Κασσελάκη ή Άδωνι
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Κασσελάκη ή Άδωνι

Αφορμή η πρόσφατη διένεξή τους για τη δημόσια Υγεία – πιασάρικο θέμα - στην οποία εστιάζει ειδικά την πολιτική του προπαγάνδα, εν όψει των ευρωεκλογών, ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός που του απηύθυνε εκνευρισμένος ο υπουργός

Διαβάζοντας προσεκτικά τις εκατέρωθεν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – οι εχέφρονες και προβληματισμένοι πολίτες οφείλουν να διαβάσουν όλη τη σχετική «αλληλογραφία» - αναδεικνύεται ότι το αληθές ερώτημα – δίλημμα - δεν είναι Κασελάκης ή Άδωνις. Δεν σχετίζεται με τα πρόσωπα, τη διαδρομή, την ιδεολογία, τη συμπεριφορά τους, έχει πολύ βαθύτερη διάσταση. Απηχεί τη διαφορά ανάμεσα στον αδίστακτο λαϊκισμό, τον αμοραλισμό, την επικίνδυνη υποσχεσιολογία και εξουσιολαγνεία και από την άλλη τον ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα στην πολιτική δράση. Η πραγματική ζωή και η αλήθεια απέναντι στο ψέμα, τις ανέξοδες υποσχέσεις και τα φούμαρα.

Από τη διένεξη αυτή και όσα διημείφθησαν εκατέρωθεν, παραφράζοντας το τηλεπαιχνίδι 5χ5 του εξαιρετικού Τόνι Σφήνου, «βγαίνει» αβίαστα η επικρατέστερη απάντηση των 100 ερωτηθέντων - της πλειοψηφίας των πολιτών - στο ερώτημα ποιος θέλετε να σας κυβερνάει, Κασελάκης ή Άδωνις: Συντριπτικά Άδωνις. Δεύτερη επικρατέστερη απάντηση το «κανένας». Κάπου, κάποιοι, στο τέλος των 6-7 επιλογών, δηλώνουν Κασελάκη.

Αν και, ακόμα και κάποιοι από αυτούς που επέλεξαν να αντικαταστήσουν τον Αλέξη με τον ουρανοκατέβατο - «φυτευτό» - όσο και να λαχταράνε την επάνοδο στην εξουσία, κάπου βαθιά τους τρώει τα σωθικά η αμφιβολία κι ο φόβος, μήπως τελικά είναι «μάπα το καρπούζι», μία από τα ίδια και χειρότερα. Μήπως είχε δίκιο ο Άδωνις με τον, πέρα από την πολιτική ορθότητα, χαρακτηρισμό. Μήπως οι απαράδεκτες δηλώσεις και τα εξόφθαλμα ψέματα για την υγεία – μιλάει μέχρι και για Υπουργούς δολοφόνους και για πρόθεση, δόλο, καταστροφής του ΕΣΥ - δικαιολογούν, την αγανάκτηση, τον εκνευρισμό και τον υβριστικό χαρακτηρισμό (σωστά πάντως έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη ο Υπουργός). Στο ποινικό μ δίκαιο η δικαιολογημένη αγανάκτηση καθιστά την εξύβριση ατιμώρητη, στην πολιτική όμως πρυτανεύει η υποκρισία.

Ενδεικτικό πάντως της «άγνοιας» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι δεν γνωρίζει την αληθή έννοια του συγκεκριμένου χαρακτηρισμού στην καθομιλούμενη. Εξέλαβε, αν κρίνουμε από την απάντησή του (… ο καθένας έχει το πρόσωπο (μάπα) που του ταιριάζει…) ότι η λέξη «μάπα» αναφέρεται στο πρόσωπό του, ενώ όπως είναι γνωστό στους παρεπιδημούντες μόνιμα στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας: μάπα = λάχανο = δεύτερης ποιότητας αντικείμενο, και «μάπας» ο έχων κεφάλι λάχανο, δηλαδή χωρίς περιεχόμενο - μυαλό ( εξ ου και το «μάπα το καρπούζι».

Κλείσιμο
Ακραία μεν και αδόκιμη η αναφορά, αν και επιεικέστερη από το «θα τους σκίσω» του αποδέκτη της, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μπαίνουν όλοι στη θέση που τους. Πρέπει να ζητάμε, οι πολίτες, να απολογείται αυτός που μας κοροϊδεύει μπροστά στα μάτια μας, ο λαϊκιστής, ο θεατρίνος, ο ψεύτης και όχι ο δικαιολογημένα αγανακτισμένος, θιγόμενος από βάναυσες προσωπικές κατηγορίες.

Ότι ήταν πάντως ψέματα και φούμαρα όσα ανέφερε για την δημόσια υγεία, το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, μη έχοντας τι να απαντήσει για την ουσία όσων του καταμαρτύρησε ο Υπουργός:

«… Ποτέ δεν αποκάλεσα «κάφρους» τους υγειονομικούς γενικά (τους οποίους πάντα υπερασπίζομαι) αλλά μερικούς παρισταμένους συνδικαλιστές που έβριζαν πάνω στην Ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου. Αλήθεια εσείς επικροτείτε αυτή την συμπεριφορά; εγώ δεν είπα «ότι θα σας ξεσκίσω» όπως είπατε εσείς για μένα, ρήμα που υποκρύπτει βία και για το οποίο ουδέποτε ζητήσατε έστω μία συγγνώμη. Τα χειρουργεία στο Παίδων, εάν πράγματι ανησυχείτε για αυτά, εκτιμώ ότι δεν θα σταματήσουν καθώς το Υπουργείο έχει κάνει όλα όσα μπορούν να γίνουν και οι ιατροί θα το αναγνωρίσουν. Όσον αφορά στην «διάλυση του ΕΣΥ» σας ενημερώνω ότι αυτή την στιγμή εκτελούμε ταυτοχρόνως το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης του ΕΣΥ από την ίδρυσή του, δαπανώντας άνω των 500.000.000€ και το μεγαλύτερο ετήσιο πρόγραμμα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με 6.500 μόνιμες θέσεις. Είναι οξύμωρο να κάνουμε αυτά και ταυτοχρόνως να διαλύουμε και μάλιστα με δόλο το ΕΣΥ. Ως προς το ΕΚΑΒ φέτος εκτελείται το πρόγραμμα «Αιγίς» στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η αγορά 250 νέων ασθενοφόρων δηλ το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου του ΕΚΑΒ που έχει γίνει ποτέ…».

Ηθικό δίδαγμα για τους πολίτες εν όψει ψήφου στις Ευρωεκλογές. Πάτε μαζικά στις κάλπες και στείλτε ξεκάθαρο μήνυμα στο λαϊκισμό πως τέλειωσε η βασιλεία του, δεν πείθει πλέον κανέναν. Τα φούμαρα και η ακατάσχετη υποσχεσιολογία δεν περνάνε πια. Οι πολίτες, αυτοί τουλάχιστον που θέλουν να βλέπουν και να προχωράνε μπροστά προς την ανάπτυξη και την προκοπή, έζησαν, έπαθαν και αντιλαμβάνονται το ψέμα, την πολιτική απάτη. Ξεχωρίζουν τους επικίνδυνους, τους αδίστακτους λαϊκιστές, τους μαθητευόμενους μάγους που ξέρουν μόνο να μοιράζουν με τα λόγια, από τους αληθινά προοδευτικούς που εργάζονται και νοιάζονται και εμπιστεύονται να κυβερνούν τον τόπο. Εν κατακλείδι ξεχωρίζουν εύκολα τον Κασελάκη από τον Άδωνι. Πολλώ μάλλον τον Κυριάκο.

Γιώργος Δ. Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK