Ένας multimedia artist …

Ένας multimedia artist …

Ο Άγγελος Παπαδημητρίου δοκιμάζει για πρώτη φορά στη ζωή του να εκτεθεί στη κρίση των συμπολιτών του βάζοντας υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπακογιάννη

papadimitriou-tedx-lamia
Ένας multimedia artist -προτού καν καθιερωθεί ο όρος στη διεθνή σκηνή- και μάλιστα, ένας αυτοδίδακτος multimedia artist της πράξης όπως ο Άγγελος Παπαδημητρίου δεν θα μπορούσα να λείπει από την μεγαλύτερη γιορτή μιας πόλης όπως είναι οι εκλογές για τους δημοτικούς άρχοντες. Ναι, ο Άγγελος Παπαδημητρίου είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπακογιάννη.

Αργά το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στο βιομηχανικού style κτήριο της ΔΕΥΑΛ στη Λαμία -μία ακριβώς ημέρα πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του- ο Άγγελος Παπαδημητρίου συμμετέχοντας στο TEDxLamia 2019 μοιράστηκε μαζί με τους ακροατές μια στιγμή από την ζωή του που έμελλε να αποτελέσει και ένα διαρκές, ζωντανό παράδειγμα για εκείνον και τις επιλογές του στην προσωπική και επαγγελματική διαδρομή του. Έφηβος -στις αρχές της 7χρονης δικτατορίας των Συνταγματαρχών- βρέθηκε με την οικογένεια του στην Στυλίδα, μια μικρή πόλη κοντά στη Λαμία, και εκεί γνώρισε την πραγματική Ελλάδα, την πραγματικά παραμελημένη και πραγματικά φτωχή Ελλάδα. Αλλά, επίσης και μια Ελλάδα που χρειαζόταν να φωνάξει την αλήθεια της, παραμένοντας ταπεινή μέσα στην αρχοντιά της αξιοπρέπειας της. Οι ψηφίδες αυτής της μεγάλης εικόνας τον ακολούθησαν και τον ακολουθούν ακόμη σε ότι κάνει… Και όπως λέει και ο ίδιος, «ευτυχώς που σε ότι κάνω υπάρχουν πάντοτε αυτόπτες μάρτυρες».

Αυτή την περίοδο, ο Άγγελος Παπαδημητρίου συμμετέχει στην πιο ενδιαφέρουσα ανάγνωση σαιξπηρικού έργου, στη παράσταση που υπογράφει ο σκηνοθέτης Χάρης Φραγκούλης πάνω στο έργο του William Shakespeare Οθέλλος. Στο ιστορικό Υπόγειο του Κουν ο Άγγελος Παπαδημητρίου κλέβει με τα περάσματα του την παράσταση κρατώντας το ρόλο του Βραβάντιου, πατέρα της όμορφης νεαρής Δυσδαιμόνα που αποφασίζει, δίχως την συναίνεση του πατέρα της, να παντρευτεί τον Οθέλλο.

Τέλος, προτίμησα να φιλοξενήσω εδώ ένα βιογραφικό του Παπαδημητρίου έτσι όπως το βρήκα στη πολύτιμη και πολλαπλώς χρήσιμη ψηφιακή δεξαμενή του ΙΣΕΤ (www.iset.gr): «Γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1952. Δεν έκανε συστηματικές σπουδές στην τέχνη, αλλά παρακολούθησε κατά καιρούς μαθήματα στη Σχολή Βακαλό (γραφικές τέχνες), στη Σχολή Θεάτρου Κατσέλη και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ζωγραφική με τον Γ. Μαυροϊδη). Μαθήτευσε επίσης για αρκετό καιρό κοντά στην Ελένη Βακαλό.

Η πρώτη του ατομική έκθεση (1983, Νέες Μορφές) είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο Ροκ Ροκοκό και περιλάμβανε κυρίως κατασκευές από πορσελάνη, που παρέπεμπαν σκόπιμα σε μια kitsch αισθητική παλιότερων εποχών, δημιουργώντας ένα ιδιότυπα προκλητικό κλίμα, μεταξύ ειρωνείας και νοσταλγίας. Η δουλειά του συσχετίστηκε εξαρχής με το ξεκίνημα των μεταμοντέρνων τάσεων στην ελληνική τέχνη.

Τα έργα του παρουσιάζονται συνήθως σε θεματικές ενότητες με τη μορφή εγκαταστάσεων, όπου τα αντικείμενα και οι κατασκευές αποκτούν μια θεατρική διάσταση, συχνά με τη βοήθεια του λόγου και της φυσικής παρουσίας του καλλιτέχνη. Τα ετερόκλητα εικαστικά μέσα, οι εκκεντρικοί συνδυασμοί θεματικών και μορφικών στοιχείων από διάφορες περιόδους του παρελθόντος ή από προσωπικά βιώματα, μαζί με την εμφανώς απατηλή ελαφρότητα των μηνυμάτων, συγκροτούν μια ανατρεπτική πρόταση ανάγνωσης της τέχνης, που αναθεωρεί τους καθιερωμένους τρόπους προσέγγισης των εικαστικών έργων.

Κλείσιμο
Η δραστηριότητά του δεν περιορίζεται στον εικαστικό τομέα. Είναι μάλιστα πιο γνωστός στο ευρύτερο ελληνικό κοινό ως ηθοποιός και τραγουδιστής, με ιδιαίτερη και ενίοτε αντισυμβατική παρουσία. Συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, ενώ έχει εμφανιστεί και σε μουσικές σκηνές (σε Αθήνα, Πάτρα, Βόλο, Θεσσαλονίκη...), ερμηνεύοντας παλιά ελαφρά τραγούδια. Έχει επίσης ασχοληθεί με τη σκηνογραφία.

Οι περισσότερες ατομικές του εκθέσεις παρουσιάστηκαν στην Αθήνα. Έχει λάβει μέρος και σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Νέα Υόρκη). Το 1993 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Aperto ’93 της 45ης Μπιενάλε της Βενετίας και το 2009 συμμετείχε στην 2η Μπιενάλε της Αθήνας. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο της Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA Hellas, για την έκθεσή του με τίτλο Άγγελος Π. – Γιαννούλης Χ. (Νέες Μορφές, 2008)».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης