Στέλιος Γρηγορίου

Μετά το συλλαλητήριο τι ;

Στέλιος Γρηγορίου

Με ραγδαίους ρυθμούς εξελίσσεται η καταγραφή της αδήριτης δυσαρμονίας της κυβέρνησης προς το εκλογικό σώμα.

Με ακόμη γοργότερους ρυθμούς ο πατριωτισμός των Ελλήνων κατέστη ενεργός πολιτική δυναμική και ανέλαβε την προστασία των θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος και της εθνικής του αξιοπρέπειας. 
 
Εν τούτοις, η κυβέρνηση, αμετανόητη, με συμπεριφορά απόλυτου ενεργουμένου, συνεχίζει ακάθεκτη τις διαπραγματεύσεις που υπολαμβάνουν ότι η ονομασία του γειτονικού κράτους αφεύκτως θα περιλαμβάνει το αδιαπραγμάτευτο, καθότι ιστορικό σύμβολο εθνικής κυριαρχίας, όνομα «Μακεδονία», έστω και υπό την σλαβική εκδοχή του ονόματος, εις την αρίστη των περιπτώσεων.

Εκ παραλλήλου, καθίσταται σαφές ότι ο ήδη εμπεδωμένος, ακόμη και συνταγματικά, αλυτρωτισμός και η εμμονή στην φαντασιακή μακεδονική ταυτότητα, είναι ικανά στοιχεία πυροδοτήσεως γεωπολιτικών ανακατατάξεων στον εγγύς μέλλοντα χρόνο, ενώ η διαπραγμάτευση προδήλως θα αποβεί ατελέσφορη και εις το επίπεδο τούτο, εκτός εάν η ελληνική πλευρά υποχωρήσει και θριαμβολογήσει, εν ου παικτοίς, για την σλαβική παρωνυμία του ονόματος.

 Εν όψει τούτων, γεννάται το επιτακτικό ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι, εάν μετά την «δεδηλωμένη» των ογκωδών συλλαλητηρίων, τα οποία προδικάζουν και την απορριπτική έκβαση ενός πιθανού δημοψηφίσματος, με μόνο δυνατό ερώτημα εάν η Ελλάς προτίθεται να προβεί εις την αναγνώριση της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου, με την συμπερίληψη του ονόματος της Μακεδονίας εις αυτό, έστω και υπό σύνθετη και σλαβική εκδοχή.

Οι κυβερνώντες οφείλουν να κατανοήσουν, πέραν της εξουσιαστικής τους αυταρέσκειας,  με την αναγκαία αναγωγή τους εις τις θεωρητικές και πολιτικές τους αναφορές,  ότι το όριο των υποχωρήσεων ενός ιστορικού λαού, όπως είναι ο ελληνικός, άρχεται και εξικνείται εις την ιστορική του ταυτότητα. Ακόμη και η οικονομική εξαθλίωση, ακόμη και η πολιτική προδοσία δεν είναι ικανά να αλλοτριώσουν την ψυχή μας που είναι το όνομα μας.

Είναι βέβαιον ότι η αποτυχία επιβολής της ιστορικής πειρατείας θα έχει ως αποτέλεσμα ότι ο εθνικισμός της άλλης πλευράς θα παροξυνθεί, θα αποζητήσει διεθνή προστασία, θα πυροδοτήσει μία αβέβαιη σύγκρουση.

Δεν πρέπει να αποκλεισθεί η κατάρρευση της οντότητος αυτής και η επέκταση του Αλβανικού εθνικισμού, υπό την εκδοχή του Κοσσόβου.    

Με βάση αυτά τα δεδομένα πρέπει να σκεφθούμε τα κάτωθι:

1) Η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει πολιτική ήπιας δύναμης (soft power), σε πολιτικό-στρατηγικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, ώστε να γίνει κατανοητό ότι αποτελεί παράγοντα στρατηγικής ισορροπίας και σταθερότητας της περιοχής των Βαλκανίων.

2) Ο χρόνος εργάζεται μακροχρονίως υπέρ της υποχώρησης των Σκοπίων ως προς το εριζόμενο ζήτημα της ονομασίας.

Εν τούτοις, εν όψει του άμεσου κινδύνου διασπάσεως του κρατιδίου, το οποίο δεν είναι γεωστρατηγικά συμφέρον για την Ελλάδα, πρέπει να καλέσουμε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ασκήσουν έναντι των Σκοπίων πολιτική αποκαταστάσεως των πραγμάτων, ώστε να μη θίγονται τα ελληνικά συμφέροντα και να τις θέσουμε προ των ευθυνών τους για την ελλιπή άσκηση διεθνούς διαπραγματευτικής πιέσεως, η οποία εκθέτει την περιοχή σε γεωστρατηγικό κίνδυνο διεισδύσεως της ισλαμιστικής Τουρκίας και ανεξέλεγκτων τζιχαντιστικών στοιχείων.

3) Πρέπει να ζητηθεί επίσημα και ρητά από τα Σκόπια να υιοθετήσουν ΑΜΕΣΑ ένα επίσημο όνομα, που δεν θα φέρει την λέξη Μακεδονία, κατά το ιστορικό ανάλογο του 1973 της εντάξεως στην ΕΕ ως Ηνωμένου Βασιλείου αντί  Μεγ. Βρετανίας, με βάση το δικαίωμα αρνησικυρίας που άσκησε ο μέγας πατριώτης Στρατηγός Ντε Γκώλ. Εάν δεν διαθέτουμε πολιτικό εμβέλειας Ντε Γκωλ πρέπει να αναδείξουμε τον Ελληνα Ντε Γκωλ.

4) Οφείλουν τα Σκόπια να ενεργούν με τον αναγκαίο σεβασμό προς την Ελλάδα και την ιστορία της. Να κληθούν βάσει του άρθρου 6 και 7.2 της Μεταβατικής Συμφωνίας να προβούν στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες για την παράνομη χρήση συμβόλων, που συνιστούν μέρος της ελληνικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ή ιστορικών βιβλίων, που παραποιούν την ιστορία της Ανθρωπότητος και για τον αλυτρωτισμό που παράγουν τα άρθρα του Συντάγματός τους.  

Σε περίπτωση άρνησης να προσφύγουμε μονομερώς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την καταδίκη των προσβολών αυτών και τον ενδημικό αλυτρωτισμό τους (άρθρο 21 της Μεταβατικής Συμφωνίας).

5) Οι ελληνικές επενδύσεις στα Σκόπια να καταστούν στρατηγικό εργαλείο συνεργασίας και όχι απλής οικονομικής συνεργασίας και κερδοσκοπίας. Το Ελληνικό κράτος οφείλει να ελέγξει την οικονομική ροή προς τα Σκόπια, με μέτρα φορολογικού ελέγχου, ενισχύσεως της επενδυτικής συνεργασίας και της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής.

Στα πλαίσια αυτά να προταθεί η υπογραφή Διμερούς Συνθήκης Επενδύσεων (Bilateral Investment Treaty) για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων. 

Εν κατακλείδι, παρά την ενασχόληση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με δύο και πιθανόν τρία αντιθετικά μέτωπα, εν τούτοις, οφείλουμε να ενεργούμε με μακροχρόνια στρατηγική και όχι μετά από 23 έτη από την υπογραφή της Μεταβατικής Συμφωνίας του 1995 και 10 έτη από της συγκυριακής αντιμετωπίσεως της εντάξεως των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008  στο Βουκουρέστι, να επιχειρούμε σπασμωδικά και εις απόλυτη αντιπαράθεση με την συνείδηση του Ελληνικού λαού να αντιμετωπίσουμε ένα μείζον ζήτημα, όταν η αντίδικος πλευρά ενεργεί συστηματικά και με στρατηγικό σχέδιο επί 25 συναπτά έτη.

Ας γίνουμε επιτέλους προμηθείς και όχι ανυπόληπτοι επιμηθείς της διεθνούς κοινότητος.
   -------------
*Ο Στέλιος Γρηγορίου είναι δικηγόρος

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Marvel

Κε Γρηγορίου είστε και δικηγόρος, δηλαδή μορφωμένος άνθρωπος . Όταν γράφεται ένα άρθρο προς δημοσίευση ως επιστήμονας έχετε υποχρέωση να ελέγχεται την αξιοπιστία των πληροφοριών . Βλακείες, φήμες και διαφορά viral που διακινούνται στο διαδίκτυο δεν είναι επιστημονικά αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης. Αναφέρομαι στην καραμπινατη τρολια με τον Ντε Γκωλ. Αυτή η βλακεία διακινείται σε διαφορά σάιτ αμφίβολης προέλευσης και φυσικά αποτελεί τεράστια ανακρίβεια. Οι ίδιοι οι Άγγλοι θέλουν να λέγονται Ηνωμένεο Βασίλειο και γιαυτο μπήκαν με αυτό το όνομα. Ο Ντε Γκωλ δεν ήθελε τους Άγγλους στην τότε ΕΟΚ για δικούς του λόγους, ανεξαρτήτως ονόματος . Θεωρούσε ότι η Αγγλία θα ήταν πράκτορας των αμερικανών και δεν θα διευκόλυνε την ευρωπαϊκή ιδέα. Το θέμα με το όνομα Βρετανία άρχισε να κυκλοφορεί σε διαφορά ελληνικά σάιτ , αποδεικνύοντας ότι ο λαός μας (ακόμα και άνθρωποι με κάποια μόρφωση ) δυστυχώς αρέσκεται σε συνωμοσιολογίες , ιστορικά κουτσομπολιά, και όχι σε ντοκουμέντα. Στην ουσία του άρθρου δεν θα μπω , έχω διαφορετική άποψη. Θεωρώ ότι με τα συλλαλητήρια , τους μακεδονομάχους με τις περικεφαλαίες και τα κιτσαρια , κάνουμε τα πάντα να δημιουργησουμε έναν άλλον εχθρό στα βόρεια σύνορα μας. Με τα καραγκιοζιλίκια τροφοδοτούμε και τους εκεί καραγκιόζηδες (σαν τον γκρουεφσκι). Τα σκοπιά είναι ένα μικρό κράτος, ο λαός του αν τα έχει επισκεφθεί κανείς δεν τρέφει κανένα μίσος για τους Έλληνες ( βασικά μας συμπαθούν περισσότερο από Σέρβο Βούλγαρους, Αλβανούς και Τούρκους ) , εξαρτώνται οικονομικά από εμάς, γενικά θα μπορούσε με μια άλλη πολιτική να είναι αποικία μας. Αν ήταν οι Τούρκοι στη θέση μας από την πρώτη ώρα θα τους καλωσόριζαν σαν αδέρφια ( εδώ τους Κούρδους ο κεμαλ τους ονόμαζε ορεισιβιους Τούρκους). Και στην ουσία του πράγματος, μένουν στην περιοχή της Μακεδονίας 1500 χρόνια . Όσον να ναι κάποιο δικαίωμα στο όνομα το έχουν. Εξάλλου και οι πρόγονοι μας ( οι βυζαντινοι λέω) ως Μακεδόνες Σλάβους τους ανέφεραν. Τους Έλληνες της Μακεδονίας τους ανέφεραν απλά σαν Ρωμαίους . Για τον μέσο βυζαντινό πρόγονο μας το Μακεδονας σήμαινε δυστυχώς σλαβόφωνος. Δυστυχώς έχει γίνει τόση πολιτικάντικη εκμετάλλευση της κακιάς ώρας που ούτε τη δίκη μας ιστορία δεν ξέρουμε καλά. Ας λήξει λοιπόν αυτή η κουταμάρα με έναν λογικό συμβιβασμό , να σώσουν και οι δυο πλευρες τα προσχήματα και να πάμε παρακάτω. Έχουμε πολύ σοβαρούς εχθρούς που από ότι φαίνεται ετοιμάζουν αμφισβήτηση συνόρων (Τουρκία-Αλβανία) , που δεν μας παίρνει να ασχολούμαστε με ανεμόμυλους. Τ

ΟΤΑΝ

Οταν στρατηγική επιλογή των Ελληνικών κυβερνήσεων είναι η ένταξη της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ τότε οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε τελική ονομασία που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία . Αν η στρατηγική επιλογή ήταν "μη ένταξη" μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν . Ενδιάμεση ή διαφορετική οδός δεν υπάρχει .

επαρχιωτης

θα μιληση παλι ο μικυ;

αδέκαστο κοτσύφι

Η Μακεδονία, ο χαλβάς και η φέτα έχουν αξία και σημασία μη διαπραγματεύσιμη. Όχι στην υποτίμηση της ποιότητας. Κάτω τα βλαβερά λιπαρά. Ζήτω το έθνος

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΙ ???

ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ !!!!

hahahaha

poies kale?

ΤΕΝΑΡ

Κύριε Γρηγορίου, για να γίνουν αυτά που γράφετε η κάποια από αυτά που γράφετε μια κυβέρνηση πρέπει να ΘΕΛΕΙ να τα πραγματοποιήσει...

ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Ν' ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΟΛΑ ΣΕ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ (ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ). Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗ NOVARTIS ΚΑΙ ΤΟ TIMING ΠΟΥ ΣΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ F.B.I., ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΑΣ.

Omiros Maris

Agapite file Stelio, endiaferon to arthro ke oi skepsis sou distixos omos den iparxi ke oute prokite na iparxi stin Ellada enas Charles de Gaulle akoma ke ean ton psaxnoume ta epomena 1000 xronia!! Ean theloume enan De Gaulle tha prepi na xana dimiourgithoume apo tin arxi.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία