Οι 12 υπογραφές

Οι 12 υπογραφές

Ένα ιστορικό τεκμήριο με τις υπογραφές 12 σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών της γενιάς του ΄30 δίνει την αφορμή για μια θεατρική παράσταση στη Πινακοθήκη Γκίκα

Οι 12 υπογραφές
Ένα πραγματικό γεγονός γίνεται θεατρική παράσταση με τίτλο «Κριεζώτου 3» στο πλαίσιο της δράσης «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο» σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο. 

Πιο συγκεκριμένα, το σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα «ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί τους λογοτέχνες της γενιάς του μεσοπολέμου σε μια συνάντηση μοναδική, σε μια γιορτινή βραδιά με ποιήματα και κείμενα που συνεχίζουν να εμπνέουν και να συγκινούν».

Κλείσιμο


Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το γεγονός: 9 Μαρτίου 1963. Στο σπίτι του Γιώργου Θεοτοκά, δώδεκα επιφανείς εκπρόσωποι των ελληνικών γραμμάτων υπογράφουν ένα λευκό φύλλο χαρτί, κάτω από την επικεφαλίδα «Ἡ γενεά τοῦ 30 μετά 33 ἔτη!». Ένα ιστορικό τεκμήριο που δίνει την ευκαιρία να «στηθεί» μια ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση. Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές της θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν: Πότε άραγε καθιερώνεται ο όρος αυτός; Γιατί οι συγγραφείς που πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1930 αισθάνονται την ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν τριάντα χρόνια μετά;

Την σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης έχει ο Στρατής Πανούριος, με την ενδυματολογική επιμέλεια του Διονύση Ξαξίρη και σε μουσική του Αλέξη Κωτσόπουλου. Παίζουν: Ανδρομάχη Δαυλού, Αλέξης Κωτσόπουλος, Φώτης Λαζάρου, Έλενα Μαρσίδου, Στρατής Πανούριος, Εύα Σιμάτου, Αμαλία Τσεκούρα.

To αντικείμενο του Μουσείου θα παρουσιάσει ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, Eπιμελητής της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα. 

Παραστάσεις: 2, 6 & 9.1.2018, στις 20:30 στο κτήριο Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου Γκίκα, Κριεζώτου 3.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης