Και, εντέλει, η νοημοσύνη τι είναι;

Και, εντέλει, η νοημοσύνη τι είναι;

«Το μέλλον είναι...αόρατον, ωστόσο αυτός δεν είναι λόγος να μην προβαίνουμε σε εύλογες εικασίες» υποστηρίζει στο νέο του βιβλίο «Η ζωή σήμερα, άλλοτε, αλλού και στο μέλλον», ο 71χρονος ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Μανέτας

manetas
Ερωτήματα, ερωτήματα, ερωτήματα … Ένα καλοδεχούμενο πλήθος ερωτημάτων για κάθε φιλοπερίεργο αναγνώστη: «Ποιο το μέλλον της ζωής και της ανθρωπότητας;

Πού μπορεί να οδηγήσει η αλληλεπίδραση πλανητικής, γεωλογικής, βιολογικής, πολιτισμικής και τεχνολογικής εξέλιξης;

Άραγε ο υπερπληθυσμός, η εξάντληση των πόρων, η κλιματική αλλαγή και η μείωση της βιοποικιλότητας απειλούν τη ζωή, και ειδικά τον άνθρωπο; Ή μόνο τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της ανθρωπότητας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τις τελευταίες χιλιετίες; Έχουμε όλοι ημερομηνία λήξεως;»

Ερωτήματα που βρίσκουν φιλοξενία αλλά και απαντήσεις στο νέο βιβλίο του 71χρονου ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννη Μανέτα «Η ζωή σήμερα, άλλοτε, αλλού και στο μέλλον», ένα βιβλίο για τη λογική των βιολογικών συστημάτων που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Στο σχετικό εκδοτικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζουμε: «Αυτό το βιβλίο δεν προϋποθέτει ειδικές επιστημονικές γνώσεις. Απευθύνεται στον φιλοπερίεργο αναγνώστη που θέλει να καταλάβει τον κόσμο που τον περιβάλλει και να τοποθετήσει τον εαυτό του μέσα σ’ αυτόν. Απευθύνεται επίσης στον ειδικό που θέλει να ανακαλύψει πάλι τις θεμελιώδεις έννοιες της βιολογικής επιστήμης. Η διερεύνηση του φαινομένου της ζωής δεν θα πάψει ποτέ να είναι συναρπαστική!».

Ο συγγραφέας γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσιογνωσία και Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα Βιολογικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας το 1976. Από το 1978 έως το 2014 εργάστηκε στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το 1993 εξελέγη καθηγητής Φυσιολογίας Φυτών.

Κλείσιμο
Εκτός από το Πανεπιστήμιο Πατρών, εργάστηκε ερευνητικά στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", στον Πειραματικό Σταθμό "Abisco" της Λαπωνίας και στα Πανεπιστήμια Stirling (Σκωτία), Goteborg (Σουηδία), Essen και Karlsruhe (Γερμανία).

Ο ίδιος σύμφωνα με ένα βιογραφικό σημείωμα στο biblionet.gr «θεωρεί ως σημαντικότερα επιτεύγματα της σταδιοδρομίας του τη συστηματική αποφυγή της πανεπιστημιακής γραφειοκρατίας, την άρνηση διεκδίκησης οποιαδήποτε διοικητικής θέσης και τη διατήρηση στενής φιλίας με πολλούς μαθητές του. Στη διαδρομή του άλλαξε αρκετά ερευνητικά αντικείμενα. Παρότι τα αγάπησε όλα με πάθος, δεν κατάφερε να μείνει πιστός σε κανένα για πάνω από μερικά χρόνια, επειδή αντελήφθη ότι του ταίριαζε περισσότερο μία ολιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων παρά η υπερβολική εξειδίκευση».

Ο καθηγητής Μανέτας έχει επίσης εργαστεί ερευνητικά στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών επιστημών «Δημόκριτος», στον Πειραματικό Σταθμό «Abisco» της Λαπωνίας και στα Πανεπιστήμια Stirling (Σκωτία), Göteborg (Σουηδία), Essen και Karlsruhe (Γερμανία). Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών (1η έκδοση 2010, 4η έκδοση 2016), που έχει μεταφραστεί και στα αγγλικά, και Περί φυτών αφηγήματα (1η έκδοση 2014, 3η έκδοση 2016). Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του Τη νύχτα που αγκάλιασε το Gingko biloba (2017).

Διαβάστε το κεφάλαιο «Εισαγωγή στο άμεσο μέλλον»: cup.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης