tziovaras_grigoris

Αν είναι μόνον η διευθύντρια της Θεσσαλονίκης…

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Προκαλεί πολλές συζητήσεις η εντύπωση που (θέλει να) δημιουργεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προετοιμασία την οποία είχαν κάνει η ηγεσία και τα στελέχη τους ώστε να είναι έτοιμοι για να αναλάβουν τις ευθύνες της διακυβέρνησης.

Από τη μια, είναι αρκετοί εκείνοι που σπεύδουν πανηγυρίζοντες για το πρωτόγνωρο του πράγματος να διεκδικεί ένα πολιτικός οργανισμός με βασιμότητα την ανάληψη της διακυβέρνησης και να είναι στοιχειωδώς προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο.

Από την άλλη, ωστόσο, δεν λείπουν και ορισμένοι που βιάζονται ελεεινολογούντες να ισοπεδώσουν αυτή τη διαφορετική, έστω, εικόνα της ετοιμότητας την οποία θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, επειδή, όπως λένε, ο τρόπος λειτουργίας της θυμίζει ανώνυμη εταιρία και όχι πολιτικό οργανισμό, αφού τα στελέχη της ελέγχονται κεντρικά, όπως γίνεται στις επιχειρήσεις με τη σχέση των διοικήσεων με τα επιμέρους τμήματα.

Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι στον ένα μήνα, ο οποίος δεν συμπληρώθηκε καν ακόμη, από την ορκωμοσία της, η νέα κυβέρνηση μπήκε με μεγάλη φορά στελεχώντας με γρήγορους ρυθμούς τις βασικές πολιτικές θέσεις στον κυβερνητικό και τον εν γένει κρατικό μηχανισμό και ξεδιπλώνοντας ένα φάσμα προγραμματικών προτεραιοτήτων.

Στο ίδιο διάστημα, όμως, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι «όλα πήγαν ρολόι» ή ότι ξεμπερδέψαμε με γνωστές παθογένειες του παρελθόντος. Διότι, για παράδειγμα, δεν έλειψαν τα πολυνομοσχέδια –«σκούπες», όπως τα λέγαμε παλαιότερα- που έφθασαν μέσα στη μαύρη νύκτα στη Βουλή και ούτε τηρήθηκαν οι κανόνες καλής νομοθέτησης που διακήρυττε η νέα κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα.

Μένει να φανεί αν ο επιδιωκόμενος σκοπός που ήταν η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα μπορεί να… αγιάσει τα μέσα που ήταν η σπουδή και η προχειρότητα. Σπουδή η οποία, κάποιες πληροφορίες λένε, ήταν τόσο έντονη που έφθασε μέχρι του σημείου αρμόδιος υπουργός να ζητήσει από τις υπηρεσίες της Βουλής να δεχθούν την κατάθεση του νομοσχεδίου του χωρίς την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύσει κάθε νομοθέτημα.

Ο υπουργός υπέβαλε σχετικό αίτημα, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα έχανε το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που κάποιον ανεξήγητο λόγο είχε θέσει στον εαυτό του. Το πρωτοφανές αίτημά του απερρίφθη προφανώς από τη Βουλή και διεσώθησαν τα προσχήματα για την κυβέρνηση η οποία κινδύνεψε να διασυρθεί ανεπανόρθωτα από την εμμονή του0 υπουργού της.

Τούτων δοθέντων, λοιπόν, ποιοι έχουν το δίκιο και ποιοι το άδικο με το μέρος τους; Οι πανηγυρίζοντες για την άμεση δράση της κυβέρνησης; Ή οι ελεεινολογούντες επειδή είναι προφανές ότι δεν έλειψαν οι παρεκκλίσεις και οι αστοχίες τόσο στην επιλογή κάποιων προσώπων όσο και σε πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν;

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες φορές, η αλήθεια είναι κάπου στο ενδιάμεσο. Όποιος «ψειρίσει» μια – μια τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα βρει σίγουρα λάθη, τα οποία μόνον όσοι παραμένουν αδρανείς τα αποφεύγουν. Κοιτώντας, όμως, κανείς τη μεγάλη εικόνα δεν μπορεί να μην δει κάποιες εμφανείς διαφορές της νέας κυβέρνησης από τις προκάτοχες της τόσο στο πρόσφατο όσο και στο απώτερο παρελθόν.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διηγείτο πριν από μερικά χρόνια πως όταν ανέλαβε το 1981 το υπουργείο Γεωργίας και ζήτησε από το αρμόδιο για τον τομέα ευθύνης του στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το Πρόγραμμα που θα υλοποιούσαν, η απάντηση που έλαβε έπειτα από πολλούς δισταγμούς του ήταν η αποκάλυψη ότι δεν υπήρχε τίποτε συγκεκριμένο παρά μόνον μερικές γενικόλογες διακηρύξεις.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2009, που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν βέβαιο ότι πήγαινε πλησίστιος για την πρωθυπουργία, στενός συνεργάτης του ο οποίος ρωτήθηκε από τον γράφοντα για την προετοιμασία που έκαναν για την διακυβέρνηση, διατείνονταν ότι «έχουμε έτοιμα νομοσχέδια». Στην πράξη απεδείχθη αμέσως μετά τις εκλογές ότι δεν είχαν τίποτε συγκεκριμένο. Γι΄ αυτό και πολλές καινούργιες ιδέες που είχαν χάθηκαν στην καθυστέρηση εφαρμογής της, προτού έρθει η κρίση χρέους και σαρώσει τα πάντα.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται –επιμένω στο συγκεκριμένο ρήμα- ότι τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Υπήρξε μια σχετική προετοιμασία που για τα εγχώρια δεδομένα δεν είναι κάτι το σύνηθες. Απέχει, ωστόσο, παρασάγγες, από το να δικαιολογεί ισχυρισμούς ότι έχουμε να κάνουμε με αυτό που αποκαλούμε «καλοκουρδισμένη μηχανή».

Αν τα συγκρίνει, όμως, κανείς με τα διεθνώς ισχύοντα, μάλλον με στοιχειώδη πράγματα έχουμε να κάνουμε. Στέλεχος της κυβέρνησης ομολογούσε πρόσφατα ότι «θα γελούν μαζί τους στο εξωτερικό» αν πάμε και τους πούμε πως θεωρείται επιτυχία ότι θα εγκαταστήσουμε στο πρωθυπουργικό γραφείο το ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου σε κάθε υπουργείο.

Σε τρανταχτά γέλια μάλλον θα ξεσπάσουν πολλοί στο εξωτερικό και όταν πληροφορηθούν ότι στη θέση της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, την οποία κόσμησαν οι νεαρές ΣΥΡΙΖΑίες που είχαν περπάτησαν στους δρόμους των αγώνων, τώρα κάθεται μια ώριμη αποτυχούσα τέως βουλευτής της ΝΔ που θα παλέψει για το… rebrating της real Macedonia…

Χωρίς τέτοιες πρωτοβουλίες, άλλωστε, θα χάναμε πλήρως τον μπούσουλα και θα ήταν σα να άλλαξε γεωγραφική θέση η Ελλάδα και απέβαλε δια μιας το πολιτικό της προσωπικό νοοτροπίες που ισχύουν διακόσια και πλέον χρόνια σε τούτα τα χώματα. Μακάρι, όμως, να είναι μόνον η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης που να μας θυμίζει το αμαρτωλό παρελθόν.
Αν είναι έτσι, τότε είναι μικρό το κακό!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (61)

Στο Παιδειας

Οι κύριες τα έχουν κάνει ψιλόμπάχαλο...ανακοινωσαν αποσπασεις, απέσυραν το αρχείο και το ξαναανακοινωσαν έχοντας αφαιρέσει 92 εκπαιδευτικούς, πολλοί μα παρά πολλοί επίσης εκπαιδευτικοί πήραν αποσπασεις σε σχολείο επιθυμητού νόμου και φορέα πχ. Μητρόπολη στερώντας έτσι μια θέση από άλλον εκπ κο αφού αναγκαστικά ο ευνοούμενος συνάδελφος δεν θα κλωνοποιηθει, θα απορρίψει μια εκ των 2 θέσεων! Κρίμα και περιμέναμε πολλά αλλά η πρώτη γεύση είναι πίκρα... και δυσαρέσκεια για τα ευτράπελα.

Γεωργία

Πίσω από έναν πετυχημένο άντρα, κρύβεται πάντα μια γυναίκα με στραπόν.

kostas

κύριε Τζαβάρα αν ήμουν στη θέση σας θα είχα παραιτηθεί και μόνο που τα άρθρα μου θα ήταν αντικείμενο σχολιασμού φασιστοειδών τρόλ, όπως αυτά που βλέπω παραπάνω. Υπάρχουν και πιο αξιοπρεπείς τρόποι να βγάζεις το ψωμί σου απο το να γράφεις στο Π.Θ. ...ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΉ ΤΥΧΗ...

αστους να προσγειωθουν αποτομα

Αφου το βλεπεις. Γλυψε και εσυ και αστους να προσγειωθουν αποτομα οπως ο Συριζα.

λεων

Βρε Τζοβαρα κανεις κριτικη στις 30 ημερες διακυβερνησης καημενε .φαινεσαι γελοιος ξερεις αλλα θα περιμενουμε τα εμπνευσμενα κειμενα σου της παραλιας και του ουζου...

18 εθνικές εκλογές και 9 ευρωεκλογές...

Έχουν διεξαχθεί κατά τη μεταπολίτευση, (1974-2019), δηλαδή τα τελευταία 45 έτη. Τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα: Στις εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία έχει νικήσει 10 φορές, το Πασόκ, (αιωνία του η μνήμη...), έχει νικήσει 6 φορές και ο Σύριζα έχει νικήσει 2 φορές. Στις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία έχει νικήσει 4 φορές, το Πασόκ, (αιωνία του η μνήμη...), έχει νικήσει 4 φορές και ο Σύριζα έχει νικήσει 1 φορά. Δηλαδή, σε σύνολο 27 εκλογικών αναμετρήσεων, η Νέα Δημοκρατία έχει νικήσει 14 φορές και ο Σύριζα 3 φορές. Εάν αναφερθούμε στο σε πόσες εκλογικές αναμετρήσεις το κάθε κόμμα έχει προηγηθεί του άλλου κόμματος, τότε σε σύνολο 27 εκλογικών αναμετρήσεων, η Νέα Δημοκρατία έχει προηγηθεί 24 φορές και ο Σύριζα έχει προηγηθεί 3 φορές. Με απλά λόγια, η Νέα Δημοκρατία τον έχει "πελάτη" τον Σύριζα!!!

άλλος είναι ο σκοπός του άρθρου

σε τσούζει ότι η διευθύντρια θα ασχοληθεί με το σκοπιανό.

Δημήτριος.-

Καλά τα λες Κε Τζιοβαρα. Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου. Εξάλλου πολλοί που ψηφίσαμε Μητσοτάκη δεν είμαστε στην πραγματικότητα ΝΔ αλλά κάτι πιο μεσαίο που δεν μας εκφράζει. Αυτό λοιπόν που θα περιμένουμε είναι να δούμε. Χωρίς φωνές, χωρίς κραυγές και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Να δούμε αν όλα αυτά που κάνουν θα έχουν ένα αποτέλεσμα σε 6 μήνες ας πούμε. Και εγώ ενώ τον ψήφισα τον Μητσοτάκη δεν συμφωνώ που κράτησε το γραφείο της Θεσσαλονίκης (ειδικά αφού έχει υπουργείο) αλλά επειδή συμφωνώ με άλλα που έχει ήδη κάνει μένει να περιμένω να δω το αποτέλεσμα όλων αυτών. Αυτό πρέπει να κάνουν όλοι.

Φίλτατε λανθάνεις...

Είσαι ότι ψηφίζεις, Και εσύ ψήφισες τον Κυριάκο διότι ήταν η καλύτερη από τις προσφερόμενες επιλογές. Συνεπώς, να ομιλείς για τον εαυτό σου και μόνον. Εγώ τον ψήφισα και θα τον ξαναψηφίζω, διότι πλέον τον θεωρώ την σωστή επιλογή.

www

ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΩΡΙΜΟΥΣ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΟΗΤΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ........... ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΠΑΝΕΚΛΕΞΑΤΕ?????????? ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ , ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ????????

Μπράβο σου

Www δεν θέλουμε το διαφορετικό το λογικό θέλουμε

Ψυχιατρική περιπτωση

Εχει πλακα να βλεπω το νδτρολ βαρδιας να στέλνει ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟ σχολια κατα ριπας!! Απο τις 7 το πρωι, και να απαντα στον... Εαυτο του! Δηλ. Στα δικά του σχολια!!

Κακόμοιρο συριζοτρόλλ...

Μόλις κουνηθείτε, σας φαπώνουν αλύπητα οι νεοδημοκράτες σχολιαστές!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία