλο για τους επίσημους προσεκλημένους, τούς υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον οποίο είχαν μια πρώτη σύντομη συνομιλία. Πολύ σύντομα επιβιβάστηκαν στα οχήματά τους με κατεύθυνση το Κέντρο της Αθήνας και το νέο, εντυπωσιακό κτίριο της πλήρως ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης προκειμένου να παραβρεθούν στα επίσημα θυρανοίξιά της, μαζί με τους υπόλοιπους επίσημους προσεκλημένους που τίμησαν τη χώρα μας με την παρουσία τους.
Karolos__Pinakothiki_1

Κλείσιμο
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα το αυτοκίνητο που μετέφερε το πριγκιπικό ζεύγος έφθασε στην Εθνική Πινακοθήκη  στην είσοδο της οποίας τους περίμενε ο πρωθυπουργός Κυριιάκος Μηστοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφκι – Μητσοτάκη. Φορώντας όλοι τις μάσκες τους, τις οποίες δεν έβγαλαν στιγμή, φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί και κατευθύνθηκαν στο χώρο υποδοχής του κτηρίου, που κοσμείται από το εντυπωσιακό μεγάλων διαστάσεων έργο του Παναγιώτη Τέτση «Λαική Αγορά», με φόντο το οποίο εκφωνήθηκαν οι χαιρετισμοί του πρωθυπουργού, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα.
Κατά την διάρκεια της 20λεπτης ξενάγησης στους χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης ο Πρίγκιπας Κάρολος κοιτούσε φανέρα εντυπωσιασμένος τα σπουδαία έργα τέχνης δείχνοντας μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτά που είναι εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση ενώπιον των οποίων στάθηκε για περισσότερο χρόνο. Ανάμεσά τους και αυτό του Ιάκωβου Ρίζου με τίτλο «Στην ταράτσα ή Αθηναϊκή βραδιά» που αναπαριστά έναν αξιωματικό του Ναυτικού που εικάζεται πως είναι  ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδος, παππούς του Πρίκγιπα Κάρολου, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στο Κτήμα Τατοϊου.
Karolos_Pinakothiki_2

Μετά την αποχώρησή τους από τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Πινακοθήκης μετέβησαν στην βρετανική πρεσβεία προκειμένου, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να ετοιμαστούν για το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο που ήταν προγραμματιστεί για τις 20.30.

Για την επίσημη αυτή εμφάνιση η Δούκισσα της Κορνουάλης επέλεξε ένα αέρινο μάξι ριχτό φόρεμα, σε γαλάζιους παλ τόνους με διακριτικές χρυσές λεπτομέρειες, το οποίο συνδυάσε με μια  εκρού εσάρπα. Το ζεύγος αφού υπέγραψε στο επισκεπτών, κατευθύνθηκαν προς τις θέσεις τους που βρίσκονταν στο κεντρικό τραπέζι της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Kamila__Mitsitakis

Με θερμά λόγια για την Ελλάδα, όσα τον δένουν μαζί της αλλά και τις παγκόσμιες έννοιες και αξίες που πρεσβεύει μίλησε ο Πρίγκιπας Κάρολος. «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος "Δικαία των Εθνών" από το Ισραήλ» είπε χαρκαηριστικά για να ολοκληρώσει την αντιφώνησή του στα ελληνικά αναφωνόντας «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά» και «Ζήτω η Ελλάς».

Το αυριανό πρόγραμμα του πριγκιπικού ζεύγους θα ξεκινήσει νωρίς, με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα ενώ στις 10 το πρωί θα παρακολουθήσουν την μεγάλη παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Αμέσως μετά ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για μια σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς η πτήση τους για Αγγλία είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 2.45 το μεσημέρι.

Ειδήσεις σήμερα

Γιώργος Πατούλης: Έστειλε εξώδικο στη Μαρίνα Πατούλη

Εθνική Πινακοθήκη: Τα 11 εμβληματικά έργα της Επανάστασης του 1821

Πολιτικό θρίλερ στο Ισραήλ: Οι Άραβες θα «βγάλουν» κυβέρνηση!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης