Ο “γιατρός” των ποδηλάτων

Ο “γιατρός” των ποδηλάτων

Άρχισε να επισκευάζει ποδήλατα από 14 ετών και σε αυτόν σίγουρα θα εμπιστευόσουν το παλιό αγαπημένο σου δίτροχο για να το δεις και πάλι να λάμπει σαν καινούργιο!

Ο “γιατρός” των ποδηλάτων
Τα ποδήλατα των παιδικών μας χρόνων γίνονται σαν καινούργια, σε ένα παλιό, “ατμοσφαιρικό” βουλκανιζατέρ του Υμηττού και υπεύθυνος για αυτές τις δεξιοτεχνικές μετατροπές είναι ο Μάριος Φωτόπουλος, τον οποίον θελήσαμε να γνωρίσουμε “επί το έργον”. 

Γεννημένος το 1988, ο Μάριος, μεγάλωσε κάνοντας ποδήλατο στους χωματόδρομους της Παιανίας, όπου και πέρασα το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων. Με τους φίλους του πέρναγε ατελείωτες ώρες φτιάχνοντας ξύλινες ράμπες, ενώ τις νύχτες, συνήθως γύριζε στο σπίτι γεμάτος μώλωπες και γρατζουνιές. Είχε φτιάξει μάλιστα με τη βοήθειά τους και το “χρυσό γρανάζι”, το δικό τους αυτοσχέδιο συνεργείο ποδηλάτων- στην αποθήκη ενός φίλου- όπου έκαναν επισκευές στα ποδήλατα όλης της γειτονιάς.

Στην ηλικία των 14 ετών άρχισε να βοηθάει τον πάτερα του στο βουλκανιζατέρ που διατηρούσε, μαθαίνοντας τη δουλειά, ενώ παράλληλα σπούδαζε στο τεχνικό λύκειο, απ όπου αποφοίτησε αργότερα με την ειδικότητα του μηχανικού αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών. Επίσης μετά από πολλά χρόνια BMX, του φάνηκε φυσικό να ασχοληθεί και με το motocross. Αγόρασε την πρώτη του αγωνιστική μοτοσυκλέτα και άρχισε να τρέχει, αρχικά στο βουνό και μετά σε αγώνες. Από το 2005 έως το 2010 έτρεξε και σε αγώνες του πανελληνίου πρωταθλήματος motocross.

Κλείσιμο


Όταν ο πατέρας του βγήκε στη σύνταξη, το 2010, ανέλαβε πλήρως το βουλκανιζατέρ, ωστόσο η αγάπη του για το ποδήλατο δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Κάποια στιγμή ένας φίλος του ζήτησε να του ανακατασκευάσει ένα ποδήλατο. Η διαδικασία αυτή ξύπνησε μνήμες των παιδικών του χρόνων και τον γέμισε απίστευτη χαρά. Με αφορμή το γεγονός αυτό άρχισα να ασχολείται με το κλασικό ποδήλατο σαν χόμπυ. Στον ελεύθερο του χρόνο, άρχισε να μαθαίνει την ιστορία του κάθε μοντέλου καθώς και τεχνικές ανακατασκευής, τις οποίες εφάρμοζε σε παλιά ποδήλατα. Έτσι σιγά σιγά άρχισε να επεκτείνει το μαγαζί σε εργαστήριο ανακατασκευής ποδηλάτων και τα τελευταία χρόνια ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με αυτά.

Στο μαγαζί αναπαλαιώνει ποδήλατα, που βρίσκει ο ίδιος και τα διαθέτει μετά, είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση. Αυτό που του αρέσει όμως περισσότερο να κάνει είναι οι αναπαλαιώσεις ποδηλάτων κατά παραγγελία. Τα ποδήλατα αυτά τις περισσότερες φορές έχουν συναισθηματική αξία για τον ιδιοκτήτη τους. Για κάποιους είναι το πρώτο τους παιδικό ποδήλατο, για κάποιους άλλους το ποδήλατο ενός αγαπημένου τους προσώπου που δεν είναι πια στη ζωή.





Πρωταρχικός στόχος του είναι το ποδήλατο να έρθει στην αρχική του μορφή και αυτό όσο το δυνατόν χρησιμοποιώντας τα αυθεντικά του ανταλλακτικά - μέχρι και βίδες της αντίστοιχης εποχής.

Ο ίδιος μας λέει χαρακτηριστικά: “Η όλη διαδικασία ξεκινάει με μια έρευνα για να βρεθεί η αρχική μορφή καθώς και η ιστορία του ποδηλάτου. Καμιά φορά το ποδήλατο είναι φθαρμένο σε τέτοιο βαθμό που θέλει έρευνα ακόμα και για να ανακαλύψω τη μάρκα και το μοντέλο.

Μετά ακολουθεί το δύσκολο μέρος της δουλειάς γιατί το κάθε ποδήλατο έχει τις δικές του προκλήσεις. Η εύρεση σπάνιων ανταλλακτικών καθώς και η επισκευή μιας φαινομενικά ανεπανόρθωτης βλάβης.



Η δουλειά αυτή θέλει πολλή υπομονή και μεράκι, και στο τέλος πάντα νιώθω πως έχω προσθέσει και εγώ ένα κομμάτι του εαυτού μου στην ιστορία του κάθε ποδηλάτου.

Η μεγάλη επιβράβευση έρχεται στο τέλος, όταν βλέπω τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό να ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των πελατών μου”.

info
“Mario Volante”, Αναγεννήσεως 11 Υμηττός. Τηλ: 210 9737880. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ στο facebook και στο site
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης