Νύχτες Πρεμιέρας: Ο δεκάλογος

Νύχτες Πρεμιέρας: Ο δεκάλογος

Τι δεν πρέπει να χάσεις στο φεστινό φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας

Νύχτες Πρεμιέρας: Ο δεκάλογος
Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Ανεξαρτήτως κρίσης, εκλογών και… capital controls. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφει για 21η χρονιά από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1 & 2, Οπερα 1 & 2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδας και στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Η επίσημη πρεμιέρα του φετινού φεστιβάλ γίνεται με μία από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες του φετινού χειμώνα, τη «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο, σκηνοθέτη της αριστουργηματικής «Τέλειας ομορφιάς», με τους Μάικλ Κέιν και Χάρβεϊ Καϊτέλ να αναζητούν το νόημα της ζωής. Η συνέχεια του φεστιβάλ αναμένεται συναρπαστική. Σας παρουσιάζουμε τον -κατά τη γνώμη μας- Δεκάλογό του. Ή αλλιώς ό,τι δεν πρέπει να χάσετε…

Κλείσιμο

Les cowboys

Πρεμιέρες με… υπογραφή
Ανάμεσα στις πολλές και ενδιαφέρουσες πρεμιέρες του φεστιβάλ ξεχωρίζουμε τρεις, που φέρουν τις υπογραφές σημαντικών ανεξάρτητων δημιουργών. Ο Λοράν Καντέ, ο σκηνοθέτης του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες «Ανάμεσα στους τοίχους», ξαναχτυπά με την «Επιστροφή στην Ιθάκη» και κεντρικό ήρωα έναν συγγραφέα που επιστρέφει στην Κούβα μετά από 16 χρόνια αυτοεξορίας. Η Κάθριν Χάρντγουικ, σκηνοθέτρια του «Δεκατριών» και του “Twilight”, επιστρέφει με εντελώς διαφορετικό στιλ με το «Μου λείπεις ήδη», μία ταινία-ύμνο στη γυναικεία φιλία με πρωταγωνίστριες την Ντρου Μπάριμορ και την Τόνι Κολέτ. Τέλος, ο σεναριογράφος της τελευταίας ταινίας του Ζακ Οντιάρ “Dheephan”, Νοέ Ντεμπρέ, υπογράφει το “Les cowboys”, ένα μοντέρνο, πολιτικό γουέστερν με πρωταγωνίστρια μία 16χρονη που εξαφανίζεται με τον Αραβα φίλο της και προσηλυτίζεται στο Ισλάμ.

Μουσική… στη διαπασών
Με τη μουσική στο τέρμα, το τμήμα «Μουσική & Φιλμ» αποδεικνύεται για ακόμα μία χρονιά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα του φεστιβάλ. Κρατήστε δύο must see. Τη θρυλική τριλογία της Πενέλοπε Σφίρις «Η παρακμή του δυτικού πολιτισμού», που αποτελείται από τρεις ταινίες γυρισμένες το 1981, το 1988 και το 1998 και οι οποίες μας ταξιδεύουν από την καλιφορνέζικη πανκ στα χρόνια του μέταλ και από εκεί στους no future νεολαίους του LA στα late '90s. Και το «Ακου τι θα πει ο Ντάνι» του Μπρένταν Τόλερ, ένα ντοκιμαντέρ-πορτρέτο του ιδρυτή της Elektra Records, Ντάνι Φιλντς, του ανθρώπου που άλλαξε τη μουσική κουλτούρα των ’60s και ’70s κάνοντας γνωστούς τους Doors, Stooges, Ramones, Λου Ριντ.


Επιστροφή στην Ιθάκη

Μία προβολή για όλους
Οι Νύχτες Πρεμιέρας σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία καθολικά προσβάσιμη για όλους κινηματογραφική προβολή. Το «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη θα προβληθεί με ακουστική περιγραφή για τυφλούς και άτομα με περιορισμένη όραση και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους (SDH). Μακάρι να υπάρξει συνέχεια…

Ντοκιμαντέρ πέντε αστέρων
Τα ντοκιμαντέρ του φετινού φεστιβάλ είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Δύο όμως φέρουν την υπογραφή ενός σπεσιαλίστα του είδους, του Αλμπερτ Μέιζλς, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 88 ετών. Τα δύο τελευταία ντοκιμαντέρ της καριέρας του είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα. Μη χάσετε το «Αιρις» του 2014, ένα μεθυστικό πορτρέτο του επονομαζόμενου «σπάνιου πουλιού της μόδας», της σχεδιάστριας Αιρις Απφελ, από τη θεαματική της άνοδο στη νεοϋορκέζικη σκηνή του ’50 μέχρι και σήμερα, στα 93 της χρόνια. Οπως επίσης και το «Εν κινήσει» του 2015, το κύκνειο άσμα του Μέιζλς, στο οποίο κινηματογραφεί τις ιστορίες των επιβατών του Empire Builder, του μεγαλειώδους τρένου που πραγματοποιεί το ταξίδι Σιάτλ-Σικάγο.

Ελληνικές φωνές
Το ελληνικό τμήμα δηλώνει και φέτος δυναμικό «παρών» με μία σειρά άκρως αντιθετικών αισθητικά και υφολογικά ελληνικών ταινιών. Από τη νέα ταινία της Ελισάβετ Χρονοπούλου «Μικρή Αρκτος», μία ιστορία δύο ανθρώπων που παλεύουν να αγαπηθούν, και το αλληγορικό «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή, στο οποίο ένα αλλόκοτο πλάσμα αναστατώνει τους κατοίκους ενός νησιού, μέχρι τις νουάρ επιρροών «Μαριονέτες» του Παντελή Καλατζή και τα… επικά «Καλιαρντά» της Πάολα Ρεβενιώτη, που περιγράφουν την περίφημη αργκό των gay.


Μου λείπεις ήδη

Το όνομά του… Νίκολας Ρεγκ
Ανακαλύψτε επτά ταινίες-σταθμούς του 87χρονου σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη, που πριν ακόμα σκηνοθετήσει για πρώτη φορά στην καριέρα του το 1970 μετρούσε ήδη 23 χρόνια στην κινηματογραφική παραγωγή. Ανάμεσα τους και το “The Man who fell to earth’’ του 1976 με τον… εξωγήινο Ντέιβιντ Μπάουι, ένα sci-fi κομψοτέχνημα που εξερευνά την παρακμή του δυτικού πολιτισμού.

Απλά… Σίρλεϊ Κλαρκ
Την έχουν ονομάσει θηλυκό Κασσαβέτη. Το βέβαιο είναι ότι η Σίρλεϊ Κλαρκ, 18 χρόνια μετά τον θάνατό της, παραμένει η ιέρεια του αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά. Μία μοναδική ευκαιρία να την ανακαλύψετε μέσα από ένα μοναδικό αφιέρωμα με δέκα ταινίες της. Από το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ «Ρόμπερτ Φροστ: Ενας εραστής φιλονικεί με τον κόσμο» (1963) μέχρι το «Πορτρέτο του Τζέισον» (1967), ένα αυτοσχέδιο ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή έναν μαύρο ομοφυλόφιλο, που έκανε τον Μπέργκμαν να δηλώσει ότι ήταν το πιο απίστευτο φιλμ που είχε δει ποτέ.

Gay icon
Ο Εϊτάν Φοξ είναι από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του Ισραήλ. Ανοιχτά ομοφυλόφιλος, δεν φοβάται να μιλήσει μέσα από τη φιλμογραφία του για γκέι θέματα. Στο φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πέντε ταινίες του. Μεταξύ άλλων, το “Yossi & Jagger” (2002) που σκιαγραφεί την ερωτική σχέση δύο Ισραηλιτών στρατιωτών και το “Bubble” του 2006 που θέτει το ερώτημα «τι είναι αγάπη;» μέσα από την ιστορία τριών νέων, μίας πολιτικής ακτιβίστριας και των δύο γκέι συγκατοίκων της στο Τελ Αβίβ, ο ένας εκ των οποίων ερωτεύεται έναν Παλαιστίνιο.


Εν κινήσει

Σον… ο νεότερος
Η Σίρλεϊ Κλαρκ θα μπορούσε να είναι γιαγιά του! Ο Σον Μπέικερ είναι από τους νεότερους κινηματογραφιστές που τα τελευταία 15 χρόνια υπηρετούν με συνέπεια το ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά. Οι Νύχτες Πρεμιέρας τον συστήνουν στους Αθηναίους σινεφίλ μέσα από τέσσερις εμβληματικές ταινίες του, όπως το “Prince of Broadway”, αλλά και το τελευταίο του πόνημα “Tangerine”, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς και βραβεύτηκε με την Ανεξάρτητη Κάμερα στο φετινό Κάρλοβι Βάρι.

Τρόμος και φόβος
Οι Νύχτες Πρεμιέρας πάντα φυλάνε για τους ξενύχτηδες σινεφίλ μερικές cult ταινίες τρόμου. Εμείς όμως εδώ δεν αναφερόμαστε σε αυτές, αλλά σε δύο φιλμ από το Πανόραμα, που θα σας προκαλέσουν ανατριχίλα. Το ένα είναι το «Απαγορευμένο δωμάτιο» των Γκάι Μάντιν και Εβαν Τζόνσον από τον Καναδά, που θέλει τα μέλη του πληρώματος (ανάμεσά τους η Σαρλότ Ράμπλινγκ και ο Ματιέ Αλμαρίκ) ενός παγιδευμένου στον βυθό υποβρυχίου να καταφεύγουν στα πιο σκοτεινά τους ένστικτα. Και το άλλο, το «Ιστορίες του υπερφυσικού» του Ραούλ Γκαρσία. Πέντε ιστορίες του Εντγκαρ Αλαν Πόε, που γίνονται animation. Ανάμεσα στις φωνές που ντύνουν τις ιστορίες τρόμου είναι αυτές του καθηλωτικού Κρίστοφερ Λι στο κύκνειο άσμα του και του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.

* Διαβάστε περισσότερα στο www.metropolispress.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης