Νέα έκδοση - ντοκουμέντο εποχής: «Οι συνταγές της Λόπης» της Μιράντας Σοφιανού

Νέα έκδοση - ντοκουμέντο εποχής: «Οι συνταγές της Λόπης» της Μιράντας Σοφιανού

Η ‘’Οδύσσεια’’ της Πηνελόπης Τσολακίδου από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας μέσα από το τετράδιο συνταγών της

SEL_102_103LOPH_SITE
Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Στεφανίδη το νέο βιβλίο της Μιράντας Σοφιανού «Οι συνταγές της Λόπης». Το τετράδιο συνταγών της Πηνελόπης Τσολακίδου από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας ήταν το έναυσμα αυτής της έκδοσης.
LOPH_COVER

Η Λόπη, θεία της Μιράντας Σοφιανού, ήρθε σε νεαρή ηλικία στη Μυτιλήνη, χάνοντας κατά τη Μικρασιατική καταστροφή τις δυο της αδερφές και τη μητέρα της. Με τη στήριξη του θείου της Κωστή Φίλιογλου καθώς και του νονού της, του διάσημου Γερμανού αρχαιολόγου Wilhelm Dörpfeld, είχε πάντα στο προσκεφάλι της τα επτά τελευταία γράμματα από τις αδερφές της, σταλμένα τον Αύγουστο του 1922 από την Πέργαμο στη Μυτιλήνη.

Η νεαρή δασκάλα, βυθισμένη πάντα στη μεγάλη απώλεια, πέρασε όλη τη ζωή της περιμένοντας ένα καλό μαντάτο, ελπίζοντας πως οι αγαπημένες της ζουν. Περίμενε μαγειρεύοντας και μαγειρεύοντας, νοστιμίζοντας τις ζωές των άλλων.
038-039LOPH
076-077LOPH
086-087LOPH
Κλείσιμο

Ο πρόλογος του βιβλίου δίνει ανάγλυφα –τόσο με το κείμενο όσο και με τις φωτογραφίες των ντοκουμέντων που συγκέντρωσε και φύλαξε με αγάπη η συγγραφέας– την ιστορία της Μικρασιατικής ευμάρειας και του πλούτου, και κατόπιν της καταστροφής, μέσα από τη ζωή αυτού του κοριτσιού.

Ακολουθεί ο χείμαρρος των συνταγών, που και μόνο με τον καλλιγραφικό χαρακτήρα της Λόπης φανερώνουν τη λεπτότητα και το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού των ανθρώπων της Περγάμου.

Στις 240 έγχρωμες σελίδες του, το βιβλίο περιλαμβάνει 203 συνταγές γλυκισμάτων και φαγητών καθώς και 60 φωτογραφίες αντικειμένων του τραπεζιού της εποχής εκείνης, αντικειμένων που γίνονται πρωταγωνιστές της έκδοσης. Σημαντικά στοιχεία υψηλής αισθητικής στο τραπέζι, το ιερό σημείο που συγκέντρωνε την οικογένεια μετατρέποντας το καθημερινό γεύμα σε τελετουργία.
ANOIGMA_GLYKA_LOPH_SITE

ANOIGMA_PSARI_SITE
DSC_0158LOPH_SITE
SEL_50_51LOPH_SITE

Απόσπασμα από το βιβλίο:
«Έτσι ξεκίνησε η ζωή της Πηνελόπης, ένα αυγουστιάτικο πρωινό μιας γιορτινής μέρας. Του Σωτήρος ήταν, στις 6 Αυγούστου του 1903.
Τι είναι αυτό το τόσο δυνατό που χρωματίζει και καθορίζει τη μοίρα μας; Η φωτιά, ο αέρας, η γη, το νερό; Οι Μοίρες έρχονται, και…
“Να γίνεις πεντάμορφη”.
“Να παίρνει από την ομορφιά σου ό,τι αγγίζεις”.
“Να μαγειρεύεις, να γνέθεις και να κεντάς”.
“Να ζήσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα”.
Η τελευταία Μοίρα ήταν σκοτεινή… Κάτι πήγε να πει ακόμη, αλλά δεν τέλειωσε τη φράση της.
Το δωμάτιο γέμισε ήλιο και τα πουλιά στον ανθισμένο κήπο χαιρέτισαν τον ερχομό της Πηνελόπης. Οι συγγενείς και οι φίλοι, όλοι, πέρασαν με δώρα και λουλούδια να ευχηθούν για τον ερχομό της.
Οι αδερφές της, οι δίδυμες Αντιγόνη και Ανδρονίκη, την αγκάλιασαν με τρυφερότητα και θα τη φρόντιζαν, καθώς ήταν έξι χρόνια μεγαλύτερες. Πηνελόπη θα ήταν τ’ όνομά της – ένα όνομα που το διάλεξε ο νονός της, ο διάσημος Γερμανός αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος Wilhelm Dörpfeld.
Η βάπτιση έγινε στα μέσα Οκτωβρίου, λίγες μέρες μετά που σαράντισε το μωρό, στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στη Μητρόπολη της Περγάμου. Μέσα σε ολομέταξο δαντελένιο φόρεμα και χρυσό σταυρό από τη Σμύρνη, η μικρή πήρε το όνομα Πηνελόπη. Από την Πηνελόπη του Οδυσσέα».

SEL_38_39_LOPH_SITE
PROLOGOS_05LOPH_SITE

INFO: «Οι συνταγές της Λόπης» της Μιράντας Σοφιανού
Φωτογραφίες, εικαστική και εκδοτική επιμέλεια: Φωτεινή Στεφανίδη
Επιμέλεια κειμένων: Δημήτρης Παπακώστας
240 σελίδες, σκληρόδετο
Εκδόσεις Στεφανίδη

Ειδήσεις σήμερα:
Τρίκαλα: Το ελικόπτερο βρήκε τη φυτεία, οι αστυνομικοί τον καλλιεργητή

Μύκονος: Τρίτο «χτύπημα» σε σπείρα «Λερναία Ύδρα»

Κοζάνη: Πέταξε έξω από το εν κινήσει ΙΧ του την πρώην φίλη του και την έσυρε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης