LIVE

Κορωνοϊός

Κτήμα Τατοΐου: Οι βασιλικές άμαξες, οι Rolls Royce και τα φορέματα της Φρειδερίκης

Tatoi_palia

Όλα τα κειμήλια και τα πολύτιμα αντικείμενα που βρέθηκαν τους τελευταίους μήνες κατά τις εργασίες αποκατάστασης των πρώην βασιλικών ανακτόρων που μετατρέπονται σε μουσείο

Όταν τον Ιούλιο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε, στο πλαίσιο των προγραμματικών του δηλώσεων, πως η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι συγκαταλέγεται στις βασικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως έναν σχεδόν χρόνο αργότερα θα έχουν έρθει στο φως τόσα πολλά και εντυπωσιακά κειμήλια ανεκτίμητης υλικής αλλά και ιστορικής αξίας. Όλους αυτούς τους μήνες που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης, τόσο στο κεντρικό ανάκτορο όσα και στα υπόλοιπα κτίρια που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο, αποκαλύπτονται, διαρκώς, νέα μυστικά που παρέμεναν επτασφράγιστα για δεκαετίες ολόκληρες.

Παρότι οι περισσότεροι φαντάζονταν πως φεύγοντας, άρον άρον, από την Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 1967, τα μέλη της τέως βασικής οικογένειάς είχαν αφήσει πίσω τους αρκετά πολύτιμα αντικείμενα, κανείς δεν γνώριζε πόσα και ποια ακριβώς μπορεί να είναι αυτά. Είχαν εξάλλου προηγηθεί, οι κλοπές που έγιναν, τις πρώτες κυρίως ημέρες μετά την φυγή τους, αλλά και η πολυσυζητημένη μεταφορά στην οικία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στην Αγγλία εννέα κοντέινερ γεμάτων με χιλιάδες πολύτιμα κομμάτια από την συλλογή της βασιλικής περιουσίας, φυλαγμένα σε περίπου 2000 δέματα, τα περισσότερα από τα βγήκαν στο σφυρί και μάλιστα σε τιμές εξαιρετικά υψηλές. Όταν λοιπόν ξεκίνησαν οι εργασίες δεν ήταν δυνατόν να προεξοφλήσει κάποιος τί ακριβώς μπορεί να κρύβεται πίσω από τις ερμητικά κλειστές του εγκαταλελειμμένου, για δεκαετίες, κτήματος Τατοΐου.

Tatoi_Vasiliki_amaxa2
Η περίφημη κλειστή άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στους περισσότερους βασιλικούς γάμους

Οι εντυπωσιακές άμαξες

Η πρώτη μεγάλη αποκάλυψη έγινε τον περασμένο Ιούνιο με το άνοιγμα, για πρώτη φορά, του τεράστιου στάβλου του τέως βασιλιά Γεωργίου Α’ όπου, με εντολή της Χούντας των συνταγματαρχών, είχε συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της βασιλικής περιουσίας. Με τις πρώτες ακτίδες φωτός που μπήκαν μέσα στον γεμάτο σκόνη, λάσπες και υγρασία χώρο, τα μέλη της διεύθυνσης συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού αντίκρυσαν 4 άμαξες, μεταξύ των οποίων και η πιο διάσημη αλλά και σημαντική της βασιλικής συλλογής, αυτή που χρησιμοποιήθηκε στους γάμους του διαδόχου Κωνσταντίνου και της Πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας, του Διαδόχου Παύλου και της πριγκίπισσας Φρειδερίκης αλλά και της πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδος με τον Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.  Ξεχωρίζει επίσης η ανοιχτή άμαξα του γάμου Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία.

Η_ανοιχτη_αμαξα
Η ανοιχτή άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στους γάμους του Κωνσταντίνου με την ΄Αννα Μαρία είναι ανάμεσα σε αυτές που βρέθηκανΚι ενώ ο καιρός περνούσε και οι ειδικοί συνέχιζαν να εκκενώνουν, αργά και προσεκτικά τον χώρο, μόλις πριν λίγες εβδομάδες βρέθηκαν και οι υπόλοιπες 8 άμαξες της βασιλικής συλλογής. Ήταν κρυμμένες στο βάθος του τεράστιου στάβλου, πίσω από βουνά εκατοντάδων σφραγισμένων κιβωτίων που άγγιζαν το ταβάνι του κτιρίου καθιστώντας αδύνατη την οπτική επαφή με ο,τιδήποτε βρισκόταν πίσω από αυτά.

Tatoi_epipla
Πλήθος επίπλων εποχής, φωτιστικών και έργων τέχνης βρέθηκαν στοιβαγμένα στους στάβλους του κτήματος

Τα συλλεκτικά έπιπλα και οι βαλίτσες της Φρειδερίκης

Πριν γίνει, ωστόσο, η αποκάλυψη των αμαξών, στο βάθος του στάβλου, προηγήθηκε η μεταφορά εκατοντάδων άλλων πολύτιμων αντικειμένων που έκρυβαν τα κλειστά κιβώτια η διαδικασία ανοίγματος των οποίων συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Σε πολλά από αυτά φυλάσσονταν συλλεκτικά κομμάτια της οικοσκευής της τέως βασικής οικογένειας, ένας μεγάλος αριθμός έργων τέχνης, περίτεχνα φωτιστικά, χειροποίητα χαλιά αλλά πλήθος αναμνηστικών και δώρων.

Tatoi_epiplo_epigrafi
Έπιπλο με χαραγμένα τα ονόματα μελών της τέως βασιλικής οικογένειας

Ανάμεσα στα αμέτρητα χαρτονένια κιβώτια ξεχώριζαν, σχεδόν με την πρώτη ματιά, οι περίπου 70 βαριές μαύρες δερμάτινες βαλίτσες με τις χρυσές ασφάλειες όπου φυλάσσονται, όπως προκύπτει από αυτές που έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα, πολλά κομμάτια από την προσωπική συλλογή ρούχων της τέως βασίλισσας Φρειδερίκης. Ανάμεσά τους κάποιες επίσημες βραδινές τουαλέτες αλλά και παραδοσιακές στολές άλλων χωρών που της είχαν δωρίσει μέλη των βασιλικών οικογενειών άλλων κρατών.

Tatoi_valitsa
Μία από τις δεκάδες βαλίτσες της τέως βασίλισσας Φρειδερίκης που βρέθηκαν σφραγισμένες

Οι βασιλικές Ρολς Ρόις

Από τα πλέον εντυπωσιακά πρόσφατα ευρήματα του κτήματος Τατοΐου είναι και η περίφημη συλλογή πολυτελών αυτοκινήτων της τέως βασιλικής οικογένειας. Τα αυτοκίνητα αυτά, μεταξύ των οποίων τέσσερις εντυπωσιακές Rolls Royce και δύο ηλεκτροκίνητα τρίκυκλα βρέθηκαν, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, στοιβαγμένα, βρώμικα και εγκαταλελειμμένα στον στενό χώρο του Βουστασίου όπου έγιναν οι πρώτες απαραίτητες σωστικές επεμβάσεις από τους ειδικούς συντηρητές και σήμερα αστράφτουν πλέον στον παρακείμενο χώρο όπου μεταφέρθηκαν και συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησής τους, θυμίζοντας τις εποχές που μετακινούνταν με αυτά οι τέως βασιλείς και οι υψηλοί προσκεκλημένοι τους.

Τατοι_αυτοκινητα1
Τα αυτοκίνητο της βασιλικής συλλογής μετά τον καθαρισμό και την συντήρησή τους

Η αξία του θεωρείται πολύ μεγάλη από τους ειδικούς καθώς, όπως υποστηρίζουν, αποτελούν σπάνια δείγματα αυτοκίνησης πολυτελούς κατασκευής του προηγούμενου αιώνα.

Τόσο οι βασιλικές άμαξες και τα αυτοκίνητα όσο και ο πολύ μεγάλος όγκος των κειμηλίων, των πολυτελών αντικειμένων και του πλούσιοι χαρτώου υλικού που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, μαζί με αυτά που πιθανότατα θα έρθουν στο φως το επόμενο χρονικό διάστημα, θα εκτεθούν στο εντυπωσιακό μουσείο που σχεδιάζεται να λειτουργήσει, εντός του χώρου του κτήματος Τατοΐου, το 2023, οπότε προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του φιλόδοξου έργου της αποκατάστασής του.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (51)

ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ

Μπορεί μέσα στα μπαούλα να βρεθεί και η στολή νοσοκόμας που φορούσε η Βασίλισσα όταν περιποιούταν τους τραυματίες του πολέμου 1940 στον Ερυθρό Σταυρό. Μπορεί να βρεθεί το λευκό παλτό της με το οποίο επισκέφτηκε τη χιονισμένη Κόνιτσα τα Χριστούγεννα του 1947, για να εμψυχώσει τους Ελεύθερους Πολιορκημένους κατοίκους της από τις αιμοσταγείς κομμουνιστικές ορδές του σταλινοφασιστικού ΔΣΕ. Μπορεί επίσης να βρεθεί η στολή της τραπεζοκόμου που φορούσε όταν φρόντιζε τα συμμοριόπληκτα ελληνόπουλα στις παιδουπόλεις που είχε ιδρύσει για να τα γλυτώσει από το κομμουνιστικό παιδομάζωμα. Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένη μου Βασίλισσα.

Vasilis 1968

Μπράβο Κυριάκο. Η ιστορία μας δεν μπορεί να έχει ταμπού. Οφείλουμε όμως τουλάχιστον όσο είναι εν ζωή ο τέως Βασιλιάς να του αναγνωριστεί με νόμο ο τιμητικος τίτλος του τέως Βασιλιά και οι αντίστοιχοι τίτλοι στην οικογένειά του. Έτσι τιμάμε την ιστορία μας. Άλλωστε η Προεδρεομενη Δημοκρατία έχει πλέον την αποδοχή όλων των Ελλήνων και δεν κινδυνεύει.

!!!!

Εσύ παιδί μου είσαι μεγάλος συνταγματολόγος, δηλαδή σουλατσαδόρος στην Πλατεία Συντάγματος!

βλαξ

πρέπει να σαι πολύ βλαμένος για να θες το κτήμα να ριμάζει και τα έργα τέχνης να σαπίζουν, απο το να επισκευαστεί, να συντηρηθούν τα έργα τέχνης και να παραδοθεί σε Έλληνες και ξενους για πολιτιστικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αναψυχής. Ρίξτε μια ματιά τί κάνουν άλλες χώρες με την πολιτιστική τους κληρονομιά. Και όχι η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν σταματα τον 5 αιώνα π.Χ. υπάρχει και η νεότερη ελληνική ιστορία. Έλεος με τα σκουριασμένα μυαλά σας.

Κωστας

Πως εγινε και οι ''αριστεροι '' θυμηθηκαν την βασιλεια στην Ελλαδα ? Εδω αλλαξαν και ονοματα δρομων , την ιστορια , για να μην τους θυμιζει κατι .

Κρητικός

Η κλοπή του αιώνα !! Το κτήμα Τατοΐου ανήκει στον νόμιμο ιδιοκτήτη του, που δεν είναι άλλος από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο !! Οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού και λαθραίο ! Ποιός ελέγχει ποιόν όλο αυτόν τον καιρό που γίνονται οι λαθραίες δήθεν συντηρήσεις του Κτήματος ?? Ποιός ξέρει πόσα βασιλικά κειμήλια έχουν κλαπεί από τους δήθεν συντηρητές και έχουν καταλήξει σε σπίτια !!! Κατσαπλιάδες Δεξιοί !!

η κυριότητα

Ποιός νόμιμος ιδιοκτήτης;; ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός.Ηπολιτεία αποζημίωσε αδρά τον κ. konstantino della grecia γιά να αποκτήσει την κυριότητα.

Εχει δικιο ο προηγουμενος για τον

πατέρα Μητσοτακη. Νομίζουν τα ζώα της ΝΔ εδώ μέσα ότι οποίος γράφει αλήθειες για τον απατεώνα, οικογενειακώς, Μητσοτακη είναι αριστερός η ΧΑ. Ο πατέρας Μητσοτάκης σε συνεννόηση με τον βασιλιά τότε έριξε τον Πρωθυπουργό Παπανδρέου γιατί ήθελε ο γελοίος να γίνει εκείνος Πρωθυπουργός σιγά σιγά. Τα ζώα σήμερα πληρώνουν την περιουσία του υιού Μητσοτακη για να φτιάχνει σπίτια, κρυφούς λογαριασμούς κτλ. Και όλα αυτά επειδή ο Τσιπρας υπήρξε ανόητος μεν, δεν ήταν κλέφτης. Ο Μητσοτάκης τώρα θα δώσει το μισό Αιγαίο στους Τούρκους όπως έχει συμφωνήσει με αντάλλαγμα τη στήριξη των Αμερικανών στα ΜΜΕ του ψέμματος για να ξαναβγεί. Και εσείς ζώα επειδή σας έκοψε 35 ευρώ το χρόνο στο ΕΝΦΙΑ πανηγυρίζετε. Τα ζώα που γλίτωσαν 1000 εφορία και σε δυο χρόνια δεν θα έχουν μαντίλι για κλάμα με την Ελλάδα κατεστραμμένη θα βρίζουν τους ανύπαρκτους αριστερούς αντί να καταλάβουν ποσό ζώα είναι που ψήφισαν τον μεγαλύτερο απατεώνα της Ελληνικής ιστορίας.

Κ.Κ.Ε ανώνυμη εταιρεία

Να σου υπενθυμίσω ότι ι Τσίπρας έδωσε την Μακεδονία εν μια νυκτί χωρίς διπλωματικές κινήσεις.

έξαλλος

ολοι είναι ζώα εκτός από σένα;;;

Ο μαδουρΑλέξης έφερε και υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών και o Koύλης την τιμά

Από τα καλύτερα σχόλια... εκατό χρόνια τον Κούλη και το σόι του τον θρέφει ο Ελληνικός λαός και αυτοί τον γλεντάνε!

Μ

Καταρχάς, όποιος δεν εγκρίνει τις συκοφαντίες και τα κουτσομπολιά, δεν είναι ,αυτομάτως, νεοδημοκράτης, οπότε τους χαρακτηρισμούς περί ζώων να τους απευθύνεις στον εαυτό σου και τους ομοϊδεάτες σου. Εσείς όλοι έχετε μια εμμονή με το παρελθόν, και μάλιστα με ό,τι χωρίζει ιδεολογικά τους Έλληνες. Είστε δηλητηριασμένοι μέχρι το μεδούλι. Ο κόσμος προχωράει μπροστά και το παρελθόν έχει περάσει. Δεν θέλουμε και δεν αντέχουμε άλλη μιζέρια και έχθρα. Ξυπνήστε.

Μ

Καταρχάς, όποιος δεν εγκρίνει τις συκοφαντίες και τα κουτσομπολιά, δεν είναι ,αυτομάτως, νεοδημοκράτης, οπότε τους χαρακτηρισμούς περί ζώων να τους απευθύνεις στον εαυτό σου και τους ομοϊδεάτες σου. Εσείς όλοι έχετε μια εμμονή με το παρελθόν, και μάλιστα με ό,τι χωρίζει ιδεολογικά τους Έλληνες. Είστε δηλητηριασμένοι μέχρι το μεδούλι. Ο κόσμος προχωράει μπροστά και το παρελθόν έχει περάσει. Δεν θέλουμε και δεν αντέχουμε άλλη μιζέρια και έχθρα. Ξυπνήστε.

μπράβο σου, φίλε!

άπολύτως σωστό σχόλιο... αλλά πού να καταλάβουν οι στόκοι που τον έβγαλαν αυτοδύναμο... στόκοι!

OM

A nai den eklepse omos, o anoitos, tin evriske na paristanei mystika ton pourato Tse Guevara me sampanies kai xaviaria......

Βερολινέζα

Όποιος έχει επισκεφτεί τα ανάκτορα του Πότσνταμ έξω από το Βερολίνο, μια όαση πολιτισμού και αναψυχής, μόνο ντροπή μπορεί να αισθάνεται για την εικόνα που παρουσίαζε το Τατόι.

Σιγα μαρη

Εσεις μονο αυτο εχετε να επιδειξετε, κοτζαμ Γερμανια, τρομαρα σας. Εμεις εχουμε και 5-10 αρχαια και γι' αυτα ερχεται ο κοσμος. Δεν ερχετε να δει τα "ανακτορα" του πιο ασημαντου και αγνωστου βασιλια παγκοσμιως στην ιστορια της ανθρωποτητας.

Στην

Αγία Πετρούπολη υπάρχουν τα θερινά ανάκτορα των τσάρων της Ρωσίας χωρίς τους ενοίκους τους από το 1917.Οι απάνθρωποι μπολσεβίκοι έσφαξαν την οικογένεια Ρομανώφ,αλλά διαφύλαξαν την βασιλική κληρονομιά θεωρώντας την περιουσία του λαού.Το ανάκτορο το 1941 έπεσε στα χέρια των γερμανών εγκληματιών κατά την πολιορκία του Λένινγραντ.Το λεηλάτησαν και το έκαψαν σαν καλοί βάρβαροι και μάλιστα άρπαξαν έναν ολόκληρο θησαυρό,το περίφημο κεχριμπαρένιο δωμάτιο(Amber room)...Το έργο τέχνης εξαφανίστηκε,είναι ένα από τα μυστήρια μετά το τέλος του Β' ΠΠ,ακόμη το ψάχνουν.Η σύγχρονη Ρωσία επανέφερε το ανάκτορο στην αρχική του μορφή και ανακατασκεύασε το κεχριμπαρένιο δωμάτιο.Μόνο στην Ελλάδα η σκουριά της ιστορίας (η αριστερά) κατέστρεψε πολιτιστικούς θησαυρούς ενεργώντας ακριβώς σαν τους γερμανούς ναζί κλέφτες.Ντροπή...

tipotas

πιστεύεις δηλαδή, πως και εμείς έπρεπε να τους σφάξουμε;

Ανωνυμη

Ότι και αν πιστεύει οκαθε ένας εδώ μέσα δικαίωμα του.......όμως σαν Ελλάδα έχουμε μια ιστορία και όπως βλέπουμε και μια .........περιουσία έστω αυτή που άφησαν.......γιατί να μην τα αναδείξουμε προς όφελος μας.ολα αυτά που γράφετε μίσος μου δείχνουν προς την χώρα μας.......ίσως δικαιολογημένα κάποιες φορές.......αλλά να βλέπετε και την θετική πλευρά των πραγμάτων.......αφήστε την πολιτική στην άκρη έτσι και αλλιώς ιδεολογίες όπως παλιά δεν υπάρχουν.τοσο πλούσια χώρα.......αλλά και τόσο φτωχοί άνθρωποι.

Κατερίνα Δ. από εξωτερικό

Συγχαρητήρια για το σχόλιο σας.Η πραγματική τραγωδία της Ελλάδας είναι ότι κυκλοφορούν ανάμεσα μας άνθρωποι με πολύ φτωχά μυαλά. Συχνά μάλιστα χαράζουν και πολιτικές. Εξού και τα χάλια μας.

Παναγιώτης

Μπράβο σου!

Γκερμανο τουριστ

Ετσι μπραβο, εγκω το σομερ που τα ερτι στο Ελλαντα, ντεν τα παει Ακροπολη, Επινταυρο και Κνοσο, αντε και Μετεορος, τα παει παλατι Τατοϊ.

esy

Εσύ κάτσε διάβασε να περάσεις κάνα μάθημα και άσε τις εξυπνάδες για κάποιον που τον κόβει..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης