Ευρώπη: ομοσπονδία ή τέλος
Χρήστος Ράπτης

Χρήστος Ράπτης

Ευρώπη: ομοσπονδία ή τέλος

Δεν ξέρω αν ο Τσίπρας θα καταφέρει την Κυριακή να κάνει την ανατροπή και να έρθει πρώτο κόμμα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς -την πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη στην Ιστορία της χώρας-, ξέρω όμως ότι κατάφερε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Κυρίως όμως κατάφερε -αυτό που δεν κατάλαβαν έγκαιρα ή δεν μπόρεσαν οι αντίπαλοί του-, να επαναφέρει το ελληνικό πρόβλημα ως πρόβλημα της Ευρώπης.

O Τσίπρας δεν κατάφερε να κάνει την ανατροπή και να έρθει πρώτο κόμμα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς -την πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη στην Ιστορία της χώρας-, ξέρω όμως ότι κατάφερε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Κυρίως όμως κατάφερε -αυτό που δεν κατάλαβαν έγκαιρα ή δεν μπόρεσαν οι αντίπαλοί του-, να επαναφέρει το ελληνικό πρόβλημα ως πρόβλημα της Ευρώπης.

Είναι κοινό μυστικό ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η δημοσιονομική πειθαρχία που επέβαλε η Γερμανία για να εξαναγκάσει τις χώρες του Νότου να αντιμετωπίσουν το χρέος τους απέτυχε. Η βίαιη (και αναγκαία) περιστολή των κρατικών δαπανών, οι περικοπές των εισοδημάτων που μείωσαν την κατανάλωση και η αδυναμία του κράτους να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα υποδομών έβαλαν την Ελλάδα στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, αποδομώντας σταδιακά την οικονομία της. Χωρίς ανάπτυξη η Ελλάδα ήταν καταδικασμένη να μείνει στο περιθώριο και να χάσει μια κρίσιμη δεκαετία που θα την έφερνε πολλές δεκαετίες πίσω. Το ίδιο περίπου πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους και αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν τον δρόμο των σκληρών δημοσιονομικών προσαρμογών.

Κλείσιμο
Είναι προφανές ότι αν η Γερμανία δεν αποφασίσει να εγκαταλείψει την αδιέξοδη αυτή πολιτική, η ευρωζώνη αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της διάλυσης. Η μοναδική λύση για να μπορέσει η Ευρώπη να ξεπεράσει αυτή τη θανάσιμη κρίση χρέους είναι να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης. Και για να μπορέσει η Ευρώπη να τον βρει θα πρέπει να διαχειριστεί κεντρικά το χρέος της εκδίδοντας ευρωομόλογα και τυπώνοντας αναγκαστικά χρήμα, που θα ενισχύσουν προσωρινά τον πληθωρισμό, θα βοηθήσουν όμως την επανεκκίνηση της οικονομίας της. Τα ευρωομόλογα θα ανοίξουν και τον δρόμο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που είναι αυτός της ομοσπονδίας. Αν αντιθέτως κυριαρχήσει ο φόβος της Γερμανίας και η Ευρώπη συνεχίσει αυτή την παραλυτική εμμονή σε μια αδιέξοδη λιτότητα, είναι προφανές ότι το τέλος θα είναι κοντά.
Υπό αυτή την έννοια ο Τσίπρας ανέλαβε ένα μεγάλο ρίσκο θέτοντας την Ευρώπη προ των ευθυνών της…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ