Οι πρώτες 100 …

Οι πρώτες 100 …

Το «Φτερωτό Άλογο», το ανέκδοτο παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη, που παρουσιάζεταιγια πρώτη φοράστην παιδική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών -σε μια εντυπωσιακή θεατρική διασκευή από τον Βασίλη Μαυρογεωργίου και με την πρωτότυπη μουσική του Νίκου Κηπουργού- γιόρτασε ήδη τις 100 παραστάσεις

fteroto-alogo
Όσο και να έψαξα κάτι στα κιτάπια μου για το «Φτερωτό Άλογο», το ανέκδοτο παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη, δεν βρήκα τίποτα. Γι’ αυτό περίμενα με ανυπομονησία τη μεγάλη κόρη μου να γυρίσει από το σχολείο και να μου εξιστορήσει για πρώτη φορά ένα έργο του αγαπημένου μου Έλληνα συγγραφέα για το οποίο δεν είχα ιδέα. Την τρέλανα στις ερωτήσεις: τι ήταν το φτερωτό άλογο; Έμοιαζε με το Δούρειο Ίππο η ιστορία; Πετούσε πράγματι; Η απάντηση αποστομωτική. «Ήταν ταξιδιωτικό παραμύθι, μαμά». Με αυτήν την πρόκληση, έπρεπε να δω άμεσα την παράσταση. Όπερ και εγένετο στα 100ά γενέθλιά της!
fteroto-alogo-1

Σαν σε καραβάνι στη μέση της ερήμου, το «Φτερωτό Άλογο» ήταν η αφορμή για ένα ταξίδι στην Ανατολή. Με ζωντανή μουσική και θίασο πολυτάλαντων μουσικών και ηθοποιών, το ανέκδοτο παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη, επηρεασμένο από τις ιστορίες της Χαλιμάς ή τα ταξίδια που -ίσως- ο ίδιος ο συγγραφέας δεν πραγματοποίησε ποτέ είναι μια ιστορία στα όρια της φαντασίας και της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας για την αγάπη, τα όνειρα και το «γραμμένο».

«Μια ιστορία γεμάτη συμβολισμούς, διανθισμένη με κλασικά λογοτεχνικά μοτίβα, εισάγει τα παιδιά στον κόσμο του συγγραφέα, θέτοντας τις βάσεις για μια πρώτη επαφή με τον συγγραφικό αλλά και γλωσσικό του πλούτο. Οι ηθοποιοί ξετυλίγουν το νήμα της ιστορίας ντύνοντάς την με τραγούδια και εκτελώντας με τα μουσικά τους όργανα ζωντανά τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του Νίκου Κυπουργού», όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαυρογεωργίου.

Με κινήσεις χορευτικές -με την υπογραφή της Έλενας Γεροδήμου- οι ηθοποιοί, τα σκηνικά και οι φωτισμοί σε πάνε ένα ταξίδι «σύντομο» στο χρόνο, αλλά «μακρινό» στη φαντασία. Σε ένα κόσμο γεμάτο βασιλιάδες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, Ινδούς, μάγους και δερβίσηδες, καραβάνια και άλογα που ταξιδεύουν…
fteroto-alogo-2

Δεν ξέρω αν ήταν οι «Χίλιες και Μια Νύχτες» ή το πάθος του συγγραφέα για τα ταξίδια και το άγνωστο που οδήγησαν την πένα του συγγραφέα στο «Φτερωτό Άλογο». Μπορεί να ήταν κι ένα από αυτά τα πολλά παιδικά διηγήματα που -λένε- ότι έγραψε ταξιδεύοντας τον κόσμο για 8 χρόνια. Ίσως και να θεώρησε ότι το έργο του αυτό ήταν ανάξιο λόγου κι ότι στην ιστορία έπρεπε να μείνουν μόνο τα ταξίδια και οι εικόνες της «Οδύσσειας» ή της σειράς «Ταξιδεύοντας». Όμως αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Γιατί σήμερα, εν έτει 2019, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη, είναι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ο κύκλος «Το Μέγαρο των Παιδιών» που δίνουν νέα πνοή σε αυτό το έργο και τους ευχαριστούμε μικροί και μεγάλοι γι’ αυτό.

Κλείσιμο
Η παράσταση συνεχίζεται έως τις 21 Απριλίου 2019, με καθημερινές παραστάσεις για σχολεία και ομάδες και παραστάσεις για τοκοινό κάθε Σάββατο (13:00) και Κυριακή (11:30 π.μ.). Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 5 ετών και ηπαράσταση – καλόν είναι να το γνωρίζουν εκ των προτέρων οι γονείς) δεν έχει διάλειμμα.

Τέλος, ας θυμηθούμε τους συντελεστές αυτής της όμορφης παράστασης: Σκηνοθεσία,Βασίλης Μαυρογεωργίου. Θεατρική διασκευή, Άνδρη Θεοδότου. Μουσική,Νίκος Κυπουργός. Σκηνικά, Θάλεια Μέλισσα. Κοστούμια, Ιφιγένεια Νταουντάκη. Κινησιολογία,Έλενα Γεροδήμου. Επιστημονικός σύμβουλος , Νίκος Μαθιουδάκης.

Με ζωντανή μουσική και θίασο 12 ηθοποιών και μουσικών: Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Θανάσης Χαλκιάς, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Μιχάλης Κοιλάκος, Σωτήρης Μεντζέλος, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Ειρήνη Κωσταντίνου, Μιχάλης Βρεττός, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Τσούρμας, Γιώργος Φουντούκος, Στέλιος Χατζηγεωργίου.

Περισσότερα: megaron.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης