365 μέρες Δημοτική Αρχή Μαραθώνα!
spyros-pappas01

Σπύρος Παππάς

365 μέρες Δημοτική Αρχή Μαραθώνα!

«Ώδινεν όρος και έτεκε… Τσίρκα»! 

Τον Σεπτέμβριο 2019, ο Δήμος Μαραθώνος ξεκίνησε το τετραετές ταξίδι του με τον «νέο» Δήμαρχο στο τιμόνι. Την ημέρα της ορκωμοσίας, ο Δήμαρχος, αποφασιστικός, προσηνής και ενωτικός έδωσε το στίγμα της φιλοσοφίας του για την Διοίκηση του Δήμου που μας προϊδέαζε για τα καλύτερα. Όλοι λοιπόν περίμεναν να δουν, αφενός μεν το πλάνο των πρώτων 100 ημερών, δηλαδή το πρώτο πλάνο διακυβέρνησης, στο οποίο δείχνουν τις δυνατότητές τους και τα διοικητικά τους χαρίσματα, αφετέρου δε την δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και το πνεύμα ενότητας, συνεννόησης και συνεργασίας που διατράνωναν για το καλό του τόπου.

Αν εσείς είδατε το πλάνο των πρώτων 100 ημερών, την δημοκρατική λειτουργία του Δ.Σ. και την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας, παρακαλώ ενημερώστε και όλους εμάς που δεν τα είδαμε !

Ως είθισται, κάθε νέα Δημοτική Αρχή έχει πάντα μια περίοδο χάριτος.

Στην παρούσα φάση, το ζητούμενο για τη Δημοτική Αρχή Μαραθώνα, δεν είναι απλά μια σειρά θετικών βημάτων, αλλά η επιβολή αλλαγών ικανών να δώσουν στον Δήμο ελπίδα και προοπτική. Και αυτό σίγουρα απαιτεί κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή διαχείριση. Απαιτεί την αναδιάρθρωση και οργάνωση των δομών διοίκησης του Δήμου, οι οποίες τον οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Έχουμε αναφερθεί γι’ αυτά στις δημοσιεύσεις μας : «Πρόταση διοίκησης του Δήμου Μαραθώνος» (Ιούλιος 2018 «Ζω»), «Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη μιζέρια» (Τεύχος 42/2018 «Ζω»), «Πρόταση για ένα νέο μοντέλο τοπικής διακυβέρνησης στο Μαραθώνα» (4/11/2018 «Πρώτο Θέμα»), «Οι 7 Άξονες Διοίκησης που θα αλλάξουν τον Δήμο Μαραθώνος» (8/12/2018 «Πρώτο Θέμα»).

Δυστυχώς για τον Δήμο μας, ο «νέος» Δήμαρχος λειτουργεί κι αυτός ως πολιτικός παλαιάς κοπής. Η δε «νέα» Δημοτική Αρχή αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο πρόχειρη, ελλιπής και κατώτερη των περιστάσεων ! Ο Δήμαρχος πίστευε πως έχοντας μαζί του, ως αιχμή του δόρατος, το Γραφείο Τύπου για την επικοινωνιακή τακτική και προβολή του και χωρίς ουσιαστικό έργο και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ο κόσμος θα τον στήριζε, θα τον υποστήριζε, θα τον επευφημούσε…

Αλλά ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή Μαραθώνα πρέπει να γνωρίζουν ότι για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, δεν χρειάζονται μόνο υποσχέσεις, αλλά σχέδιο, όρεξη για δουλειά, θέληση για προσφορά και αποτέλεσμα. Οι πράξεις μετράνε ! Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν καλά και να το εμπεδώσουν, ότι για την βελτίωση της καθημερινότητας, πέρα από τις εξαγγελίες, τα ευχολόγια και τις φωτογραφίες χρειάζεται δουλειά, πολλή δουλειά !

Κλείσιμο
Η καθημερινότητα λοιπόν είναι αυτή που θα κρίνει τελικά τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους. Στην καθημερινότητα έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν εξετάσεις και από αυτήν θα κριθούν ! Θα προβιβαστούν ή θα μείνουν στάσιμοι ή στην καλύτερη γι’ αυτούς περίπτωση θα μείνουν μετεξεταστέοι ; Στο χρονικό διάστημα που απομένει οφείλουν να το αποδείξουν δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Οφείλουν επίσης να είναι ειλικρινείς, αληθινοί, να μην φοράνε προσωπεία, γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν !

Όσα αναφέρονταν στο Πρόγραμμά τους για τους αγρότες, τους επιχειρηματίες, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την Παιδεία, το κεφάλαιο ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ και πολλά άλλα που υπόσχονταν ότι θα γίνουν πράξη, υπάρχει πλήρης στασιμότητα !

Το ομολογεί η απραξία τους !

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το θέμα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ζωτικής σημασίας ! Αντιθέτως η «νέα» Δημοτική Αρχή απέδειξε, από την αρχή, την αδιαφορία της για τον διάλογο και την ενημέρωση των δημοτών για τον προβληματισμό και τις αποφάσεις του εν λόγω κορυφαίου οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια δε της πανδημίας με τα γνωστά προβλήματα των συναθροίσεων υπήρχε, όπως υπάρχει και σήμερα, η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Δημοτική μας Αρχή, αν και γνώριζε ότι η δυνατότητα αυτή παρέχεται δωρεάν, δεν την χρησιμοποίησε.

Παρά του ότι προβλέπονταν θεωρητικά τρία ενδεχόμενα συνεδρίασης, «δια περιφοράς», «δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών» ή «τηλεδιάσκεψη», Δήμαρχος και Δημοτική Αρχή επέλεξαν την συνεδρίαση «δια περιφοράς», δηλαδή ψηφοφορία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δημιουργήθηκε έτσι η εντύπωση ότι η επιλογή αυτή ήταν η πιο βολική γι’ αυτούς, αφού, πέρα από την ανεπίτρεπτη μη εξοικείωσή τους (όπως ειπώθηκε) με την τεχνολογία (!) γλύτωσαν και από την όποια «ενοχλητική» αντιπολίτευση. Έτσι οι συνεδριάσεις ουδέποτε μεταδόθηκαν (μέσω διαδικτύου) ζωντανά, ώστε οι πολίτες να είναι ενήμεροι για τα τεκταινόμενα και να μπορούν να εξαγάγουν τα συμπεράσματά τους !

Εν κατακλείδι, οι 17 Δημοτικοί Σύμβουλοι (13+4), που απαρτίζουν την συμμαχική πλειοψηφία, πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν εκλεγεί, για να διοικήσουν και να διοικήσουν σωστά.

Πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι η περίοδος χάριτος άρχισε ήδη να εξαντλείται.

Οι πολίτες, στο διάστημα που απομένει, ελπίζουν σε έναν νέο προσανατολισμό Δημάρχου και Δημοτικής Αρχής, σε μία αλλαγή ρότας, πιο ρεαλιστική, πιο υπεύθυνη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου μας, μακριά από πολιτικούς εγωισμούς, αυτοπροβολή και ανάδειξη εγωκεντρικών συμπεριφορών !

Επειδή η τετραετία αυτή είναι σημαντική για τον Δήμο μας, η Δημοτική Αρχή Μαραθώνα στο διάστημα που της απομένει ή θα κάνει το άλμα, έτσι ώστε ο Δήμος να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της αδράνειας, της ατολμίας, της αναβλητικότητας, της αδιαφορίας και της αποτυχίας ή θα παραμείνει στάσιμη και εγκλωβισμένη στον μικρόκοσμό της και ο Δήμος θα συνεχίσει την καταστροφική του πορεία βυθιζόμενος όλο και πιο βαθιά στα προβλήματα, την αβεβαιότητα, την μιζέρια, την ανασφάλεια και την απελπισία.

Ο Δήμος Μαραθώνος δεν έχει πια την πολυτέλεια για άλλη μια χαμένη τετραετία !!!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ