Η προστιθέμενη αξία της μαλοτήρας

Η προστιθέμενη αξία της μαλοτήρας

Το θυμαρίσιο μέλι μιας επιχείρησης από τα Χανιά συλλέγεται από την περιοχή του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και εκτός από θυμάρι περιέχει μαλοτήρα καθώς και αλλά σπάνια και εκλεκτά βότανα της κρητικής χλωρίδας

meloma
Για όλους όσοι δεν ζουν ή δεν κατάγονται από την Κρήτη, η λέξη «μαλοτήρα» μάλλον δεν σημαίνει τίποτα. Ίσως, δεν την έχουν καν ακούσει.

Ας το πάρει, όμως, το ποτάμι. Η μαλοτήρα είναι το τσάι του βουνού της Κρήτης και όπως διαβάζουμε σε μια γύρα στο διαδίκτυο «το ενδημικό φυτό που αυτοφύεται μόνο στα βουνά της, τα Λευκά ‘Όρη και τον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο από 800 έως και 2000 μέτρα κοντά σε μέρη που φυτρώνει και η ματζουράνα. Η μαλοτήρα, πολυετής αειθαλής πόα που βοτανολογικά ανήκει στο γένος Σιδηρίτη, φθάνει σε ύψος 70 εκατοστά, με βοτανική ονομασία Sideritis syriaca διαθέτει όρθιο αποξυλωμένο βλαστό και φέρει λογχοειδή χνουδωτά φύλλα και μικρά κίτρινα άνθη».

Η μαλοτήρα, λοιπόν, δίνει προστιθέμενη αξία σε ένα μέλι, σε ένα θυμαρίσιο μέλι που έρχεται από την Κρήτη με δημιουργό την Μελισσοκομική Επιχείρηση Λάκκων Ομαλού Κρήτης (ΜΕΛΟΜΑ), μια επιχείρηση συμφερόντων της οικογένειας Μπλεμπλιδάκη που δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής και τυποποίησης μελιού απο τις ορεινές περιοχές Χανίων.

Μεταξύ των προϊόντων της και το θυμαρίσιο μέλι για το οποίο διαβάζουμε στο site της επιχείρησης τα εξής: «θεωρείται αρίστης ποιότητας μέλι, ανήκει στα ανθόμελα και ξεχωρίζει λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. Έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες και η όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Το θυμαρίσιο μέλι μας συλλέγεται από την περιοχή του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και εκτός από θυμάρι περιέχει μαλοτήρα καθώς και αλλά σπάνια και εκλεκτά βότανα της κρητικής χλωρίδας».

Η επιχείρηση εκτός από το θυμαρίσιο παράγει, τυποποιεί και διαθέτει και πευκοθυμαρόμελο (αποτελεί φυσική ανάμιξη θυμαρίσιου μελιού με πευκόμελο) και μέλι πορτοκαλιάς ( έχει άρωμα, χρώμα και γεύση πορτοκαλιού. Οι μέλισσες τρελαίνονται για τα άνθη αυτά που φέρουν άρωμα ίδιο μ' αυτό της γαρδένιας. Οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ απο τους ανθούς της πορτοκαλιάς και από το οποίο προκύπτει ένα πολύ αρωματικό, ελαφρύ και ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμο μέλι. Το μέλι πορτοκαλιάς φημίζεται για τις καλλυντικές του ιδιότητες και για την αγχολυτική και καταπραϋντική του δράση).

Η επιχείρηση -που έχοντας πίσω της μια μελισσοκομική παράδοση πέντε δεκαετιών διαθέτει από το 2017 το δικό της τυποποιητήριο- φέτος το καλοκαίρι είχε μια πολύ δυνατή επιτυχία: Το θυμαρίσιο μέλι της επιχείρησης Μέλομα έφυγε από το Λονδίνο και τον διαγωνισμό Great Taste Awards με την διάκριση των 3 αστέρων .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης