Η Ελλάδα μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη. Το θέλουμε;
vasilis-dalianis1

Βασίλης Δαλιάνης

Η Ελλάδα μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη. Το θέλουμε;

Περίπου 15 μήνες μετά την εκλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και των θεαμάτων, επιπέδου περιφερειακού τσίρκου, που ακολούθησαν, η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στην αρχή.

Στο βασικό ερώτημα. Την παραμονή μας ή μη στην Ευρωζώνη.  Έξι χρόνια κρίσης είναι πολλά. Η κούραση και η απογοήτευση είναι λογικές συνέπειες για τους Έλληνες πολίτες. Η απαξίωση, όχι μόνο της Ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που ακόμα δεν ξεπερνά το 28%- σύμφωνα με την Eurostat, σημειώνει αυξητικές τάσεις.

Οι καμποτίνοι της πολιτικής και της οικονομίας που συνθέτουν την ελληνική κυβέρνηση κατάφεραν για τους δικούς τους λόγους, να επαναφέρουν ως ερώτημα, το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα στης Ευρώπης. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στην χειρότερη χρονική περίοδο. Η Ε.Ε έχει να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικότερα ζητήματα από την Ελλάδα, η οποία θα έπρεπε, βάσει σχεδίου, να ακολουθεί την πορεία της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. ΄'Ήτοι, μια οδό, εκτός Μνημονίων.

Η προσφυγική κρίση και το δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία, είναι τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν αυτήν τη στιγμή της Ε.Ε. Η πολιτική  ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που έβαλε ξανά την Ελλάδα στο ίδιο κάδρο, καταστρέφει κάθε προοπτική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κρατάει την αναπνοή της μέχρι το βρετανικό δημοψήφισμα. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης, ως Ένωση πρώτης ταχύτητας, στο πλαίσιο του προγράμματος των “Πέντε Προέδρων”. Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ντόναλντ Τουσκ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μάρτιν Σουλτζ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάριο Ντράγκι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Eurogroup.

Κλείσιμο
Όμως τα έξι χρόνια κρίσης, έχουν κουράσει τους περισσότερους Έλληνες. Και σε αυτήν ακριβώς την κατάσταση ποντάρουν τα μέλη ενός πολιτικού τσίρκου, που χαρακτηρίζει ως πανάκεια την απομάκρυνση της χώρας από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. Αποφεύγοντας φυσικά να εξηγήσουν όχι απλώς τι σημαίνει η απομάκρυνσή μας από την Ε.Ε., αλλά ακόμα και το τι είναι η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, με ονομαστικό ΑΕΠ 17,5 τρισ. ευρώ.  Πολύ μεγαλύτερη οικονομία σε σχέση με τις ΗΠΑ. Οικονομικός γίγαντας απέναντι στην Κίνα. Οικονομικός τιτάνας απέναντι στη Ρωσία. Ο πληθυσμός της  Ε.Ε. αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ενώ των ΗΠΑ τα 325 . Η Ε.Ε.  αντιπροσωπεύει το 17% του παγκόσμιου εμπορίου, και διανέμει το 50% της εξωτερικής βοήθειας σε όλον τον πλανήτη. Από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, τα 27 βρίσκονται στην Ε.Ε. Και η Ε.Ε. κατατάσσεται δεύτερη στις αμυντικές δαπάνες. Αλλά δεν θα είναι για πολύ καιρό ακόμα στην πρώτη γραμμή.  Η Ευρώπη  δεν είναι απλώς γηραιά αλλά, κυρίως, γηράσκουσα.

Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι χώρες της Ευρωζώνης θα ξεκινήσουν  διάλογο για την περαιτέρω ενοποίησή τους. Διότι τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία και η Ιταλία γνωρίζουν πως σε 20 χρόνια θα έχουν να αντιμετωπίσουν οικονομικούς γίγαντες, όπως την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και το Βιετνάμ. Και πως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα τα βγάλει πέρα μόνη της.

Σε αυτήν την ιστορία, το ερώτημα για την Ελλάδα δεν είναι εάν μπορεί να ακολουθήσει, αλλά εάν το θέλει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ