Η Χώρα των Μακάρων…
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Η Χώρα των Μακάρων…

Η χώρα των Μακάρων στην ελληνική μυθολογία, ήταν μια φανταστική χώρα που πήγαιναν οι ψυχές των ηρώων και γενικά των επιφανών ανδρών μετά τον θάνατό τους…

Ειδικότερα, ήταν φανταστικά νησιά, που βρισκόταν στην άκρη του γνωστού τότε κόσμου , πέρα από τον «Δυτικό Ωκεανό». Το έδαφος της χώρας αυτής που την δρόσιζαν οι «αύρες του ωκεανού», ήταν πολύ γόνιμο και έδινε καρπούς τρεις φορές τον χρόνο.

Στην χώρα αυτή, ευφραινόταν, όχι μόνο οι ήρωες, αλλά και όλοι οι αναμάρτητοι της επίγειας ζωής…Δηλαδή, ήταν μια κάπως διαφορετική εκδοχή του χριστιανικού παραδείσου, που σύμφωνα με την θρησκεία μας, πηγαίνουν μόνο οι αναμάρτητοι.

Οι σοφοί πρόγονοί μας, επινόησαν την «χώρα των μακάρων» για να «στεγάσουν» τιμητικά επιφανείς άνδρες μετά τον θάνατό τους. Στην σημερινή εποχή, ίσως μια τέτοια μακάρια χώρα, να μπορούσε να αποτελέσει πατρίδα και πολλών άλλων …

Συμπολιτών μας π.χ. , που κινούνται ενάντια στην λογική. Στην λογική που οι σοφοί μας πρόγονοι θαύμαζαν και στήριξαν βασικά την φιλοσοφία τους για την ζωή και τον θάνατο, που στήριξαν τις απόψεις τους για τον προορισμό του ανθρώπου, για τις αξίες του και για την αρετή.

Πρόσφατα παραδείγματα της εποχής μας.

Στην παγκόσμια τρικυμία που έχει προκαλέσει η πανδημία του φονικού κορωνοϊου, συμπολίτες μας , παραβλέπουν τα γεγονότα που η επιστήμη παραθέτει . Παραβλέπουν τα άριστα αποτελέσματα που έφεραν τα μέτρα που η πατρίδα μας πήρε έγκαιρα. Παραβλέπουν τις ελάχιστες απώλειες ανθρωπίνων ζωών που η Ελλάδα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες έχει καταγράψει.

Κλείσιμο
Παραβλέπουν ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας στάθηκε όρθιο μέχρι σήμερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας… Σε αντίθεση με τα συστήματα υγείας άλλων Δυτικών χωρών ,συστήματα που θεωρούσαμε καλύτερα από το δικό μας…

Συμπολίτες μας, που παρόλα αυτά τα αντικειμενικά γεγονότα, αμφισβητούν, ότι υπήρξε πανδημία. Αμφισβητούν ότι ο κορωνοϊός είναι επικίνδυνος. Αμφισβητούν ότι οι καταγεγραμμένοι θάνατοι, οφείλονται στην νέα αυτή λοίμωξη.

Αμφισβητούν ότι ήταν απαραίτητα τα περιοριστικά μέτρα και η καραντίνα. Αμφισβητούν ότι αντικειμενικά η χώρα μας απετέλεσε παράδειγμα επιτυχούς αντιμετώπισης της πρωτοφανούς πανδημικής κρίσεως.

Αλλά προχωρούν και πάρα πέρα. Προσπαθούν, ακόμα και με συκοφαντικά επιχειρήματα, να απαξιώσουν διακεκριμένους Έλληνες επιδημιολόγους, όπως τον Σ. Τσιόδρα, και άλλους επιτυχημένους θεσμικούς παράγοντες, όπως τον Ν. Χαρδαλιά…
Άλλο πρόσφατο παράδειγμα.

5 Μαΐου 2010. κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων, ομάδα αγνώστων ατόμων, τα οποία θεωρείται ότι ήταν αναρχικοί, έριξε βόμβες μολότοφ μέσα στην τράπεζα Mafin .Την ώρα εκείνη, βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 30 εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η πυροσβεστική και τρία άτομα πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού.

Το τραγικότερο ήταν ότι μια υπάλληλος που κάηκε , ήταν έγκυος … Η ταυτότητα των φυσικών αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. Εκ των υστέρων, στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

Μετά δέκα χρόνια, η παρούσα Ελληνική κυβέρνηση, αποφάσισε να τιμήσει την μνήμη των αδικοχαμένων, στον βωμό της μισαλλοδοξίας. Αποφασίσθηκε η τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας στο σημείο της τραγωδίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κάλεσε όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, να παραστούν στην τελετή τιμώντας την μνήμη των νεκρών… Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στα αποκαλυπτήρια της πλάκας αλλά θα καταθέσει μόνος του στεφάνι. … Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει σε ανακοίνωση του, για επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης.

Δηλαδή κάνει δίκη προθέσεων, αντί να σταθεί και να εξάρει στο γεγονός, ότι μετά δέκα χρόνια μια Ελληνική κυβέρνηση τιμά αδικοχαμένους πολίτες, παράπλευρες απώλειες ανεξέλεγκτου εκείνη την εποχή πολιτικού μίσους…

Αυτά είναι δύο πού πρόσφατα παραδείγματα , περιθωριακής σκέψης αλλά και τοξικής εμπάθειας συμπολιτών μας.

Συμπολιτών μας, που στην καλύτερη περίπτωση, σκέπτονται και ζουν σε ένα διαφορετικό κόσμο. Σε ένα κόσμο όμως, που αποτελεί μικρή μειοψηφία της τρέχουσας Ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής ζωής. Αυτό καταγράφεται σε διαδοχικές δημοσκοπήσεις. Και αφορά την διαχείριση της πανδημίας , αλλά και την άποψη της κοινωνίας μας για τα φρικτά γεγονότα της Marfin…

Στην αρχαιότητα, την χώρα των μακάρων, επεφύλασσαν για πατρίδα οι πρόγονοί μας για τους ήρωες και τους ξεχωριστούς..

Σήμερα μια τέτοια φανταστική χώρα, ίσως να είναι καταλληλότερη πατρίδα για τους πολύ λίγους συμπολίτες μας, που αποφασίζουν να κινηθούν πέρα από την λογική της επιστήμης και πάνω από την συλλογική πεποίθηση της Ελληνικής κοινωνίας.

Μιας κοινωνίας, που ευτυχώς, έχει αποφασίσει αμετάκλητα να προχωρήσει δημιουργικά προς το μέλλον !


*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK