Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο Μοναστηράκι και στον Κεραμεικό

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο Μοναστηράκι και στον Κεραμεικό

Από το Μοναστηράκι και του Ψυρρή ως τον Κεραμεικό και το Γκάζι

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο Μοναστηράκι και στον Κεραμεικό
Να ’μαστε και σε μια γειτονιά που έχουμε χιλιοπερπατήσει ως έφηβοι μαθητές, φοιτητές και ελεύθεροι κι ωραίοι νυχτοπερπατητές! Πόσες βόλτες για ψώνια στο Μοναστηράκι, πόσες γευστικές ανακαλύψεις στην Αθηνάς με τα μπαχάρια και τους παστουρμάδες, πόσες κρασοκατανύξεις και νυχτερινές περιπλανήσεις στου Ψυρρή, στο Γκάζι και τον Κεραμεικό. Πόσα ωραία στέκια… Για ενήλικες χωρίς παιδιά όμως!

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η δόμηση σε αυτές τις παλιές συνοικίες της Αθήνας σε συνδυασμό με κάποιες επιτυχημένες ενέργειες του ελληνικού κράτους (όλα κι όλα, και τα καλά να λέγονται!) έχουν εξασφαλίσει πολλούς πεζοδρόμους και ότι η αρχιτεκτονική των σπιτιών (που σήμερα έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια και καφέ) κρύβει πολλές εσωτερικές αυλές. Αφενός λοιπόν, η περιοχή από το Μοναστηράκι ως το Γκάζι ενδείκνυται για ασφαλές περπάτημα με παιδιά και καρότσια. Το πρόβλημα είναι ορισμένες μέρες η πολυκοσμία, περίπτωση στην οποία χρειάζεται προσοχή. Αφετέρου, υπάρχουν πολλοί μεν ασφαλείς χώροι για στάση για φαγητό ή καφέ-γλυκό (βλ. TAF, Six DOGS, 360, A for Athens, Λουκούμι, Αβησσυνία καφέ, Cantina Social, η Αυλή και άλλα καφενεία και τσιπουράδικα), οι οποίοι όμως δεν είναι πολύ φιλικοί προς τα παιδιά, καθώς μπορεί να αισθανθείτε «σαν τη μύγα μες στο γάλα» ανάμεσα σε φοιτητές, μεγάλες παρέες εργένηδων και νεοσύστατα ζευγαράκια! 

Κλείσιμο


Έλα όμως που θέλουμε να κάνουμε μια βόλτα προς τα εκεί με τα παιδιά! Πώς να κινηθούμε; Ας ξεκινήσουμε από το Μοναστηράκι. Μια βόλτα στην αγορά της Ηφαίστου νωρίς το πρωί του Σαββάτου ή τις καθημερινές είναι πάντα ενδιαφέρουσα για όλους. Από ρούχα και παπούτσια μέχρι μουσικά όργανα και διαφόρων ειδών παιχνίδια, ψιλολόγια, χάντρες, όλα μπορείς να τα βρεις. Την Κυριακή η βόλτα στο γιουσουρούμ είναι μια άλλη υπόθεση: παλιά παιδικά βιβλία, μινιατούρες αυτοκινητάκια, παλιά παιχνίδια… ακόμα και γραμμόφωνα. Είναι σαν μια βόλτα σε μουσείο! 

Φυσικά, έχετε δίπλα σας και το πραγματικό μουσείο: την Αρχαία Αγορά με τη Στοά του Αττάλου και το Ναό του Ηφαίστου. Μπορείτε να περπατήσετε άνετα με τα παιδιά σε αυτόν τον υπέροχο «κήπο» με τα αρχαία, ή να την επισκεφτείτε πιο οργανωμένα με τις Κυριακάτικες Βόλτες
. Για γρήγορο φαγητό βολεύουν οι πεζόδρομοι Αγίου Φιλίππου, και Θησείου, όπου θα βρείτε κάποια ποιοτικά φαστφουντάδικα για σουβλάκια και πατάτες. Για κάτι πιο «καθιστό», υπάρχει η αυλή των παλιών στάβλων των Ανακτόρων που έχει μετατραπεί σε εστιατόριο, το Κ8Point, στην Ερμού.

Αν θέλετε να πάτε προς τη Βαρβάκειο Αγορά, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μυηθούν τα παιδιά στις μυρωδιές των μπαχαρικών και των βοτάνων. Η αλήθεια είναι ότι η βόλτα με παιδιά στην Ευρυπίδου δεν θα αφήσει εσάς να απολαύσετε τις μυρωδιές με την ησυχία σας, καθώς το πεζοδρόμιο είναι στενό και κυκλοφορούν αυτοκίνητα! Όμως η Βύσσης και η Καΐρη είναι πλέον και στην πράξη πεζόδρομοι. Μπορείτε να περπατήσετε άνετα και με ασφάλεια με παιδιά, καρότσια και σκυλιά. Το ίδιο και στην Αιόλου. Παλιά μάλιστα, η Αιόλου ήταν ο κατ' εξοχήν δρόμος που στις γιορτές γέμιζε με μικροπωλητές παιχνιδιών. Μπορείτε να φάτε τα καλύτερα λαχματζούν του Κέντρου στην Καρόρη στο Feyrouz, φαλάφελ στο Falafellas και να καθίσετε για λουκουμάδες στον ιστορικό Κρίνο ή στο νεότερο Lukumades! 

Πάμε τώρα στη γειτονιά του Ψυρρή. Σε αυτήν εδώ τη γειτονιά, στην Αγίας Θέκλας συγκεκριμένα, έζησε η Τερέζα (Θηρεσία Μακρή), την οποία ερωτεύτηκε τον 19ο αιώνα ο Λόρδος Βύρων, καθώς η μητέρα της ήταν η σπιτονοικοκυρά του. Έτσι ένα από τα πιο γνωστά ειδύλλια της αθηναϊκής ιστορίας εκτυλίχθηκε εδώ κι έτσι έμεινε στην ιστορία από τα ποιήματα του Λόρδου Βύρωνα γνωστή η μούσα του ως Κόρη των Αθηνών. Στην πλατεία Ηρώων, μπορείτε να καθίσετε με τα παιδιά σχετικά άνετα (αν βρείτε τραπέζι). Ακόμα κι αν δεν βρείτε τραπέζι, θα βρείτε ωραίες μπουγάτσες στο Μπουγατσάδικο της Θεσσαλονίκης με το ωραίο πάτωμα. 



Μια άλλη πολύ καλή επιλογή για φαγητό ή κάτι ελαφρύ με παιδιά είναι το Άλικο, στην Αγίου Δημητρίου. Έχει αυλή, μεγάλο εσωτερικό χώρο, επιτραπέζια παιχνίδια και κάποιες φορές γίνονται ταραντέλλα πάρτι για παιδιά με τους Encardia. Ο χώρος ενδείκνυται και για παιδικά πάρτι! Στην Καραϊσκάκη βρίσκεται ένα ακόμα ωραίο μυστικό στέκι ιδανικό για παιδιά, καθώς πρόκειται για ένα γλυκοπαραμυθοπωλείο, το Little Kook, με πολλά κέικ και διακόσμηση με αναφορές σε γνωστά παραμύθια! Απέναντι βρίσκεται και η παραμυθένια οδός Πιττάκη με τα φωτιστικά που φτιάχνουν έναν «υπέροχο» ουρανό σε αυτόν το μικρούλη γκρίζο δρόμο. Στην οδό Ήβης, βρίσκεται το Σχολείο Παιχνιδιού, για θεατρικό παιχνίδι και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά από 2 ετών, όπου διοργανώνονται και παιδικά πάρτι.

Κοντά στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων, είναι το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης με το καφέ με τις υπέροχες τοιχογραφίες στον τελευταίο όροφο. Απέναντι θα βρείτε το Κέντρο Νεότερης Κεραμικής, όπου διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα με βάση τον πηλό τα Σαββατοκύριακα για παιδιά από 5 ετών. Να γνωρίζετε εκ των προτέρων για να προετοιμάσετε τα παιδιά σας ότι τα δημιουργήματά τους θα τα παραλάβετε μια άλλη μέρα, αφού ψηθούν στον ειδικό φούρνο. Όσο τα παιδιά σας δημιουργούν, το Κέντρο προσφέρει καφέ στην υπέροχη αυλή του, αλλά αν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι, πρέπει να το προμηθευτείτε απ’ έξω (κοντινότερο σημείο η πλατεία Αγίων Ασωμάτων). Σε αυτήν την πλατεία, βρίσκεται επίσης ο Χώρος Τέχνης Ασωμάτων, όπου το Θέατρο Κούκλας της Ιρίνας Μπόικο “White Puppet” παρουσιάζει τα Σαββατοκύριακα κουκλοθεατρικές παραστάσεις για παιδιά από 2,5 ετών. 

Μπαίνοντας στην Ερμού, βρίσκεται ο Κήπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου συχνά διοργανώνονται δρώμενα και για παιδιά. Λίγο παρακάτω, βρίσκεται η είσοδος του Αρχαιολογικού Χώρου του Κεραμεικού και του Μουσείου του. Μπορείτε να τον επισκεφτείτε μόνοι σας για μια όμορφη ανοιξιάτικη βόλτα ή με τις Κυριακάτικες Βόλτες με ειδικούς ξεναγούς για παιδιά! 



Κι έτσι φτάνουμε στο Γκάζι και στην αναβαθμισμένη Τεχνόπολη με τις ωραίες εκθέσεις και δράσεις του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Είναι πάντα μια ωραία οικογενειακή βόλτα, καθώς υπάρχει καφέ-εστιατόριο δίπλα σε παιδική χαρά, ενώ πίσω από το Παρατηρητήριο, υπάρχει μια άλλη «εναέρια» παιδική χαρά για μεγαλύτερα παιδιά. Μία φορά το μήνα, διοργανώνεται η Κυριακή στην Τεχνόπολη με εκδηλώσεις για παιδιά, ενώ στο πλαίσιο των εκθέσεων, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά συνήθως από 5 ετών. Παρακολουθείστε το πρόγραμμα εδώ.

Στον πεζόδρομο της Μυκηνών βρίσκεται η σχολή Τσίρκου Circus Dayz όπου τα Σαββατοκύριακα γίνονται μαθήματα ακροβατικών για παιδιά από 3 ετών και διοργανώνονται και παιδικά πάρτι. Περιμένοντας τα παιδιά σας να τελειώσουν τα χούλα χουπ και τα παιχνίδια ισορροπίας, μπορείτε να καθίσετε στην αυλή του Κεραμείου για καφέ και για κάτι ελαφρύ στη Λεωνίδου, ενώ δίπλα, στο χέρι σουβλάκια θα βρείτε στον Έλβις. Στην Κεραμεικού, ωραίο καφέ με ελαφριά γεύματα έχει το Cabezon, το οποίο επίσης έχει ωραία εσωτερική αυλή με χαλίκια (πάρτε αλλαξιά!) ενώ κανονικό εστιατόριο είναι το Αθήρι, το οποίο επίσης έχει αυλή και συχνάζουν οικογένειες (μπορεί να πετύχετε και τραπέζι βάφτισης ενίοτε!). Καλή βόλτα! 

Για ακόμα περισσότερες ιδέες για ταξίδια και βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το mamakitasite.wordpress.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης