Επιστημονική αλήθεια και ιδεοληψίες
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Επιστημονική αλήθεια και ιδεοληψίες

Η Υπουργός Παιδείας της παρούσας κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, έγραψε στο μήνυμα της προς την εκπαιδευτική κοινότητα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου:

“…Αποτελεί διδαχή και αναδεικνύει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας. Η έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις που τον απειλούν, συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην μακραίωνη ιστορία μας. Η ισχύς αυτή πηγάζει από την ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν...”

Η αναφορά της Υπουργού στην “έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις που τον απειλούν, συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην μακραίωνη ιστορία μας” προκάλεσε την αντίδραση του τελευταίου Υπουργού Παιδείας της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος έγραψε, μεταξύ άλλων, τα απίστευτα!...

“…Η κ. Υπουργός προβάλλει έναν βιολογισμό που πάντα είναι ευπρόσδεκτος και προσφιλής στα ακροδεξιά ακροατήρια. Απίστευτο αλλά αληθινό!... διάφοροι γραφικοί έχουν επιχειρήσει να μας πείσουν για την ανωτερότητα των Ελλήνων. Τώρα τη σκυτάλη παίρνει η κ. Υπουργός και σε δύο γραμμές «συνοψίζει» την ιστορία των Ελλήνων. Για καλή μας τύχη, κατά την Υπουργό, κυριάρχησαν τα «καλά DNA», κάτι που αποτυπώνεται στην “μακραίωνη ιστορία” μας.

Ο νεοφιλελευθερισμός ανάγει το «άτομο» σε κυρίαρχο στοιχείο της ιδεολογίας του και αποτελεί συγκροτητικό της στοιχείο. Μικρό είναι το άλμα, από το άτομο στο DNA του. Εκεί έχει τις ρίζες του ο ρατσισμός: το διαφορετικό είναι εγγεγραμμένο στο DNA, και οποιοσδήποτε διαφέρει από τον λευκό ευρωπαίο είναι κατώτερος. Δοκιμασμένη συνταγή που βρίσκει οπαδούς στα πιο καθυστερημένα κοινωνικά στρώματα. Ευτυχώς για εμάς τους Έλληνες, είμαστε ανώτεροι όλων, το πιστοποιεί η ιστορία μας, το πιστοποιεί το DNA μας, μας το λέει και η Υπουργός.

Η αγωνία της ΝΔ να διευρυνθεί προς τα ακροδεξιά, να συγκροτήσει μία ιδεολογία προσφιλή στο ακροδεξιό ακροατήριο είναι προφανής από τις δηλώσεις στελεχών της. Με αφορμή τον χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας προς μαθητές και εκπαιδευτικούς για την 28η Οκτωβρίου, οι προσπάθειες συγκρότησης αυτής της ιδεολογίας απέκτησαν μία πρόσθετη νομιμοποίηση.

Η χρήση του βιολογικού ανταγωνισμού για την ερμηνεία κοινωνικών συμπεριφορών και ιστορικών γεγονότων, εκφέρεται πλέον από τα πιο επίσημα χείλη….”

Αλλά αφού ο πρώην Υπουργός Παιδείας, τόσο αβίαστα και προκλητικά, μπαίνει σε επιστημονικά θέματα που αφορούν την γενετική, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι:

Ο Homo sapiens (ο έμφρων άνθρωπος), εμφανίσθηκε στις κοιλάδες της Ανατολικής Αφρικής, πριν 300.000 χρόνια περίπου.

Το γενετικό υλικό (το DNA και οι γονιδιακοί τόποι) του κάθε ανθρωπίνου όντος, είναι διαφορετικό.

Υπάρχουν γενετικές ομοιότητες , που παρουσιάζονται σε διάφορες εθνότητες και που, ως γνωστό, καταγράφονται με την ανάλυση του DNA.

Κλείσιμο
H επιστημονικά αποδεδειγμένη διαφορετικότητα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ανωτερότητα ή κατωτερότητα. Άλλωστε, είναι τόσο πολλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου, που είναι τουλάχιστο αστείο να απομονώσουμε ορισμένα (π.χ. χρώμα κ.λ.π.) και να κατατάξομε τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους!...

Όσον αφορά την προέλευση και την ομοιογένεια των Ελλήνων, έγκυρες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει, ότι σε συντριπτικό ποσοστό οι σημερινοί Έλληνες έχουν το ίδιο DNA με τους αυτόχθονες κατοίκους της Ελλάδας της προϊστορικής εποχής. Δηλαδή με απλά λόγια ότι οι σημερινοί Έλληνες έχουν το DNA των Αρχαίων Ελλήνων.

Και είναι ιστορικά καταγεγραμμένο, ότι από αρχαιοτάτων χρόνων, οι Έλληνες είχαν ιδιαίτερη ευαισθησία στην έννοια της πατρίδας, του πάτριου εδάφους και είχαν διακριθεί για τους αγώνες τους , για την διατήρηση της ανεξαρτησίας τους…Αυτή την επιστημονική και ιστορική αλήθεια, προφανώς η Υπουργός Παιδείας εννοεί με την φράση
“έμφυτη τάση του λαού μας”.

Τι σημαίνει αυτό; Σίγουρα δεν αποτελεί επιχείρημα φυλετικής υπεροχής μας.. Και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα ρατσιστικών απόψεων και πρακτικών. Ούτε και ως άλλοθι για την επιστημονική επένδυση ακραίων εθνικιστικών ιδεολογιών, οι οποίες, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη περίοδο, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα μας.

Αλλά ούτε θα πρέπει να παραποιείται η επιστημονική αλήθεια στο όνομα μιας στρεβλής «προοδευτικότητας»...

Μπορεί η πατρίδα μας να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, λόγω οικονομικών και γεωπολιτικών συγκυριών. Την ιστορία μας όμως, την προέλευσή μας και το DNA μας, δεν μπορεί κανείς να ακυρώσει. Είτε από τους απέξω, είτε από τους από μέσα. Και κυρίως από τους κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες , που δυστυχώς διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας και της Παιδείας μας τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί η ιδεοληψίες, ήταν από την αρχαιότητα απέναντι από την επιστήμη .

Αλλά η επιστήμη, πάντα έβγαινε , όπως ήταν φυσικό, νικητής !

* Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης Είναι καθηγητής καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ