195 χρόνια μετά...
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

195 χρόνια μετά...

Στις παρυφές της πρωτεύουσας της Σάμου, σε ένα ειδυλλιακό καταπράσινο τοπίο με εκπληκτική θέα, φωλιάζει μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες του καιρού μας. Ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, το hot spot, που εγκατέστησε στο νησί η προηγούμενη κυβέρνηση .Που μέσα από ιδεοληψίες, ανικανότητα και υποχωρητικότητα , δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις αποφάσεις των ισχυρών του πλανήτη.

Των ισχυρών, που έχουν τεράστια ευθύνη για το προσφυγικό δράμα.

Των ισχυρών, που οι πολιτικές και οι δράσεις τους ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες κατατρεγμένους και απελπισμένους να αναζητήσουν σωτηρία . Και μαζί με αυτούς, να βρουν ευκαιρία οικονομικοί μετανάστες όχι από εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη, να εισέλθουν στην χώρα μας..

Σε ένα κέντρο που χωράει μόλις 700 ανθρώπους, «φιλοξενούνται» σήμερα πάνω από 4000!.

Οι περιγραφές των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στο κέντρο αυτό, δεν μπορούν να αποτυπώσουν την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Η αποπνικτική δυσοσμία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα σε αρκετή απόσταση από την είσοδο του κέντρου, προϊδεάζει για το τι θα αντικρίσει κάποιος. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των φυλών, στοιβαγμένοι σε προκατασκευασμένα καταλύματα και σκηνές… Παιδιά ξυπόλυτα, να περιφέρονται στο χώμα.. Ρούχα απλωμένα πάνω στους φράχτες. Και η απόγνωση να πλανάται παντού.

Και ο ταλαιπωρημένος Σαμιώτης, που πηγαίνει στο σκληρό μεροκάματο, στο χωράφι, στο αμπέλι, στο μαγαζί, στο ψάρεμα, βιώνει καθημερινά αυτή την κατάσταση.. Και τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, προφανώς αναρωτιούνται γιατί να συμβαίνει αυτό στην πατρίδα τους. Και ο Σαμιώτης ασθενής που ζητά ιατρική βοήθεια, βλέπει το νοσοκομείο του νησιού, που ήταν ήδη προβληματικό από άποψη στελέχωσης και υποδομών, να στενάζει κάτω από την πίεση των προσερχομένων, αφού καλείται να εξυπηρετήσει υπερδιπλάσιο πληθυσμό.

Στον αντίποδα, ο άνθρωπος των μεγάλων αστικών κέντρων της Ευρώπης και της χώρας μας, καθισμένος στον αναπαυτικό καναπέ του παρακολουθεί από την τηλεόραση τις σκηνές του προσφυγικού δράματος, και προφανώς είναι ικανοποιημένος, αφού βλέπει λιγότερους πρόσφυγες ή οικονομικούς μετανάστες στη γειτονιά του σε σχέση με προηγούμενες χρονιές… Γιατί οι αποθήκες ανθρώπινων ψυχών στα νησιά του Ανατολικού αιγαίου συνεχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά! Και δεν μπορούν να δουν και να κατανοήσουν το δράμα του νησιώτη που καθημερινά αντικρίζει αυτές τις εικόνες.. Δράμα ,που στο τέλος γίνεται οργή προς όλους…
-Προς στο Ελληνικό κράτος, που διαχρονικά δεν σχεδίασε και δεν υλοποίησε διαδικασίες συντεταγμένης υποδοχής των προσφύγων.

-Προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους πέραν του Ατλαντικού συμμάχους μας, που ενώ ευθύνονται για την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την δημιουργία του κύματος των προσφύγων, περιορίζονται σε ευχολόγια και παραινέσεις.

-Προς τους άσπονδους «φίλους» μας, τους Τούρκους, που ανέπτυξαν στην πλάτη των δυστυχών αλλά και της χώρας μας, την πιο επικερδή επιχείρηση μαύρου χρήματος της εποχής μας, του εμπορίου ανθρωπίνων ψυχών…
Κλείσιμο
Οργή, τέλος, και παράπονο προς την ίδια του την μοίρα, που οι εικόνες της σύγχρονης αυτής δυστυχίας, προστίθενται στις συλλογικές μνήμες του δικού μας, του ελληνικού δράματος του ξεριζωμού το 1922…
…Στις 6 Αύγουστου, η Σάμος γιόρτασε τα 195 χρόνια από την νικηφόρα ναυμαχία των στενών της Μυκάλης…Τότε, που οι Σαμιώτες απέκρουσαν την προσπάθεια των Τούρκων να εισβάλουν στο νησί, παρότι οι Τουρκικές ακτές απέχουν μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα.

Τότε , που ο Ελληνικός στόλος κατατρόπωσε τον Τουρκικό… Και η Σάμος κρατήθηκε ελεύθερη και Ελληνική.

Και 195 χρόνια μετά , τραγική ειρωνεία, ο ζωτικός χώρος του ηρωικού νησιού, καταλαμβάνεται με ειρηνική εισβολή από την Ανατολή. Καταλαμβάνεται, όχι με τα όπλα εχθρών, αλλά από άοπλους κατατρεγμένους πρόσφυγες αλλά και ευκαιριακούς οικονομικούς μετανάστες… Που το μόνο τους όπλο είναι ένα εγκληματικό μίγμα ιδεοληψιών , ανικανότητας και ενδοτικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης και οι στυγνές σκοπιμότητες των «συμμάχων» μας.

… Η νέα όμως κυβέρνηση , που με την ψήφο του Ελληνικού λαού ανέλαβε την εξουσία, έχει δεσμευτεί για την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Στις επισκέψεις του στην Σάμο, ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Όχι νέο hot spot στο νησί. Μόνο κέντρο ταχείας ταυτοποίησης αυτών που ζητούν άσυλο. Προώθηση όσων δικαιούνται και απέλαση σε όσους δεν δικαιούνται.

Και αυτή την δέσμευση, είμαστε σίγουροι ότι η νέα κυβέρνηση θα την τηρήσει.

Γιατί αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι από την σωστή πλευρά της ιστορίας.

Γιατί αυτή η κυβέρνηση, πιστεύει ότι υπάρχουν σύνορα.

Σύνορα, που οι Σαμιώτες υπερασπίσθηκαν με αγώνες και αίμα.

Γιατί αυτή η κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ,τιμά τους ήρωες που κράτησαν την Σάμο ελεύθερη με το αίμα τους, πριν 195 χρόνια!...


Χριστόδουλος Στεφανάδης - Βουλευτής Ν.Σάμου\καθηγητής καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ