Λίνα Μενδώνη: Βλέπει προσωπικές ατζέντες πίσω από την κρίση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Λίνα Μενδώνη: Βλέπει προσωπικές ατζέντες πίσω από την κρίση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Διαβεβαιώνει πως είναι εξασφαλισμένο το κονδύλι των 2,8 εκατ ευρώ για την ενίσχυση της κινηματογραφικής κοινότητας

Μενδωνη
Στις χρόνιες παθογένειες του κινηματογραφικού χώρου, στις έντονες πιέσεις των συνδικαλιστικών φορέων αλλά και σε προσωπικές ατζέντες αποδίδει η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη την μεγάλη κρίση που ξέσπασε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) μετά την αιφνίδια χθεσινοβραδινή παραίτηση σύσσωμου του διοικητικού συμβουλίου του. Μια παραίτηση που ήρθε στην κρισιμότατη στιγμή της εξέλιξης του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας.

«Δυστυχώς, η πίεση που ασκήθηκε στο ΔΣ από συνδικαλιστικούς φορείς, με αφορμή το Ειδικό Πρόγραμμα για την Ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας, λόγω του κορωνοϊού, ήταν πιεστική και ασφυκτική, οδηγώντας στην παραίτησή του, πριν από την ολοκλήρωση του Ειδικού Προγράμματος το οποίο προικοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ με γενναία χρηματοδότηση, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση της δοκιμαζόμενης κινηματογραφικής κοινότητας» δήλωσε η κ. Μενδώνη ευχαριστώντας τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. για τις υπηρεσίες του προσέφερε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αναφερόμενη στις καταγγελίες περί «μη νόμιμων διαδικασιών και κατάφωρων κραυγαλέων παραβιάσεων της αρχής ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού στη νέα δεύτερη φάση του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου», οι οποίες εκφράστηκαν από τον νομικό σύμβουλο του ΕΚΚ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κάνει λόγο για ιδιωτικές σκοπιμότητες: «Η πρώτη φάση έτρεξε από το ΕΚΚ, το οποίο ενήργησε, όσο γρήγορα του επέτρεπαν οι δομές του, ακολουθώντας τις υποδείξεις του νομικού του συμβούλου. Δηλαδή, του ίδιου νομικού, ο οποίος σήμερα εκφράζει επιφυλάξεις για τη λύση που προτάθηκε για τη διάσωση του ειδικού προγράμματος, αντιμετωπίζοντας την αξιολόγηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την λογική της λοταρίας και των πιθανοτήτων της στατιστικής. Διατηρούνται σοβαρές επιφυλάξεις για την εγκυρότητα και την σκοπιμότητα των όσων αναφέρει στην από 21.9.2020 εισήγησή του, την οποία ζήτησε και έλαβε η Υπουργός, αφενός, επειδή οι υπάρχουσες νομικές εισηγήσεις δεν συντάσσονται με τις απόψεις του, και αφετέρου, επειδή η νομική του αξιολόγηση περιορίστηκε σε δύο γραμμές πράγμα που δεν επιτρέπει να εξεταστεί η υπαγωγή, στην οποία προέβη» επισημαίνει χαρακτηριστικά η ίδια υπογραμμίζοντας με νόημα: «Το ΥΠΠΟΑ θα λάβει όποια μέτρα χρειαστούν προκειμένου το ΕΚΚ να απαλλαγεί από βυζαντινισμούς, σκιές και προσωπικές ατζέντες, οι οποίες υπονομεύουν το κοινό καλό της κινηματογραφικής κοινότητας έναντι της ιδιοτέλειας, όποια μορφή και αν αυτή έχει».

Όσο για το πώς σκοπεύει το υπουργείο Πολιτισμού να αντιμετωπίσει την κρίση στο ΕΚΚ, το οποίο είναι πλέον ακέφαλο τη στιγμή που εκκρεμούν πολύ σοβαρά θέματα, η υπουργός ανακοίνωσε πως, σε συνεργασία με το νέο Δ.Σ το οποίο θα οριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, θα προχωρήσουν αμέσως όλες οι απαραίτητες νομοθετικές και άλλες ενέργειες που θα το  θωρακίσουν, ώστε αφενός να ανταποκρίνεται στον ιδρυτικό του σκοπό και αφετέρου να λειτουργεί αποτελεσματικά και αδιάκοπα, χωρίς καθυστερήσεις, εντάσεις και αγκυλώσεις. Βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί ο νέος κινηματογραφικός νόμος η προπαρασκευαστική διαδικασία του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει.

Η υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε, πάντως, πως το γενναίο κονδύλι των 2.800.000 ευρώ που έχει εξασφαλισθεί για στην οικονομική στήριξη της κινηματογραφικής κοινότητας είναι διασφαλισμένο και θα διατεθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ειδήσεις σήμερα: 

Την Παρασκευή τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ - Πρώτη και δεύτερη δόση μαζί στο τέλος Οκτωβρίου

Θετικός στον κορωνοϊό μαθητής σε δημοτικό σχολείο στα Βριλήσσια

Έβγαλαν σηκωτό άνδρα από λεωφορείο επειδή δεν φορούσε μάσκα – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης