Ο Ιορδάνης από τον Δρυμό
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Ο Ιορδάνης από τον Δρυμό

H SIAL στο Παρίσι είναι η μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο εμπορική έκθεση για τα τρόφιμα και τα ποτά – χιλιάδες εκθέτες από 100 και πλέον χώρες, χιλιάδες και οι επαγγελματίες επισκέπτες από τον χώρο του λιανεμπορίου κατά κύριο λόγο αλλά και τις βιομηχανίες της εστίασης και της φιλοξενίας.

Πιο συγκεκριμένα, στον εκθεσιακό χώρο βρέθηκαν από τις 21-25 Οκτωβρίου 7.020 επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών -κάθε μορφής και μεγέθους- προερχόμενες από 109 διαφορετικές χώρες.

Οι διοργανωτές πέραν όλων των άλλων υπηρεσιών που παρέχουν στους χιλιάδες των εκθετών απονέμουν και βραβεία μέσα από ένα αυστηρό αξιοκρατικό σύστημα επιλογής και αξιολόγησης των ενδιαφερομένων. Ο φετινός μεγάλος νικητής προέρχεται από την Ελλάδα και δή, τον χώρο της ελληνικής περιφέρειας. Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος του Namaste ( πρώην Υγιεία Κεφίρ) από την κωμόπολη του Δρυμού, στην επικράτεια του Δήμου Ωραιοκάστρου, στην Υπαιθρο της Θεσσαλονίκης όπως έλεγαν παλιά. Εκεί, ο Ιορδάνης στην μικρή παραγωγική μονάδα του φτιάχνει το παραδοσιακό ρόφημα κεφίρ- ένα βιοενεργό λειτουργικό ρόφημα που γίνεται παραδοσιακά με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα το οποίο έχει υποστεί φυσική ζύμωση με την προσθήκη αληθινών σπόρων κεφίρ. Τα τελευταία χρόνια ο επίμονος επιχειρηματίας άρχισε τους …πειραματισμούς. Αποτέλεσμα, δύο εναλλακτικά αναψυκτικά που αποθεώνουν την υπόθεση της καινοτομίας. Ένα αναψυκτικό κεφίρ τζίντζερ και ένα αναψυκτικό κεφίρ μοχίτο (με δυόσμο). Οι διοργανωτές και οι κριτές τα λάτρεψαν γιατί ήταν προϊόντα vegan , νερό με σπόρους κεφίρ και αρώματα όπως εκείνα της πιπερόριζας και του δυόσμου, ελεύθερα γλουτένης και γαλακτοκομικών και πάνω από όλα 100% φυσικά προϊόντα.

Έτσι, ο Ιορδάνης επιστρέφει από την γαλλική πρωτεύουσα και με το «Χρυσό» βραβείο της Καινοτομίας αλλά και με το βραβείο του εναλλακτικού τρόφιμου (Award of Alternative Food).

Συμπέρασμα; Ένα και μόνο, η ελληνική παραγωγική και δημιουργική παρουσία και δραστηριότητα έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί πολύ γρήγορα – βεβαίως, κάτω από προϋποθέσεις- σε ένα ισχυρό παίκτη της διεθνούς καινοτομίας στα τρόφιμα και τα ποτά αλλά στην αναδυόμενη αγορά των εναλλακτικών τροφίμων. Οι προϋποθέσεις έχουν να κάνουν με την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές – από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση μέχρι τα υπουργεία και από εκεί στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα- που πρέπει να βρουν τρόπους να φέρουν στο προσκήνιο τους Πρωταθλητές και να τους στηρίξουν στον αγώνα τους για την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Η σύμπραξη πολλών διαφορετικών φορέων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, την ακαδημαϊκή και την ερευνητική κοινότητα αλλά και η δυνατότητα έξυπνων χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα επενδύουν και με αποτελέσματα στην καινοτομία πρέπει να είναι η κύρια κατεύθυνση από εδώ και πέρα. Η πολιτική των λίγων χιλιάδων ευρώ σε πολλούς δεν φέρνει αποτελέσματα, δεν φτιάχνει ΑΕΠ, νέες δουλειές και δραστηριότητες, νέες θέσεις εργασίας, νέα εισοδήματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα