Μίκης Θεοδωράκης: Αυτοί είναι οι νέοι καλλιτέχνες που μεταμορφώνουν τη μουσική του σε trance και έθνικ

Μίκης Θεοδωράκης: Αυτοί είναι οι νέοι καλλιτέχνες που μεταμορφώνουν τη μουσική του σε trance και έθνικ

O διεθνούς φήμης Dj Ηi Profile,  τα αδέλφια Τσαχουρίδη και η Σαββέρια Μαργιολά μιλούν στο protothema.gr για τις νέες διασκευές τους σε τραγούδια του συνθέτη

mikis-0

Από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά των μεγάλων μουσικών έργων είναι η διαχρονικότητά τους αλλά και η ικανότητά τους να εμπνέουν καλλιτέχνες νεώτερων γενεών που αναζητούν και ανακαλύπτουν μέσα από αυτά νέους μουσικούς κόσμους. Όσον αφορά στον χώρο της ελληνικής μουσικής ένας από τους πιο επιδραστικούς, σε αυτό το επίπεδο, καλλιτέχνες είναι, αναμφισβήτητα, ο Μίκης Θεοδωράκης. Το έργο του οικουμενικού Έλληνα δημιουργού έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες, σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει προσεγγιστεί ερμηνευτικά και έχει διασκευαστεί από πασίγνωστους εκπροσώπους της διεθνούς μουσικής σκηνής, από τους Beatles μέχρι την Εντίθ Πιάφ και την Σίρλεϊ Μπάσεϊ!

Η επιδραστική αυτή επιρροή συνεχίζεται αμείωτη μέχρι και σήμερα καθώς δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες της νέας γενιάς που επιχειρούν να «μιλήσουν» μέσα από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, σε μία πιο σύγχρονη όμως μουσική γλώσσα. Αυτήν την περίοδο συναντάμε τρεις τέτοιες περιπτώσεις οι οποίες μάλιστα έχουν εντελώς διαφορετικές μουσικές καταβολές.

Η πρώτη σχετίζεται με τον διεθνούς φήμης Έλληνα DJ και μουσικό παραγωγό ηλεκτρονικής μουσικής Hi Profile, κατά κόσμον Αναστάσιο Αντωνίου, ο οποίος διασκεύασε το τραγούδι του συνθέτη «Δακρυσμένα Μάτια», από τον κύκλο «Λιποτάκτες», σε ποίηση του αδελφού του, Γιάννη Θεοδωράκη. Εξήντα ολόκληρα χρόνια μετά την ηχογράφησή του το υπέροχο αυτό τραγούδι ξεκινά μια νέα διαδρομή, με ηλεκτρονικό μουσικό ένδυμα αυτή τη φορά, μέσω του πολυβραβευμένου και εξαιρετικά επιτυχημένου, στον χώρο της trance, Dj τα κομμάτια του οποίου έχουν ξεπεράσει τις 19 εκατομμύρια προβολές στο youtube!

Hi Profile & Mikis Theodorakis ft. Vassilis Saleas - Weeping Eyes (Single//Official Audio)


«Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας ζωντανός μουσικός θρύλος για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη» λέει ο ίδιος στο protothema.gr και προσθέτει με νόημα: «Θεωρώ πως η ανάγκη να στρέφουμε το βλέμμα μας στους σπουδαίους καλλιτέχνες αυτού του τόπου, ειδικά σε δύσκολους περιόδους, είναι μεγάλη».

Τί θα μπορούσε, άραγε, να ωθήσει έναν πρωτοπόρο μουσικής της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής να εκφραστεί μέσα από ένα τραγούδι ενός σπουδαίου μεν αλλά διαφορετικής εποχής από την δική του δημιουργό; «Ήθελα να ταρακουνήσω τα μυαλά κάποιων ανθρώπων που εν έτη 2020 ακούνε, ακόμα, την μουσική με τα αυτιά τους και όχι με την καρδιά τους» απαντά με νόημα ο Hi Profile για να εξομολογηθεί αμέσως μετά: «Είναι δύσκολο να επιλέξεις ανάμεσα στα εκατοντάδες τραγούδια του Μίκη. Διάλεξα τα “Δακρυσμένα Μάτια” γιατί είναι το αγαπημένο του κομμάτι. Κάθε φορά που ακούω αυτή τη μελωδία με κατακλύζουν άπειρα συναισθήματα».

Hi_Profile
O Dj Hi Profile σε μία από τις ζωντανές εμφανίσεις του σε μεγάλο φεστιβάλ του εξωτερικού


Στο μεταξύ άλλοι δύο νέοι καλλιτέχνες, που έχουν ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια με τον ιδιαίτερο τρόπο που προσεγγίζουν την μουσική παράδοση, «συνομιλούν» επίσης με τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο λόγος για τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη οι οποίοι αφιερώνουν έναν ολόκληρο δίσκο στη μουσική του μεγάλου μας συνθέτη την οποία όμως προσεγγίζουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. Το νέο τους άλμπουμ τους, με τίτλο «Μίκης ο Ευξείνιος», περιλαμβάνει την ζωντανή ηχογράφηση της ομώνυμης συναυλίας που έδωσαν τον περσινό Απρίλιο το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια έθνικ εκδοχή αγαπημένων τραγουδιών του Θεοδωράκη μέσα από την οποία στήνεται μια ενδιαφέρουσα μουσικά γέφυρα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Κωνσταντινος Τσαχουριδης, Μίκης Θεοδωράκης ft. Ματθαίος Τσαχουρίδης - Ξημερώνει (Live//Single)
Κλείσιμο


«Πιστεύουμε πως προσεγγίζουμε ένα κλασικό ρεπερτόριο με έθνικ τεχνοτροπία, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει δάνεια και αντιδάνεια μεταξύ της ατέρμονης παράδοσής μας και της συνθετικής σκέψης του Μίκη. Αυτό, από μόνο του, είναι ένα μονοπάτι θέτει πολλά ερωτήματα και ενθαρρύνει τη ροή της μελέτης και της αντιπαράθεσης. Άλλωστε, η έννοια της επανεκτέλεσης συνδέει το πριν, το τώρα και το μετά στην εκάστοτε εποχή που επιβιώνει» υπογραμμίζουν οι ίδιοι στο protothema.gr ενώ δεν κρύβουν πως το άγχος της ευθύνης που ανέλαβαν ήταν αρκετά μεγάλο: «Η δυσκολία ήταν σαφέστατα μεγάλη. Η βιωμένη μνήμη των τραγουδιών του Μίκη είναι από μόνη της ένα δύσκολο πέρασμα, ένα ερώτημα αποδοχής, κριτικής και βέβαια αναζήτησης της δικής μας ηχητικής ταυτότητας».

Είναι, ωστόσο της άποψης, πως ο ρόλος της τέχνης, ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικός: «Η τέχνη πάντα ψάχνει έναν Γολγοθά για ν' αναστηθεί. Η κρίση που βιώνουμε, σε αντίθεση με την αναγκαιότητα που δημιουργεί, μπορεί να λειτουργεί ως μια εσωτερική διαδικασία στους ανθρώπους της τέχνης παρέχοντας καινούργια ανάγκη πνευματικής τροφής. Στην περίπτωση της ενασχόλησης με έργα και προσωπικότητες όπως αυτή του Μίκη πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά το «γιατί» δημιουργήθηκε αυτό το έργο, τις περισσότερες φορές μάλιστα ως «αντίθετη» πράξη ή καλύτερα στις μέρες μας ως... «antivirus».

Σε διασκευές τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη όμως στηρίζεται και η επερχόμενη νέα δισκογραφική δουλειά της ερμηνεύτριας Σαββέριας Μαργιολά, μιας παρουσίας που έχει ξεχωρίσει από την νεώτερη γενιά.

Μίκης Θεοδωράκης, Σαββέρια Μαργιολά - Μοιρολόι της βροχής (Single//Official Audio)


«Αυτή η δουλειά κουβαλάει την προσωπική μου ματιά, ερμηνευτικά και μουσικά στηριγμένη στη μεγάλη μου επιθυμία να τραγουδήσω τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και να αποτυπώσω το συναισθηματικό τοπίο που αναπτύχθηκε μέσα μου ακούγοντας και μελετώντας το έργο του» εξηγεί η ίδια προσθέτοντας με νόημα: «Το έργο του και η στάση του είναι για μένα ένας φάρος αξιών και έμπνευσης που με γεμίζει δύναμη και όρεξη για δημιουργία και με καλλιεργεί καλλιτεχνικά και προσωπικά».

Παράλληλα, πιστεύει βαθιά πως οι σπουδαίοι καλλιτέχνες και τα μεγάλα έργα έχουν πολλά να προσφέρουν στις νεώτερες γενιές: «Τα σπουδαία έργα αποτελούν αναφορά και βάση για τους νεότερους και μη. Ακόμη περισσότερο στις περιόδους κρίσης όπου, μέσα από τη σπουδαιότητα, τη δυναμική τους, την αξία και την διαχρονικότητά τους, δημιουργούν ένα πλαίσιο ενοποίησης, ομοψυχίας, στήριξης και αλληλεγγύης».

Και οι τρεις κυκλοφορίες είναι από την FM Records

Ειδήσεις σήμερα:

Σε απολυταρχικά μονοπάτια ο Τραμπ: Υπογράφει σήμερα εκτελεστική εντολή για τα social media

Σάρα Καρμπονέρο: Η παραμυθένια ζωή που εξελίχθηκε σε εφιάλτη

«Φαινόμενα» της πανδημίας: Μετά τη Νέα Υόρκη και στο Σίδνεϊ επιθετικοί και κανίβαλοι αρουραίοι

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης