Οι Σονάτες ενός 23χρονου

Οι Σονάτες ενός 23χρονου

Ο 23χρονος Γρηγόρης Ιωάννου -ένας από τους πλέον υποσχόμενους Έλληνες πιανίστες της γενιάς του- παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

grigoris-ioannou
Τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών ο 3ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «De Bach Au Jazz». Η ετήσια διοργάνωση του υλοποιείται με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Association Nathalie» με έδρα το Παρίσι.

Ανάμεσα στους 128 υποψηφίους -από 18 χώρες- ξεχώρισε η συμμετοχή του Έλληνα πιανίστα Γρηγόρη Ιωάννου ο οποίος απέσπασε την πρώτη διάκριση στο γκρουπ των ηλικιών κάτω των 30 και επίσης έλαβε το βραβείο ¨Ευστράτιος Μανουσάκης¨.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των παρουσιάσεων των καλλιτεχνών που διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό, παρουσιάζει στις 12 Δεκεμβρίου τον Γρηγόρη Ιωάννου ο οποίος θα ερμηνεύσει με το πιάνο του τις παρακάτω σονάτες για πιάνο σε δύο μέρη:

Α' Μέρος
S. Rachmaninoff: Σονάτα για πιάνο αρ. 2 σε σι ύφεση ελάσσονα, έργο 36
S. Prokofiev: Σονάτα για πιάνο αρ. 7 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 83
Κλείσιμο
Β' Μέρος
F. Chopin: Polonaise-fantaisie σε λα ύφεση μείζονα, έργο 61
F. Liszt: Σονάτα για πιάνο σε σι ελάσσονα, S. 178

Στην ιστοσελίδα του Μ.Μ.Θ. βρήκα το βιογραφικό του και το παραθέτω εδώ:

«Ο Γρηγόρης Ιωάννου έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους Έλληνες πιανίστες της γενιάς του. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες κι έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία και τη Ρωσία, σε χώρους συναυλιών όπως το Amaryllis Fleming Concert Hall, το St. Mary Abbots Church στο Λονδίνο, το César Franck Auditorium στο Παρίσι, το Kastel d' Ursel στην Αμβέρσα, το Solti Hall της Ακαδημίας Liszt στη Βουδαπέστη, το Μουσείο A. Scriabin και το Suvalov Hall στη Μόσχα, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός στην Αθήνα, καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Sinfonietta Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΚΩΘ και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

Τον Ιούλιο του 2017 αποφοίτησε με διάκριση (First Class Honours) από το Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής (RCM) στο Λονδίνο, με καθηγητές τους Ian Jones και Peter Jablonski. Oι σπουδές του υποστηρίζονται από το Βρετανικό Ίδρυμα ABRSM και το Henry Wood Trust με πλήρη υποτροφία. Είναι απόφοιτος της Γαλλικής Ακαδημίας Schola Cantorum στο Παρίσι (Diplôme Supérieur, 2012) και του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Δίπλωμα Πιάνου με βαθμό Άριστα Παμψηφεί, 1ο Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο, 2014) με καθηγήτρια την Αγάθη Λεϊμονή. Είναι επίσης απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Ιλίου (2013) με καθηγήτρια στο πιάνο την Ειρήνη Λαλιώτου.

Έχει βραβευτεί επανειλημμένως σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Πιάνου – 1ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό “De Bach Au Jazz” στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2018, 1ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό “Paola Baschetti” στην Ιταλία τον Μάιο του 2018, 2ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό “Mayenne” στη Γαλλία τον Μάιο του 2018 και το 2ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό “Francesco Moscato” στην Ιταλία τον Μάιο του 2015. Τον Απρίλιο του 2017 κέρδισε το 1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.

Έχει ηχογραφήσει έργα για σόλο πιάνο στο πλαίσιο εκπομπών του Τρίτου Προγράμματος. Τον Απρίλιο του 2018 παρουσίασε και τις 12 Σπουδές Υπερβατικής Δεξιοτεχνίας του F. Liszt στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης