Τα φοινικόδεντρα της Αθήνας

Τα φοινικόδεντρα της Αθήνας

Ο ταξιδιωτικός οδηγός του The Monocle μας προτείνει την επόμενη φορά που θα πάμε στη ταράτσα του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης για καφέ να μην ξεχάσουμε να δούμε με άλλο μάτι την τοιχογραφία της Khan-Dossos

foinikodasos
Με τον ταξιδιωτικό οδηγό της κοσμοπολίτικης βίβλου του The Monocle για την Αθήνα ανακαλύπτεις και συ ως ταξιδιώτης της πόλης σου μικρά μυστικά που σου έχουν διαφύγει ή τα έχεις προσπεράσει… για μια άλλη φορά. Ίσως, γιατί βρίσκονται πάντα εκεί!
foinikodasos-1

Ένα από αυτά τα μικρά μυστικά είναι μια τοιχογραφία που βρίσκεται στο χώρο του καφέ στη ταράτσα του ιδιαίτερου Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης στη συμβολή των οδών Αγίων Ασωμάτων και Διπύλου. Διαβάζω στο site του Μουσείου: «Στην ταράτσα του κτηρίου όπου βρίσκεται το καφέ, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θαυμαστή θέα του αρχαιολογικού τοπίου της Αθήνας με αποκορύφωμα τον Παρθενώνα. Επιπλέον στον χώρο βρίσκεται το έργο της αγγλίδας εικαστικού Navine G. Khan-Dossos με τίτλο Imagine a Palm Tree. Πρόκειται για μια τοιχογραφία που δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2016 με πηγή έμπνευσης τα φοινικόδεντρα που κάποτε κοσμούσαν τους δρόμους της Αθήνας σε συνδυασμό με παραδοσιακά και σύγχρονα σύμβολα».

Τα τελευταία χρόνια βρέθηκα πολλές φορές για επαγγελματικούς κυρίως λόγους να πίνω τον καφέ μου στην ταράτσα με την ανεπανάληπτη θέα. Πάντοτε σταματούσε το βλέμμα μου στη τοιχογραφία αλλά δεν ρώτησα και δεν έμαθα ποτέ το όνομα του καλλιτέχνη. Φυλλομετρώντας τον ταξιδιωτικό οδηγό του The Monocle για την Αθήνα – και πιο συγκεκριμένα, στη σελίδα 42- έπεσα πάνω στις φωτογραφίες της τοιχογραφίας και δεν μπόρεσα να αποφύγω τον πειρασμό να μάθω περισσότερα…

Κλείσιμο
Η γεννημένη το 1982 στο Λονδίνο εικαστικός καλλιτέχνης Navine G. Khan-Dossos μοιράζει το χρόνο και τη ζωή της ανάμεσα στη γενέτειρα πόλη της και την Αθήνα όπου δουλεύει και εκθέτει τα έργα της. Η ίδια και η δουλειά της ταιριάζουν απόλυτα με τον χώρο που βρίσκεται το έργο της καθώς μπορεί να παντρεύει τον οριενταλισμό με τα εργαλεία και τις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας.

Όποιος/α θα ήθελε να μάθει κάτι περισσότερο για τη δουλειά της τον/την παραπέμπω στο site της: http://www.khandossos.com/about/

Αλλά, ας επιστρέψουμε στο Ισλαμικής Τέχνης. Και πάλι, από το site του Μουσείου οι σχετικές πληροφορίες: «Το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης στεγάζεται στο νεοκλασικό συγκρότημα που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Αρχαία Αγορά με το δωρικό ναό του Ηφαίστου (Θησείο) και το Μουσείο στη Στοά του Αττάλου, καθώς και το αρχαίο Νεκροταφείο του Κεραμεικού με το ομώνυμο μουσείο. Το κτηριακό συγκρότημα επί των οδών Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη το 1988 από δωρεά του Λάμπρου Ευταξία ο οποίος διετέλεσε Επίτιμος Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου.

Αποτελείται από δύο οικίες, μια τριώροφη και μια διώροφη, οι οποίες το 1989 χαρακτηρίστηκαν διατηρητέες ως προς τις όψεις τους.

Με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη που εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Π. Καλλιγά και τον πολιτικό μηχανικό Γ. Σπάρη, η Διεύθυνση Ειδικών Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ανέλαβε το 1996 τα σωστικά έργα για τη στήριξη των δύο κτηρίων και τη στερέωση των διακοσμητικών στοιχείων των όψεών τους, στα πλαίσια του προγράμματος ανάπλασης της περιοχής του Κεραμεικού.

Κατά τη διάρκεια της μετατροπής του κτηρίου σε μουσειακή μονάδα βρέθηκε, στη στάθμη των θεμελίων του συγκροτήματος, ένα τμήμα του αρχαίου τείχους των Αθηνών, καθώς και αρχαίος τάφος.

Μετά από συνεννόηση του Μουσείου Μπενάκη με την Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αποφασίστηκε να παραμείνουν τα ευρήματα στη θέση τους και να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος στη στάθμη του υπογείου, ώστε να είναι επισκέψιμα.

Στην ταράτσα του κτηρίου όπου βρίσκεται το καφέ (…)».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης