LIVE

Κορωνοϊός

paxinos01

Οι ηγέτες,  οι παρακεντέδες και ο Στ. Μάνος

Δημήτρης Χ. Παξινός

Πάντοτε οι μεγάλοι ηγέτες  είχαν πλάι τους σοφούς συμβούλους.

Συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας.   Είχαν ανάγκη την πείρα τους, την σοφία τους, τις συμβουλές τους. Ίσως αυτό τους έκανε μεγάλους. Η’ και αυτό έπαιζε σημαντικό ρόλο στο να φθάσουν ψηλά. Να γίνουν μεγάλοι ηγέτες. Κι αυτό έδειχνε αυτογνωσία, ευφυΐα, ρεαλισμό, πράγματα που διέθεταν και τα ενίσχυαν οι σοφοί δίπλα τους.

Παράδειγμα  ανάλογο στη χώρα μας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.  Δεν είχε δίπλα του όλους αυτούς που μαζεύονται και δημιουργούν αυλή κολάκων, αργόσχολων,  αργόμισθων,  με μοναδικό προσόν την προσκόλληση τους στον κατάλληλο χρόνο δίπλα τους. Συνήθως είναι δημοσιογράφοι, καθηγητές, επιστήμονες που πουλούν την τέχνη τους, τεχνηέντως. Με επιτυχία. Και με ανταλλάγματα θεμιτά η αθέατα για τους πολλούς. 

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι απ’ αυτούς, ίσως οι περισσότεροι έχουν να επιδείξουν την αριστεροσύνη τους. Ιδιαίτερο προσόν και πολύ ελκυστικό και ίσως προσοδοφόρα. Όταν μένουμε από λύσεις σε βασικά θέματα, η προσφυγή σε αυτού του είδους τις εναλλακτικές είναι αναγκαία. Έχουν πεισθεί, προ πολλού, ότι αυτοί οι συμβουλάτορες κατέχουν τις γνώσεις και την πείρα για να τους διατηρήσουν στο αξίωμα τους. Ως πρώην  αποτυχόντες αριστεροί, θα πετύχουν εκεί που απέτυχαν. Λόγω πείρας, που απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια .... Ο ηγέτης είναι βέβαιος, ότι αυτοί έχουν την λύση και οι συμβουλές τους, θα φέρουν το αναγκαίο άνοιγμα στο κέντρο αριστερό χώρο  και τη νίκη στις ερχόμενες εκλογές. Και αυτό είναι το διακύβευμα πάντα. Να παραμείνει στην πολυθρόνα της εξουσίας με κάθε τρόπο. Αποφεύγοντας τον συνωστισμό με τον κόσμο και μεταθέτοντας το στον πρωτοσύμβουλό του κι αυτός στους επόμενους. Κι έτσι απλά απομονώνεται.

Οι επιτήδειοι παρουσιάζουν ότι όλα πάνε θαυμάσια και επικαλούνται στοιχεία που δήθεν διαθέτουν. Ο ηγέτης ηρεμεί και δέχεται τις διαβεβαιώσεις τους. Γι’ αυτό τους προσέλαβε, άλλωστε. Γιατί κατέχουν την αριθμοσοφία των καιρών. Κάτι σαν τούς αλγόριθμους. Έχουν τον τρόπο τους αυτοί. Είναι δοκιμασμένοι. Ένα συνονθύλευμα συμβούλων που απομονώνει και τελικά οδηγεί τον ηγέτη σε σίγουρη πτώση.

Θα μπορούσε,  όμως, αυτός που λέγεται ηγέτης, να επιλέξει ως σύμβουλό του έναν άνθρωπο με πλούσια εμπειρία, με προχωρημένες ιδέες, με ανοικτό μυαλό, προοδευτικό και ξεροκέφαλο,επίμονο. Χωρίς δουλείες και απόλυτα επιτυχημένο απ’όπου πέρασε! Κι αυτός είναι ο Στέφανος Μάνος. Ανιδιοτελής και με κοφτερό μυαλό. Πρόθυμος να δώσει χωρίς να περιμένει ανταπόδοση. Ο Καραμανλής από τότε τον είχε διακρίνει και εμπιστευθεί απόλυτα. Και δικαιώθηκε. 

Οι νεώτεροι ηγέτες,  προτιμούν συμβούλους άλλης κοπής, που μόνο προσόν έχουν την δουλικότητα και την αριστεροσύνη μεταλλαγμένη και ξεπερασμένη.                             


*Ο Δημήτρης Χ. Παξινός είναι Πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα